Kolovoz 07, 2025, 00:22:05 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Fossochromis rostratus  (Posjeta: 936 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Fossochromis rostratus
« u: Rujan 16, 2012, 09:33:53 prijepodne »
Eto, to je ciklid sa mog avatara. Imao sam to u umu da več juče napišem....ali sam bio ....kako pjeva Jasmin...umoran...

A eto sad priče o tom , zaista divnom ciklidu

Stvarno ciklid za istinskog Ciklid manijaka,koji ima i 1.ooo l akvarij.Da taj ciklid traži baš takav akvarij,ali je mužjak stvarno in.

Pogledate sliku,taj ciklid djeluje na prvi pogled jako strašno i čovjek odma pomisli,da to mora biti neki strašni predator,mada ta vrsta to uopšte nije.
Opisao ju je ihtiolog Boulenger 1899 godine.Ta se ciklid nadje po celome jezeru Malawi,kao i u susednjem jezeru Malombe.
Dostiže dužinu od 35 cm.,pa zato takav akvarij,a zadržava se pretižito u zoni peska,gdje sledi Cyrtocaru moorii ili Protomelas annectensa.Taj ciklid  se hrani tako,da stavi u usta pesak i nekako ga "precedi",a one životinjce koje nadje to mu je ishrana.Da ne tupim,na isti način hrane se i več pomenuta Cyrtocara moorii i Protomelas annectens.
Ti ciklidi žive u prirodi u velikim grupama od 20-40 pojedinca,a samo je vodeči mužjak ofarban.Mreste se uvek u jutarnjim satovima.
Ta je vrsta katakteristički ofarbana,pa se može zato jako lako prepoznati.No mladunce i ženku krase običajno 5 crnih tački u dva reda naredanih po telu.Stvarno jako lako prepoznatljivi.
Kako sam več spomenuo,akvarij stvarno 1000l,grupa od minimalno 10 primerka,a uredjenje fini pesak i par kamenja.Ta ciklid voli plivati,a kamenje se stavi samo zato,da ima neku orientacionu tačku.
Taj ciklid jeste zanimljiv,no jedina mana mu ta,da sva njegova lepota dodje do izražaja u več pomenutom akvariju,ali ko si ga može priuštiti,to je dobar izbor.

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Odg: Fossochromis rostratus
« Odgovori #1 u: Listopad 17, 2012, 00:22:20 prijepodne »
meni osobno jedan od ljepsih malawaca... :)

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Odg: Fossochromis rostratus
« Odgovori #2 u: Listopad 17, 2012, 09:28:08 prijepodne »
kad ekspandiram do 950 sljedeće godine, nabavljam ih.. ;)