Kolovoz 14, 2025, 02:44:10 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomoć, bilje za 30l akvarij!  (Posjeta: 1675 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Blabulu

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 29
Pomoć, bilje za 30l akvarij!
« u: Listopad 03, 2012, 12:08:22 poslijepodne »
Pozdrav, imam 17 godina i spremam se kupiti Aqua Szut Kameleon akvarij 40x25x30 30l. Znam dosta stvari koje bi trebali znati svi pocetnici naprimjer gdje staviti akvarij i to...

Dakle oko velicine akvarija se necu predomisljati, prvo zato kaj nisam spreman izdvojiti hrpu love, drugo nemam bas mjesta za neki akvrij 80l-100l kakve preporucaju pocetnicima, msm da necu imat problema sa sastavom vode malog akvarija.

U ovaj akvarij planiram staviti black i silver molly-e pa ne znam, mozda netko ima savjet za nesto drugo, guppy ne dolazi u obzir jel mi se ne svidjaju previse, odnosno svidjaju mi se samo muzjaci, a kolko ja znam treba 3 zenske na jednog muzjaka.

Što se bilja tice, to je taj dio u vezi kojeg trebam savjet, ne znam koje bilje staviti u tako relativno mali akvarij... kao hranjivu podlogu cu koristit zemlju za cvijece, koja se namace vec oko 2 tjedna, poslje cu je i prokuhat za svaki slucaj!

Radujem se savjetima...  :zagrljaj:

Offline Therion

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Pomoć, bilje za 30l akvarij!
« Odgovori #1 u: Listopad 03, 2012, 17:10:54 poslijepodne »

U ovaj akvarij planiram staviti black i silver molly-e pa ne znam, mozda netko ima savjet za nesto drugo, guppy ne dolazi u obzir jel mi se ne svidjaju previse, odnosno svidjaju mi se samo muzjaci, a kolko ja znam treba 3 zenske na jednog muzjaka.

Za savjet oko bilja čekaj iskusnije, kod mene uspijevaju samo XXL biljke  -?
Ja bi se osvrnuo samo na boldan detalj, odnos 3:1 u korist ženki je koristan samo kako mužjaci ne bi izmorili ženke jer ih stalno ganjaju za "hopa-cupa"  :heart:! Ako će biti SAMO mužjaci nema nikakvih problema. Mislim da sam negdje vidio akvarij sa hrpom muških gupija i izgleda jako lijepo. Naravno, ako voliš šarenilo!  ;)

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Listopad 03, 2012, 17:58:12 poslijepodne »
O pa super, to je onda ok, meni je bilo bed da se nebi poceli maltretirat i one lijepe repice da si pogrickaju  :up:,
ali svejedno mislim da cu se drzat mollya, svidja mi se ta ideja crno.bijelo :D
Samo kaj mi je bilje veliki bed, tesko odabrat nekaj kaj raste do 30cm, vecinom su ono od 30 nadalje, osim onih mahovina koje kolko vidim nema bas za nac i kupit :D

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #3 u: Listopad 03, 2012, 20:17:38 poslijepodne »
anubias, microsorum, crypte, razne paprati i kuge koje sisas na visinu koja ti pase, imas hrpu niskog bilja.

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Listopad 03, 2012, 20:28:06 poslijepodne »
E hvala ti, kolko god mi je lijepo dobiti bilo kakav odgovor, ti si prvi koji je odgovoril na moje pitanje, hvala ti puno, sve cu ih provjerit...   Thank you!

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 03, 2012, 20:30:49 poslijepodne »
evo, pogledaj ovdje

http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/

Trazi pod "hardness - easy ili very easy", a onda za svaku biljku pise sto je potrebno, koliko raste, kako raste i sl.

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Listopad 03, 2012, 20:35:57 poslijepodne »
Hvala ti puno... nadam se da pase ove biljke uz tvrdu vodu, ovde u okolici Križevaca imamo najbolji vodu u hrvatskoj ali je i najtvrdja, pa moram dobro na to pripazit :nerd:

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Listopad 03, 2012, 21:10:38 poslijepodne »
Ok, sad kad je odabir bilja gotov, imam jos jedno pitanje, kad uspostavim akvarij, znaci, zemlja, šoder, filter, grijač, voda, i naravno bilje, dali treba odmah sloziti onaj DIY izvor CO2 posto nema riba koje bi ga stvarale???

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 03, 2012, 21:30:07 poslijepodne »
mislim da nemas potrebe za co2 u pocetku, s obzirom da svjetlo koje dolazi s tim akvarijem i nije neko, co2 ce ti praviti vise stete nego koristi.

pokreni akvarij, posadi bilje.....i vidjet ces vremenom za cime ce se ukazati potreba, sto se gnojenja i slicno tice. iako, sve ili vecina ovih "easy" biljaka odlicno uspjeva bez ikakvih dodataka.

