I ja se slažem sa Juricom.
Naime, za 3 mjeseca i potpuno zdrave ribe u neadekvatnim uvjetima mogu oboljeti i potpuno propasti.
Kod tebe je bio problem u vodi vrlo loše kvalitete a do toga si doveo pretjeranim hranjenjem riba, vjerojatno neadekvatnom filtracijom, promjenom vode, gnojenjem bilja i dr.
Kako bismo mogli konkretno uvidjeti što je dovelo do oboljenja tvojih riba moraš ispuniti naš Upitnik https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0, pa čemo ti dati savjet kako raditi sa vodom i ribama ubuduće a nakon čišćenja akvarija od parazita.
Sorry doktore!
Evo podataka o mom akvariju

AKVARIJ:
- dimenzije/litraža, - 150x60x60 neto~400L
- temperatura, -28-29
- parametri vode: pH-6,8 NO2,-0 NO3-25-30, GH- <14 i KH-10
- vrijeme od pokretanja akvarija,- 11 mj
- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice, 15 dana imao sam rio 180 i filteri su u njemu radili 2 mj.
- koliko često i koliko mijenjate vode- svakih 7 dana oko 40%
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija- Da, cijelo
FILTER:
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) Atman CF1200-800 l/s i CF1000 - 800 l/s mjereno na izlaznom crijevu
- način i periodi čišćenja filter materijala Jednom mj. filter, jednom u 2 mj. crijeva
- što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) - Gruba i fina spužva u svakom + CF1200 3l sera siporax + 1 kg Easy Life Symbiont, CF1000 1l sera siporax+ 1kg Easy Life Symbiont
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? Imam kamenja i korjenja,nema nikakve sluzi
- grijač- 2x atman 350W
- pumpa za zrak - Da, sa 2 izlaza
- CO2 sustav – Boca
- koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)- El metoda. 15 ppm NO3, 4 ppm KH2PO4, 20 ppm K2SO4
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka - 1 plehi 2 godine, 7 corya- 2 godine, 40 crvenih neonka 9 mj., 15 ančija 4 kom 2 godine 11 kom 2 mj, bila 4 diskusa, 30 RC kozica, bilo je 30 hasenia nana do prije 10 dana starost oko 7 mj
- starost ribica
- ima li potencijalnih „terorista“ Nema
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)--- 2x dnevno, tetra prima,goveđe srce, Tropical Discus Gran D-50 PLUS, JBL listići....m Svaki dan dobivaju drugu hranu
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) 11 anćija
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) Sve 5
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke- Imam biljni akvarij lištovi svaki dan otpadaju to i čistim svaki dan. Biljke ne propadaju
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma , Odbijaju hranu, stagniraju u razvoju
- promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...Nema
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) Ne uzima hranu redovito (svaka 3-4 dana) , disanje 80 u minuti
- kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) koliko god pratio nisam uspio vidjet da kenjaju, a na to sam obračo pažnju
- kad su se simptomi prvi puta uočili - Od dana kad sam ih pustio u akvarij
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima - nisam
- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? Od startanja akvarija pa do sad 2 ribe, zebrica ( vjerojatno od starosti) i 1 diskus
- stanje ostalih stanovnika- Odlično