Kolovoz 03, 2025, 01:01:01 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Što s kornjacama preko zime  (Posjeta: 10350 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline davor1984

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Što s kornjacama preko zime
« u: Rujan 12, 2012, 22:27:12 poslijepodne »
Ovako, imam kornjace koje sam kupio u normalnom pet shopu, i sad u 6 mjesecu su imale godinu i pol dana. Zivjele su u terariju,ali posto su narasle dosta velike odlucio sam ih staviti u dvoriste, gdje imam manji bazencic koji je prije bio samo ukrasnog karaktera. Bazencic se nalazi na brdascu koje je od zemlje. Dakle imaju vodu, travu, veliku dovoriste.
Vecinu vremena psu provodile u bazencicu. E sad kako dolazi zima, i hladnije doba, sto mi je ciniti. Malo sam se raspitivao u pet shopu, i navodno bi se kornjace trebale zakopati po zivi, a pitanje je hoce li se zakopati.Kao ako se ne zakopaju, umrijeti ce,tj. razbolit ce se od hladnoce. Sto da radim s njima, nije mi bas svejedno da cekam hoce li se znati zakopati, i dali njima tlo mora biti mekano za kopanje ili?
Nadalje, cuo sam neke teorije da ih se stavi u podrum, u kutiju s liscem zemljom sto li.. i da im je to ok za zimsko vrijeme?
Sto vi radite s kornjacama preko zime. Dakle rijec je o onim vodenim kornjacama,malim sto se kupuju po pet shopovima?
hvala

Offline darx

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
  • Turtles before hoes
Odg: Što s kornjacama preko zime
« Odgovori #1 u: Rujan 12, 2012, 22:53:36 poslijepodne »
Ako ih neces stavljati u hibernaciju imas jeftinije rjesenje- plasticno korito.
Ali hibernacija vodenih kornjaca je jednostavna.

Nades mjesto gdje se temperatura ne spusta ispod +4C, ali se ni ne penje iznad +8, kornjace ovisno o broju smjestis u odvojene posude, koje su malo vece i sipas vode tako da mogu udahniti zrak, ali opet da je ima dovoljno.Optilike malo vise neg visina oklopa. te posude smjestis u drveni sanduk ili sl. i zastitis sa mrezicom ili drugim od gore da ih ne mogu stakori napast. Ako u podrumu ih drzis uvjeri se da nema "vinskog" vrenja, ili nekih nezeljenih plinova. Prije hibernacije ih dobro nahrani i uvjeri se da nisu bolesne, pregledaj ih rucno. Kada ih pripremas za hibernaciju nemoj im 3 tj. prije nje davati hranu, jer im se moraju crijeva totalno ocistiti, inace tjekom hibernacije hrana moze struniti i plinovi nastali u crijevima mogu kornjacu ubiti. kada pocnu hladne noci, tada je vrijeme za pripremu za hibernaciju, a kada temperature pocnu ispod +8 po noci to je prijelazno razdoblje, jer je po danu toplo pa ces ih morati po danu vratiti u vanjski smjestaj, a po noci donjeti do posuda gdje hiberniraju. kada temperature budu i po danu hladne onda ih stavi u potpunu hibernaciju. Mjesto gdje hiberniraju mora biti mracno i u tisini. Nije preporucljivo da hiberniraju vani jer takve kornjace zive u klimi koja je dosta povoljnija nego nasa. 

Offline davor1984

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Rujan 13, 2012, 19:18:31 poslijepodne »
Prije svega zahvaljujem na odgovoru. Vidis kako je sad vrijeme vani, sta da radim posto je vec hladno, a nije da sam izgladnjivao kornjace zadnja dva tjedna, jedu svakodnevno?
Ako ti nije problem da ostavis broj mob-a ovdje ili putem pp pa da te nazovem ako si voljan detaljnije malo pomoci.
hvala unaprijed

Offline darx

• Punopravni član
  • Turtles before hoes
« Odgovori #3 u: Rujan 13, 2012, 21:30:07 poslijepodne »
Slobodno pitaj tu, jer se i tada drugi mogu ubaciti sa savjetima. Ovo nevrijeme je vjerujem kod nas je prolazno razdoblje i mislim da ce jos biti toplog vremena.. Ako su dobro uhranjene i vizualno zdrave prekini ih hraniti ali nek budu u ribnjaku. Kada pocnu ovakve temperature stalno, onda je vrijeme za hibernaciju.

