Listopad 02, 2025, 19:21:40 poslijepodneNajnoviji Član: Mandich

Autor Tema: Goby ciklidi  (Posjeta: 890 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Goby ciklidi
« u: Rujan 14, 2012, 20:34:53 poslijepodne »
Kad neče nitko oču ja...medju ostalim sam vidio, da je Kaja vlasnica tzv.goby ciklida.Goby ciklidi nam doaze iz genusa :Eretmodus, Tanganicodus i Spathodus. Zi ciklidi su sa svojim izgledom jako slični morskim ribama, daklje opet smo mi naišli na njihove prece.ti su ciklidi nekako poželjan sustanar Trophusima.
U prirodi oni se oni nalaze u parovimja, dakle tvore nuklearnu porodicu i pretežito se zadržavaju u gornji kamenoj zoni, dok se malce nadje u pličaku.Ti se ciklidi hrane algama a Tanganicodus i beskičmenjacima.

No oni vole u akvariju vodu bogatu kiseonikom i obično se jih u akvarij stavi više ili oformljen par.Taj par ostaje do kraja.Ti su ciklidi ustonoše, no 12 dana nosi majka, posle nosi otac i to jeste neka posebica tih ciklida, naravno pored izgleda.I zbog toga majke se ne izdvaja iz akvarija. U akvariju nudi jim se hrana bogata spuirulinom , kao i cyclops te mysis....
A ti ciklidi narastu u dužini, zavisi od genusa od 10-13 cm.

Etop ja toliko za početak....nadam se  da če Kaja nešto napisati iz svog iskustva, okačiti koju sliku i eto ti priče...i naravno tako bi mogli one stvarno raritetne ciklide, koji plivaju po vašim akvarijumima tako opisati i približati ciklidašima i onima koji če to postati.

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
Odg: Goby ciklidi
« Odgovori #1 u: Rujan 14, 2012, 21:24:05 poslijepodne »
sve pet ali Kaja je vlasnik a ne vlasnica  :D :D :D

Offline papa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • samo CARica od sada na dalje
« Odgovori #2 u: Rujan 14, 2012, 21:25:55 poslijepodne »
Kaja je musko  ;)

I da se nadovezem barem s detaljem, imam divljake Eretmodus cyanostictus blue spot red fin Moba, bilo ih je 6 sad sam ostao na jednom paru (dvoje je poharao dominantni a dvoje bloat)  i nadam se da ce uspjeti, ono sto me je sokiralo ali pozitivno kod njih je ponasanje oko teritorija. Doslovce street fight  :D znaci oformljeni par kad se priblizu teritoriji drugog oformljenog para to preraste doslovce u ulicnu borbu nema da se dominantni posora sa drugim nego napadaju odnosno uzmicu/brane simultano u paru, kao sinkrono plivanje, evo to je jedan detalj koji me odusevio kod ovih riba! I sto se tice njih nema sanse da izdrze vise jedinki, cim se oformi par a to je vrlo brzo taj par dominira po akvariju a muski ugnjetava ostale. Moj primjer je akvarij 2 metra i jedva su bili po jedan par na svakoj strani akvarija a ova zadnja dva po sredini su nahezili jerbo su ih i ljevi i desni maltretirali do iznemoglosti...

ekola mali doprinos  ;)

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 14, 2012, 21:39:43 poslijepodne »
Ja se odmah izvinjavam Kaji...ipak ja sam išao na to....skračenica od Katarine je kod nas Kaja :-[

Ali eto priča je stekla a to je bitno.
I baš me Papin post naveo na još jedno...naime, kako je Papa lepo napisao ponašanje svojih Eretmodusa u akvariju, tako se oni  i ostala dva genusa ponašaju i u prirodi.Naime oni ne posustaju od svoje teritorije...makar da pri tom i život ne gube /malo karikirano/ ali tako to je..
« Zadnja izmjena: Rujan 14, 2012, 21:42:56 poslijepodne od Bojko »

Offline kaja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #4 u: Rujan 15, 2012, 14:22:56 poslijepodne »
Moje iskustvo totalno drugačije:)

U dvometarskom akvariju sam imao 4 Eretmodus Caramba i 4 Tanganicodus Moba (po 2 para od svakih)
Znaci, 8 goby ciklida, zajedno sa Tropheusima i gotovo nikakve agresije zacudo nije bilo.
Tanganicodusi su se stalno razmnozavali, dok Eretmodusi iz nekog razloga uopce nisu.

