Kolovoz 15, 2025, 00:24:10 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Molim pomoc-HC cuba  (Posjeta: 8136 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
Odg: Molim pomoc-HC cuba
« Odgovori #25 u: Listopad 06, 2012, 17:16:08 poslijepodne »
Slažem se.
Te svijetleće cijevi (i trake) su samo za ukras. LED koji može zamijeniti f. cijev se grije i treba hlađenje (aluminijski rebrasti hladanjak ili neki aluminijski profil npr.). Ali ne treba puno znanja za složiti LED rasvjetu, nije kompliciranije od spajanja fluorescentke na prigušnicu, samo su principi drugi.

Offline hrca90

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
« Odgovori #26 u: Listopad 06, 2012, 17:32:41 poslijepodne »
Slažem se.
Te svijetleće cijevi (i trake) su samo za ukras. LED koji može zamijeniti f. cijev se grije i treba hlađenje (aluminijski rebrasti hladanjak ili neki aluminijski profil npr.). Ali ne treba puno znanja za složiti LED rasvjetu, nije kompliciranije od spajanja fluorescentke na prigušnicu, samo su principi drugi.
znaci da vise nekompliciram.
trebam kupit dvije T5 lampe od 45W ugradit ih u poklopac i stvar je rijesena

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #27 u: Listopad 06, 2012, 18:25:19 poslijepodne »
da

Offline hrca90

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Listopad 06, 2012, 18:30:02 poslijepodne »
Ok,puno vam hvala na pomoci   :up:

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Listopad 06, 2012, 20:49:47 poslijepodne »
da

ne
trebaš i odgovarajuću prigušnicu

Offline hrca90

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Listopad 07, 2012, 00:54:34 prijepodne »
da

ne
trebaš i odgovarajuću prigušnicu
aha,jel mi treba jos sta osim toga,ja to mislim ugradit na ovaj poklopac sto imam na akvariju-to je original poklopac koji je dobiven uz akvarij

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #31 u: Listopad 07, 2012, 10:43:36 prijepodne »

Offline ajoj

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #32 u: Listopad 07, 2012, 14:22:27 poslijepodne »
Znam bar 3 nadprosjecna akvarija sa daylight stednima i DIY CO2, tak da to osporavam totalno! Kao i forsiranje skupe rasvjete u akv.za koji nije naveden popis flore. Skupo nije i djelotvorno. EC snizava rubisco u biljkama, tj.sve vece doze su potrebne a biljke sve "zahtjevnije" kaj se svega tice. Mani se toga i slozi DIY. Ne budi lijen. I pocni dozirati mikro i K, dodatno Mg ako hoces HC tepih. Sumnjam da nemas P u tanku dovoljno za ukorjenjivanje cube.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #33 u: Listopad 07, 2012, 15:04:26 poslijepodne »
a koliko stednih treba staviti za 200l  :question: smetaju jer ih ima hrpa, smetaju jer su 4x deblje nego T5, ne pokrivaju ravnomjerno duzinu akvarija, nema vodonepropusnih E27 grla a i njihovo tijelo nije vodonepropusno, spektar koji mozes birati je nikakav............. uglavnom, nemaju se kaj uopce usporedjivati sa T5 HO cijevima.
U nekavom manjem akvariju gdje treba jedna ili dvije jos nekako, ali kad ih treba 4-5 onda je to glupost raditi jer ima toliko nedostataka a i razlika u cijeni se drasticno smanjuje.

Offline ajoj

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #34 u: Listopad 08, 2012, 12:15:11 poslijepodne »
štedne su još prodornije od T5, sasvim razumljivo a rasap ovisi o reflektorima. 4x25W je dovoljno na 200L tj.visinu od 40 cm, tj.efektivnu od 35cm. Imam od 6400K a imao sam i 7200K. Sve su to iste cijevi, samo popigane u 5 dijelova, spiralu... A cijena ovisi o tome gdje kupuješ. Naravno da ima skupih štednih. Ima ih za 70 kn u Bauhausu a isti model je u Preradovićevoj za 27kn. Na netu su još jeftinije. Keramicka grla zasilikoniras i evo vodonepropusnih grla. Prigušnice imaju... Manje komplikaciju u svakom slučaju. A i kad se zagriju ne prasnu u 1000 dijelova ko T5 il T8 kad ih napadne luda botija ili diskus paničar jer je staklo puno deblje. Također lako u keramička grla staviš jačinu štedne po želji, kad staviš prigušnice za neonke nemreš jače od toga kaj si bubnuo u poklopac.