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #4 u: Rujan 14, 2012, 01:13:49 prijepodne »
Ovako, imam kornjace koje sam kupio u normalnom pet shopu, i sad u 6 mjesecu su imale godinu i pol dana. Zivjele su u terariju,ali posto su narasle dosta velike odlucio sam ih staviti u dvoriste, gdje imam manji bazencic koji je prije bio samo ukrasnog karaktera. Bazencic se nalazi na brdascu koje je od zemlje. Dakle imaju vodu, travu, veliku dovoriste.
Vecinu vremena psu provodile u bazencicu. E sad kako dolazi zima, i hladnije doba, sto mi je ciniti. Malo sam se raspitivao u pet shopu, i navodno bi se kornjace trebale zakopati po zivi, a pitanje je hoce li se zakopati.Kao ako se ne zakopaju, umrijeti ce,tj. razbolit ce se od hladnoce. Sto da radim s njima, nije mi bas svejedno da cekam hoce li se znati zakopati, i dali njima tlo mora biti mekano za kopanje ili?
Nadalje, cuo sam neke teorije da ih se stavi u podrum, u kutiju s liscem zemljom sto li.. i da im je to ok za zimsko vrijeme?
Sto vi radite s kornjacama preko zime. Dakle rijec je o onim vodenim kornjacama,malim sto se kupuju po pet shopovima?
hvala

Prvo i osnovno potrebno je utvrditi o kojoj se konkretno vrsti radi, u zadnjih 2 godine sam po pet shopovima viđao 4-5 vrsta kornjaca koje nemaju sve iste potrebe po pitanju hibernacije. Vjerojatno se radi o vrsti Trachemys scripta pa iznad napisano vrijedi, ali bilo je i Pseudemysa i Sternotherusa u ponudi. Ako ne znas vrstu najbolje bi bilo da postavis sliku glave kornjace.

Bilo koja suptropska kornjaca nema gotovo nikakve izglede prezivjetu u plitkom, malom bazencicu jer ce se kompletna voda smrznuti. Voda bi minimalno trebala biti dubine 120 cm da bi uopce razmatrao kornjacu ostaviti vani, no generalno suptropske kornjace se spremaju unutra u kontroliranu hibernaciju inace im se zivotni vijek skrati sa 40-ak na 10-ak godina.

Da bi bilo sigurno provoditi hibernaciju moras biti dobro upoznat sa pravilnom brigom za kornjace, jer kornjace koje nisu drzane u pravilnim uvjetima obicno razviju neku bolest (npr. respiratorna infekcija ili upala pluca). Ako se stavi bolesnu kornjacu u hibernaciju ona se najcesce vise ne probudi iz hibernacije, prema tome poznavati osnovne znakove bolesti je nuzno. Također je pitanje koliko su kornjace velike i sa cime si ih sve do sada hranio? Ako zivotinje nemaju dovoljno zaliha opet nece prezivjeti hibernaciju.
Zbog same cinjenice da se o brizi kornjaca raspitujes u pet shopu gdje dijele hrpu pogresnih informacija postoji velika mogucnost da si negdje pogrijesio i sada se na brzinu informirati o hibernaciji i istovremeno je poceti provoditi nije nikako pametno. Ako imas mogucnost drzi ih jos ove zime unutra na toplom pa sljedece kada si siguran da je sve ok i imas dovoljno informacija kreni s hibernacijom.

kada pocnu hladne noci, tada je vrijeme za pripremu za hibernaciju, a kada temperature pocnu ispod +8 po noci to je prijelazno razdoblje, jer je po danu toplo pa ces ih morati po danu vratiti u vanjski smjestaj, a po noci donjeti do posuda gdje hiberniraju. kada temperature budu i po danu hladne onda ih stavi u potpunu hibernaciju. Mjesto gdje hiberniraju mora biti mracno i u tisini. Nije preporucljivo da hiberniraju vani jer takve kornjace zive u klimi koja je dosta povoljnija nego nasa. 

Svakodnevno pretumbavanje kornjaca pred hibernaciju nikako nije pametno, ali problem koji spominjes postoji. Prijelazni period u kontinentalnom dijelu Hr. je duzi nego u suptropskim stanistima tih kornjaca. Nagle promjene temperature kroz taj duzi period mogu uzrokovati prehladu ili respiratornu infekciju koja moze lose zavrsiti. Zato je kornjace pametnije staviti unutra i eventualno malo dogrijavati dok se temperatura ne spusti dovoljno da se provede postena priprema bez velikih oscilacija temperature i nakon toga hibernacija.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline davor1984

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Rujan 15, 2012, 10:57:18 prijepodne »
ovako, rijec je o zutouhim kornjacama

Offline darx

• Punopravni član
  • Turtles before hoes
« Odgovori #6 u: Rujan 15, 2012, 12:06:53 poslijepodne »
Onda vrijedi moj post. Mislio sam da je o njima jer su one bile najraširenije po pet shopovima.

