Kolovoz 12, 2025, 08:35:44 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Vata za filter  (Posjeta: 2287 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sdanijel

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Sl.Brod
Vata za filter
« u: Listopad 05, 2012, 21:10:11 poslijepodne »
Imam dva vanjska filtera eheim 2075 i hf-300.Filtriraju 240 l akvarij sada vec puna 2mj. Da li je vrijeme da zamjenim filter vatu jer je vec protok dosta opa na oba filtera? Da li mogu tu "filter vatu" izrezati iz filter materijala koji se koristi za kuhinjske nape jer na netu za hf-300 filter aquaterra nema u ponudi filter vatu i spuzvu izrezanu na mjeru.

Pozz

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Vata za filter
« Odgovori #1 u: Listopad 05, 2012, 21:25:31 poslijepodne »
mozes koristiti i tu vatu od nape.

ali mozda je ucinkovitiji onaj filc sto tapetari koriste za tapaciranje namjestaja, nesto-plastika.... ja sam toga nabavio i odlican je filter materijal, isto je gust kao vata, ali se ne cepi toliko, i ne osipa se, dakle, properes i ponovo koristis.

a inace, 2 mjeseca je malo previse za vatu, nakupi se tu dosta smeca.

Offline sdanijel

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Listopad 05, 2012, 22:04:07 poslijepodne »
mozes koristiti i tu vatu od nape.

ali mozda je ucinkovitiji onaj filc sto tapetari koriste za tapaciranje namjestaja, nesto-plastika.... ja sam toga nabavio i odlican je filter materijal, isto je gust kao vata, ali se ne cepi toliko, i ne osipa se, dakle, properes i ponovo koristis.

a inace, 2 mjeseca je malo previse za vatu, nakupi se tu dosta smeca.

Skuzio sam da je dugo dva mjeseca.Smanjit cu taj period. Ima tih materijala kao za napu al se koriste za cnc strojeve.Moram uzet jedan uzorak i vidjeti kako to funkcionira.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 05, 2012, 22:15:16 poslijepodne »
ma u teoriji, sve funkcionira. ja sam kod tapetara dobio cudo tog filca, njima ostane odlicnih komada, koje bacaju, jer ih ne mogu vise nigdje upotrijebiti. ostane im i fine spuzve, kvalitetom usporediva sa najskupljim "akvaristickim", pa obidji malo lokalne tapetarei stolare pri kraju radnog vremena, pomognes im iznjeti smece, usput si pokupis filter materijala za par godina upotrebe.  :D :D

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #4 u: Listopad 05, 2012, 23:05:58 poslijepodne »
te tapetarske spužve su često od poliuretana koji je otrovan.
vata za nape može biti neprikladna ili tretirana kemikalijama.
u biti priličan rizik  -?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 05, 2012, 23:13:35 poslijepodne »
a jasno, ako neces razmisljati, onda kupis ono sto treba i amen.

sve ostalo je nekako nesigurno, iako ljudi svasta koriste u filterima.

Offline sdanijel

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Listopad 06, 2012, 16:02:14 poslijepodne »
te tapetarske spužve su često od poliuretana koji je otrovan.
vata za nape može biti neprikladna ili tretirana kemikalijama.
u biti priličan rizik  -?

Slazem se da je to rizik. Al sta da radim kad aquaterra za hf-300 filter nema spuzve i vatu u prodaji a uvalili su mi taj filter.
Za ehiem 2075 sam kupio original pakiranje sa 1 spuzva u 4 vate i to mi je doata za dva mjeseca a cijena je nekih 65kn.
Jedino mi preostaje kuputi vatu od nekog drugog filtera pa izrezati za hf-300 filter.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #7 u: Listopad 06, 2012, 16:21:22 poslijepodne »
isprobaj najprije na nekom karantenskom akvariju s pokusnim kunićem. ako on preživi, onda valjda može  -?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #8 u: Listopad 06, 2012, 17:05:54 poslijepodne »
a cemu jos nesto uopce uz ehem 2075 na 240l  :question: I kaj je uopce taj hf 300  :question: IMO eheim je skroz dosta za tu litrazu. I nemoj stavljati uopce vatu unutra jer ti se brzo zacepi i onda moras stalno petljati po filteru a to nema smisla. Ako ja fluvala 405 na 230l cistim 2x godisnje onda i ovaj eheim moze isto toliko izdrzati bez otvaranja ako ne i vise.

Offline sdanijel

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Listopad 06, 2012, 17:49:37 poslijepodne »
a cemu jos nesto uopce uz ehem 2075 na 240l  :question: I kaj je uopce taj hf 300  :question: IMO eheim je skroz dosta za tu litrazu. I nemoj stavljati uopce vatu unutra jer ti se brzo zacepi i onda moras stalno petljati po filteru a to nema smisla. Ako ja fluvala 405 na 230l cistim 2x godisnje onda i ovaj eheim moze isto toliko izdrzati bez otvaranja ako ne i vise.

Pa i ja sam ocekivao da necu morati tako cesto cistiti filter al u akvariju u vodi imam stalno nekog sitnog smeca.valjda her je akvarij jos relativno nov.smedje alge su se nastanile pa se borim protiv njih.
Taj hf je heila filter sto ga aquatera prodaje.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 06, 2012, 18:33:20 poslijepodne »
pa gle, taj originalni materijal, po meni je to presitno i brzo se zapuni i smanji protok drasticno i onda imas smetja zato kaj filter vise ne vuce kak bi trebao.
Osobno koristim onu grublju JBL spuzvu kaj se kupi u 50x50 dimenziji i to mi je skroz OK u kombinaciji sa keramikom i ostalim materijalom. Kad se filter posteno zaciklira nema sanse da ti kroz njega prodje smetje koje ces ti vidjeti golim okom u vodi. Ove vate to rade odmah no isto tak su nakon 15 dana za baciti. Probas, vidis pa si pametniji.  ;)

Offline sdanijel

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Listopad 06, 2012, 19:38:59 poslijepodne »
pa gle, taj originalni materijal, po meni je to presitno i brzo se zapuni i smanji protok drasticno i onda imas smetja zato kaj filter vise ne vuce kak bi trebao.
Osobno koristim onu grublju JBL spuzvu kaj se kupi u 50x50 dimenziji i to mi je skroz OK u kombinaciji sa keramikom i ostalim materijalom. Kad se filter posteno zaciklira nema sanse da ti kroz njega prodje smetje koje ces ti vidjeti golim okom u vodi. Ove vate to rade odmah no isto tak su nakon 15 dana za baciti. Probas, vidis pa si pametniji.  ;)

Ok,hvala na savjetu...i ja sam kontao da taj vanjski mora puno bolje odradjivati posao.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 06, 2012, 20:46:05 poslijepodne »
pa mora ako je dovoljno velik. Da si rekao da imas 2075 na 600l za koliko nazivno je i da ga cistis svaka 2 mjeseca ili cesce ne bih nis rekao, ali taj filter na 240l sa dobro odabranim materijalom mora raditi zadovoljavajuce, tu mislim na protok, daleko duze od 2 mjeseca.