Offline hrca90

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Listopad 09, 2012, 17:00:05 poslijepodne »
znaci to sve ovisi o nama samima,tj.kako ko voli,hoce i moze  :)
eo ja sam danas bio u par trgovina sa rasvijetom i zaruljama.
nasao sam obicne T5 lampe,znaci sa obicnim daylight svijetlom za nekih 40-ak kuna.
i bio sam u dogi tradeu(pet shop u osijeku) i tamo nađem otprilike iste jacine i duzine T5 lampu,
koja isto ima samo daylight svijetlo marke sylvania aquastar koja kosta 85 kn.
pa me sad zanima dal mogu uzeti tu koja ima daylight svijetlo za 40-ak kn.
Ili je ipak velika razlika u kvaliteti svijetla pa bi trebao kupiti neku od onih koje mi je konggo preporucio 

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #36 u: Listopad 09, 2012, 17:19:56 poslijepodne »
pa jel ti lampe drzis u vodi da ih ribe napadaju???

uglavnom, postoji masa dobrih razloga zasto se u akvarije stavljaju NEONKE a ne stedne zarulje.

sto se tice pitanja - postoji i razlog zasto se stavljaju AKVARISTICKE lampe u akvarije, a ne one iz uradi sam trgovina po 20-30kn.

da me netko krivo ne razumije, tko nadje lampu 860, 960, 880 ili slicnu, to je odlicna stvar. ali najcesce lampe koje se prodaju po trgovinama imaju oznaku 7 ili 6, i kao takve meni nikad nisu sjele i bile interesantne za akvarij.

aquastar ima 10000K, i lampa vrijedi duple razlike u cijeni. sylvania, jbl, hagen - bilo sto od poznatih proizvodjaca, spektar si sam biras i slazes.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #37 u: Listopad 09, 2012, 18:03:09 poslijepodne »
nasao sam obicne T5 lampe,znaci sa obicnim daylight svijetlom za nekih 40-ak kuna.
i bio sam u dogi tradeu(pet shop u osijeku) i tamo nađem otprilike iste jacine i duzine T5 lampu,
Ili je ipak velika razlika u kvaliteti svijetla pa bi trebao kupiti neku od onih koje mi je konggo preporucio 

gle, daylight lampa iz baunecega nije ista kao i daylight za akvaristiku. CRI i temperatura boje je bitno drugacija. A drugo, 45W duzine 90cm nemas nego samo akvaristicke, odnosno Juwel, JBL, Sylvania i Tropica. Odnosno ove mozes nabaviti kod nas ali vjerojatno ima jos. Takodjer postoji razlika izmedju T5 i T5HO.
Da su skupe, jesu. No traju ti cca 2 godine za razliku od T8 kod kojih je vec nakon 6-7 mjeseci vidljiva razlika u odnosu na novu lampu. Ja bih ti i dalje preporucio vec navedeno zato jer ces tako dobiti najvise najkvalitetnijih watta. Ako se odlucis na to onda riskiraj jos tih 80 kuna i kupi dvije te obicne daylight pa probaj i sa time osvjetliti akvarij pa javi dojmove.  ;)
Nisam ti ja to preporucio zato kaj prodajem ili proizvodim nesto od gore navedenog nego zato kaj sam prosao to sve.

Offline hrca90

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Listopad 09, 2012, 18:27:18 poslijepodne »

gle, daylight lampa iz baunecega nije ista kao i daylight za akvaristiku. CRI i temperatura boje je bitno drugacija. A drugo, 45W duzine 90cm nemas nego samo akvaristicke, odnosno Juwel, JBL, Sylvania i Tropica. Odnosno ove mozes nabaviti kod nas ali vjerojatno ima jos. Takodjer postoji razlika izmedju T5 i T5HO.
Da su skupe, jesu. No traju ti cca 2 godine za razliku od T8 kod kojih je vec nakon 6-7 mjeseci vidljiva razlika u odnosu na novu lampu. Ja bih ti i dalje preporucio vec navedeno zato jer ces tako dobiti najvise najkvalitetnijih watta. Ako se odlucis na to onda riskiraj jos tih 80 kuna i kupi dvije te obicne daylight pa probaj i sa time osvjetliti akvarij pa javi dojmove.  ;)
Nisam ti ja to preporucio zato kaj prodajem ili proizvodim nesto od gore navedenog nego zato kaj sam prosao to sve.

aha.hvala.
 ma nisam ni pomislio da me zelis zavaljat ili tak nest.

Offline draken0x

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Međimurje
« Odgovori #39 u: Listopad 12, 2012, 16:11:53 poslijepodne »
Evo kak sam ju ja držal:
20l
štedna žarulja oko 12 sati dnevno
Diy CO2, 2x 1.5l
raste ko ludo :D

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Listopad 12, 2012, 16:15:20 poslijepodne »

potkrijepi to slikom. a i baš si puno reko...štedna. valjda jedna. kakva nije bitno  X-(

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #41 u: Listopad 12, 2012, 16:31:22 poslijepodne »
i na kojoj dubini?
Pa nije isto 20l i 200l  -?