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Listopad 03, 2012, 22:22:05 poslijepodne »
Mozda sam malo vec naporan ali imam jos jedno par pitanja, pa da to odmah ispucam da ne maltretiram ovak po malo:

1:Akvarij koji kupujem dolazi sa svijetlom od 11W, a vidim da bi trebalo najmanje 0.5w po 1l, a najbolje je 0.7-1W po 1l, znaci vjerojatno bi svijetlo trebal pojacat, ne?
2:Kultura nitrificirajucih bakterija (ovo smo cak i ucili iz bio prosle godine, pa cak i znam kaj nitrificirajuce bakterije znaci i kaj rade :D ) neki vele da ne treba, neki da treba, iskreno, ja bi mislim da ne treba, ali ima u meni jos nekaj kaj govori da treba, i trenutno planiram kupovanje startera, kaj vi mislite?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 03, 2012, 22:42:11 poslijepodne »
smatram da nema te formule koja ce ti izracunati koliko jako svjetlo trebas.

imas odlicne primjere velikih akvarija punih raznovrsnog bilja koji "voze" na nekoj rasvjeti od 18-30w, s druge strane imas jednako tako prekrasne akvarije koji gutaju kilovate struje po satu.

s obzirom na dimenzije akvarija, neces ti tu moci natrpati bog zna koliko biljaka, ali svakako nebi bilo lose pojacati rasvjetu. Ogranicen si prostorom u poklopcu, a i mjenjanje rasvjete je relativno skupo.

mozes ici na ubacivanje jos neke stedne sijalice, ja bih radije isao na pravu rasvjetu, mislim da bi ti t5 od 8w stale bez problema, recimo 2 takve, mozda se ne cini veliki pomak s 11 na 16w, ali razlika je ogromna.

ali, sve ce ti to ovisiti o tome koje biljke mislis imati i kako ih mislis drzati. Nezahtjevne biljke s slabim ili nikakvim gnojenjem ne traze puno svjetla. s druge strane, neki rezim gnojenja, co2 i slicno zatjevaju drasticno vise svjetla.

za bakterije neznam, preskupo je to po meni. slozi, posadi, nalij vodu i cekaj..... mozda dobro dodju, ali svakako nisu neophodne.

kao i na sve, ne postoji jedan odgovor i jedan put, izaberi si kako ti pase.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #11 u: Listopad 03, 2012, 23:57:18 poslijepodne »
Ovisi koliko si zagrizao za bilje. Neke vrste ti neće rasti na slabom svjetlu, a naknadna ugradnja je nezgodna i često skupa ako ideš na elektronsku prigušnicu a ne onu iz štedne žarulje. Najprije izvidi svoje mogućnosti a onda kupi.
Bakterije su po meni bacanje novaca - imao sam isti rast nitrata i nitrita s njima kao i bez njih.

Samo kaj mi je bilje veliki bed, tesko odabrat nekaj kaj raste do 30cm, vecinom su ono od 30 nadalje, osim onih mahovina koje kolko vidim nema bas za nac i kupit :D
imaš anubias nanu, male microsoriume, kripte, mahovine - sve se to nađe u oglasniku. rast ovisi i o gnojenju i svjetlu - kriptokorine wendti green i brown su mi pri gnojenju rasle preko 20cm, a u istrošenoj podlozi i bez co2 su spale na 10cm i manje.

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Listopad 04, 2012, 01:48:42 prijepodne »
Da da, ne zurim s kupovinom (zato kaj nikak da mi lova sende na racun :-X) za akvarij sam siguran, i mislim da mi nadogradnja svijetla nebude potrebna, ali budem videl, a bilje cu prilagodit, recimo anubias i crypte pise za lighting: low a recimo da ce meni biti neko osrednje pa cu tome prilagodjavat odabir bilja, a za gnojivo sam reko zemlju za cvijece, a ako bude potrebno lako ubacim i nest tekuce  :clown:

Onda imam jos jedno pitanje:

Sutra mi frend u skoli bude donesel komad vinove loze, kolko to dugo treba mocit ili kuhat otprilike??

Offline ajoj

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Listopad 08, 2012, 12:28:10 poslijepodne »
sterilizacija: 15 min na 60C ili 1 min na 100C. A sad namakanje da potone- to bu potrajalo pa nabavi mrgu od kamena i navali na lozu u akv. Makni kad panj prestane plivat. Biljke za tvoj akv: ograniči se na 5 vrsta max inače ćeš imat neukusni džumbus, osim ako ti nije cilj skupljati biljne vrste. Glossa, e.parvulus, helanthium tennellum (ne e.tennelus!), hemianthus micranthemoides -HM, cryptocoryne parva i wilisii, bacopa monnieri i australis, limnophila sessiliflora, rotala rotundifolia (obična, green i colorata), anubias nana i nana petite, microsorum pteropus needle leaf.. Za dr. imas premali akv. al nano akvariji su zakon i jer su izazov.