Pozdrav, znam da već ima puno toga napisao o cianobakteriji ali imam problem s njom i ne znam kako ga riješiti. Trenutno sam u potrazi za eritromicinom jer sam pročitao da to djeluje. Zadnjih 6 dana stavljam Easy Life Blue Exit ali od toga nema apsolutno nikakve koristi, čak ima i više algi nego kad ga nisam stavljao.
U početnoj fazi dok se cianobakterija još nije toliko proširila špricao sam ju sa vodikovim peroksidom pa bi nestala na par dana ali nakon toga bi se opet pojavila, Kad sam potrošio tih 110 ml flašicu prestao sam s tim tretirati.
Akvarij je 120L na dnu je zemlja za cvijeće Florabella koja se namakala mjesec dana, preko nje je šljunak iz pet centra. Grane su o loze, kamenje je sa sljemena.
Od bilja je unutra Vallisneria, sagitaria, bacopa, staurogyne repens, ludwidia repens, lopoč, cripte i po površini leču.
Vodu mijenjam svakih tjedan dana do tjedan i pol 30 % sa što većim mogućim usisavanjem algi.
Od riba su dva sijamska algojeda, i dva mala ancistrusa. Glupo mi je nutra išta stavljati kad je akvarij u takvom stanju.
Akvarij je pokrenut 12.06.2012 i ciklirao se mjesec dana i više.
Filter je Eheim 2010 s tim da sam napravio spray bar i radi cijelo vrijeme na max protoku. Filter spužva je original.
Jučer mi je došao Haqos expro 1200 i odmah sam ga proključio tako da sad zajedno rade.
Rasvjeta je dvije T5 lampe Silvanya Aquastar. Rade od 8:00h do 12h i od 14:00 do 20:00h.
Što se tiče gnojenja ne gnojim s ničim. DIY co2 sam šibao unutra tjedan dana od 0 – 24h Biljke su počele rast ko mutave ali se i cianobakterija proširila isto ko mutava pa sam prestao s tim i stavio zračnu pumpu da radi.
Parametre vode ne znam jer nemam testere.
Ispod cianobakterije koja je na vrhu još ispod imam i crnu čupavu algu, a polako se počela širit i zelena končasta sluzava alga koja viori.
U glavnom imam kaos od akvarija koji me već polako počinje živcirati jer sve što sam do sad pokušao nije uspjelo maknut cianobakteriju nego ju je samo još više proširilo.
Imam još jedan mali akvarij od 30L i u njemu nikad nisam imao cianobakteriju ni tu sluzavu zelenu algu tako da nemam iskustva s tim.
Molim za pomoć, Hvala.