Offline hrca90

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Listopad 12, 2012, 18:19:34 poslijepodne »
eo sam da se ubacim. kupujem  JBL Solar Tropic T5 Ultra  i  JBL Solar Color T5 Ultra.
Oce to bit ok.   :)

Offline draken0x

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Listopad 12, 2012, 23:18:44 poslijepodne »

potkrijepi to slikom. a i baš si puno reko...štedna. valjda jedna. kakva nije bitno  X-(

Trenutno je žarulja mislim da philipsova, neznam točno napamet kakva, ima plavkasto svjetlo, budem pogledao u nedjelu  ;) ne mogu prije

19.11.2011

28.11.2012

6.1. 2012

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #44 u: Listopad 13, 2012, 00:47:31 prijepodne »
eo sam da se ubacim. kupujem  JBL Solar Tropic T5 Ultra  i  JBL Solar Color T5 Ultra.
mislim da je bolje da ti jedna od njih bude ova natur od 9000K sa cijelim spektrom. Tropic ti ima 4000K i to je OK za boju riba i bilja no ukupni dojam te lampe je da je nekako sve zuto-zeleno (sto je ok jer je takvog spektra ali....) i relativno slabo osvjetljeno (zbog zutila). Colour ti je slicna tropicu samo sto je jos vise zuta, narancasta cak.
I zato mislim da je svakako bolje da jedna bude natur a onda drugu stavi koju hoces, mislim da nece biti neka tak drasticna razlika. Natur je inace lampa koja se preporuca ake je akvarij sa samo jednom lampom pa mi je i nekako logicno da ostane i u kombinaciji kad su dvije u pitanju.
Ova kombinacija koju si ti naveo mislim da bi bila OK za sami akvarij i bilje, mozda bi morao malo vise gnojiti zbog tog spektra koji je namjenjen bilju ali mislim da bi ti vizualni dojam bio dosta los jer bi sve izgledalo nekako priguseno.

Offline hrca90

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Listopad 13, 2012, 11:28:35 prijepodne »
mislim da je bolje da ti jedna od njih bude ova natur od 9000K sa cijelim spektrom. Tropic ti ima 4000K i to je OK za boju riba i bilja no ukupni dojam te lampe je da je nekako sve zuto-zeleno (sto je ok jer je takvog spektra ali....) i relativno slabo osvjetljeno (zbog zutila). Colour ti je slicna tropicu samo sto je jos vise zuta, narancasta cak.
I zato mislim da je svakako bolje da jedna bude natur a onda drugu stavi koju hoces, mislim da nece biti neka tak drasticna razlika. Natur je inace lampa koja se preporuca ake je akvarij sa samo jednom lampom pa mi je i nekako logicno da ostane i u kombinaciji kad su dvije u pitanju.
Ova kombinacija koju si ti naveo mislim da bi bila OK za sami akvarij i bilje, mozda bi morao malo vise gnojiti zbog tog spektra koji je namjenjen bilju ali mislim da bi ti vizualni dojam bio dosta los jer bi sve izgledalo nekako priguseno.

Dobro da sam pito,znaci najbolje jedna natur,a koju bi onda drugu preporucili   :)

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #46 u: Listopad 13, 2012, 11:49:35 prijepodne »
tropic

Offline draken0x

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Listopad 18, 2012, 21:09:15 poslijepodne »
i na kojoj dubini?
Pa nije isto 20l i 200l  -?

dubina je oko 20 cm
žarulja:
PHILIPS cool daylight 23w  6500K

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #48 u: Listopad 18, 2012, 23:42:21 poslijepodne »
sto je barem duplo manje od onoga kaj on ima. Stavi tu istu zarulju jos 20cm vise pa vidi razliku.

Offline hrca90

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Listopad 19, 2012, 13:12:02 poslijepodne »
a trebas i vodonepropusna grla za T5
4 komada http://shop.emgd.hr/zarulje/dodatni-pribor-za-zarulje-i-rasvjetu/vodotjesno-grlo-g5-za-t5-fluo-cijev.html
prigusnica http://shop.emgd.hr/zarulje/dodatni-pribor-za-zarulje-i-rasvjetu/ballast-t5-luxliner-plus-fho-standard-el-2-54-s.html
a lapme........... imas kod njih sylvaniu po 100kn, no ja osobno bi radije uzeo JBL kod Matije http://teraristika.hr/web-trgovina/browse/129-t5?sef=hc

Eo lampe sam nabavio.
sad me samo zanim dali prigusnica moze biti 2x54W ili bas mora biti iste jacine kao i lampe znaci 2x45W