Imaju izuzetno zanimljiv nacin razmnozavanja. Naime, zenka i muzjak se izmjenjuju prilikom nosenja malaca u ustima.
Nakon klasicne price gdje zenka nosi oplodjena jaja u ustima, nakon 10-12 dana, ona ispusta larve ribica koje zatim
muzjak uzima u svoja usta i nastavlja se brinuti o njima jos nekih 7-10 dana.
Imao sam prilku jednom vidjet taj cin. Zenka je u kutu akvarija na pola puta od dna izbacivala jednog po jednog malca,
a muzjak je dolje pri dnu cekao i hvatao ih u svoja usta. Stvarno dogadjaj za vidjeti!!!

Taj nacin prakticiraju Tanganicodusi i Eretmodusi, dok Spathodusi prakticiraju klasicno materinsko usno leglo.

Zanimljivo je i to da mlade ribe budu razlicitih boja. Neke su zute, neke crne. Moguce da to ima veze sa spolom? Kasnije se ta razlika u boji izgubi..

Naravno, kako sve dobro kratko traje, tako je bilo i s Tanganicodusima. Buduci se zadnje 2-3 godine nisam uspio nikakvim
nacinima rijesiti svrdlastih puzeva, nabavio sam kemiju koja ih tamani. Nakon sto sam ulio propisanu dozu, u roku pola sata
goby ciklidi su poceli lezati po podu.
Odmah sam napravio veliku promjenu vode, stavio aktivni ugljen, ali uginula su 3 Tanganicodusa i 1 Eretmodus.
I naravno, puzeva se nisam rijesio, ima ih opet pun akvarij....

Kasnije sam saznao da su izuzetno osjetljivi na bilo kakvu kemiju u akvarijima, al tad je bilo vec kasno.
Nasrecu, imam nesto sacuvanih podmlatka Tanganicodusa.

U drugom pak akvariju se nalazi jedan par divljaka, Tanganicodus lusinugu, i tamo je situacija dijametralno suprotna.
Muzjak ugnjetava zenku cijelo vrijeme. Rascupana je do bola. Ima sto mjesta za sakrit se, ali nema sanse da se sakrije od njega.
Bas zalosno za vidjeti. Morat cu nabaviti jos jedan par, da agresiju pokusam rasprsiti.

Po meni, u akvariju bi trebalo biti barem 2 para goby ciklida, po mogucnosti i vise, najbolje dvije razlicite vrste.
Kombinacija napucenosti (8 komada u 200x60 akvariju) se pokazala idealnom.
Naravno, to ne znaci da je to dobitna kombinacija, jer sto funkcionira u jednom, ne znaci da ce funkcionirati u drugom akvariju.
Ali kao i kod ostalih teritorijalnih Tanganyika cikilda, prenapucenost donosi beneficije.
Jer time muzjaci ostaju zaokupljeni i obranom teritorija i privlacenjem zenke, pa do agresije ili ne dolazi uopce (kao u mom slucaju) ili bude mala odnosno prihvatljiva.

Idealni ciklidi za drzat s Tropheusima. Prehrana identicna, jedni se ne obraziru na druge, zanimljivo ponasanje, cudno plivanje (reducirani plivajući mjehur).

eto...

p.s.
ja sam musko:)
Nadimak mi je buba. Kad sam se regao na forum, ime je vec bilo zauzeto, pa sam nabrzinu uzeo ime od svoje kcerke.
Sad svi misle da sam zensko.
Molim moderatora da mi promjeni nick u buba ex. kaja

haugh!

buba

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 15, 2012, 15:23:43 poslijepodne »
Hvala ti za odgovor...kaposkid...i svakako idealan post za shvatanje tih ciklida...sad nam fale još koje slike, hrana, i slične stvari.....

Snaga ciklida :)