Offline davor1984

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Rujan 23, 2012, 21:12:19 poslijepodne »
Evo ovako, prostor gdje se temperatura ne spusta ispod 4,a niti iznad 8 da se ne penje nemam.
Dakle, jedna je solucija da ih ostavim u vrtnom bazenu koji je dubine 80 cm, ukopan je u zemlju i navodno se zamrzne desetak cm. Sad, ako u njega ubacim zemlje, imat ce dolje mulja. Dali ce moci preziviti u tom mulju?
Druga solucija je da im pravim umjetnu hibernaciju u hladnjaku sto sam vidio da netko spominje po forumima. Navodno se stave u plasticne posude, u jos nesto u njih, ali nisam saznao sto tocno, i bitno je da temp. ne ide iznad 8 i ispod 4 stupnja.... E sad ima li tko kakvih informacija o tome?

Offline darx

• Punopravni član
  • Turtles before hoes
« Odgovori #8 u: Rujan 24, 2012, 22:10:36 poslijepodne »
U jezercu nece preziviti, jer mora biti min. 120cm, a i ovu zimu najavljuju hladniju nego prošlu. Jezerce ti mora biti  napravljeno tako da kornjaca moze po dnu išetati na površinu jer nakon hibernacije nema snage za plivanje, pa ako ne može išetati uguši se.

Hladnjak mora biti poseban, tj. ne smiješ držati hranu u njemu i slično.

Pa možda ti netko od rodbine ima podrum, ili neku garažu u kojoj temperatura zadovoljava uvjete?

Offline davor1984

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Rujan 24, 2012, 22:51:50 poslijepodne »
ma vec sam razmotrio te solucije ali nista od toga...
imam jedan stari hladnjak, ne bih drzao nista u njemu osim njih...
e sad, jesi ti ikada to radio u hladnjaku?
mislim, realno, najmestim temperaturu na 5-6 stupnjeva, i ako hladnjak zeza na stupanj gore/dolje, to je to... samo me zanima u sto ih staviti i sto sa zrakom?

Offline darx

• Punopravni član
  • Turtles before hoes
« Odgovori #10 u: Rujan 24, 2012, 23:59:33 poslijepodne »
Nisam. Hladnjak ti uvijek mora biti u prostoriji koja nije hladna. Postupak dalje u hladnjaku-ne znam.

Offline davor1984

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Rujan 25, 2012, 18:05:06 poslijepodne »
a reci mi jel ti imas mozda prostora kod sebe? uz neku nadknadu, dogovor ili sl... da prezime kod tebe?  :-[

Offline darx

• Punopravni član
  • Turtles before hoes
« Odgovori #12 u: Rujan 25, 2012, 21:11:06 poslijepodne »
a reci mi jel ti imas mozda prostora kod sebe? uz neku nadknadu, dogovor ili sl... da prezime kod tebe?  :-[
Moguce je, zasto ne. Nema frke! Kad bude pocelo hladno vrijeme javi se preko privatne poruke da se dogovorimo..

Al jos 10 mjesec si miran jer najavljuju toplo..

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #13 u: Rujan 26, 2012, 07:44:07 prijepodne »
mislim, realno, najmestim temperaturu na 5-6 stupnjeva, i ako hladnjak zeza na stupanj gore/dolje, to je to... samo me zanima u sto ih staviti i sto sa zrakom?

U hladnjak je potrebno staviti posude s vodom da se kornjace normalno mogu okretati u njima, sto vece povrsine to bolje. Posude bi također trebale biti dovoljno plitke da kornjace mogu stajati na prednjim nogama i ispruzenog vrata udahnuti, a opet dovoljno duboke da se kornjace mogu okrenuti u njima u slucaju da se prevrnu na leđa.
Ventilaciju rjesavas pomocu zracne pumpe za akvarij. U gumenoj brtvi hladnjaka je potrebno izbusiti par rupica. Kroz jednu rupu se provede cijev od zracne pumpe koja upuhava zrak unutra, kroz ostale stari zrak izlazi van. Na vrh cijevcice se pricvrsti zracni kamen i stavi se u vodu, na taj nacin dolazi do aeracije vode da kornjace tijekom hibernacije mogu disati u vodi putem kloake.Također je uputno u posudama imati filtere cisto da mreskaju povrsinu vode zbog bolje izmjene plinova. Hladnjak se moze na brzinu otvoriti svakih tjedan-dva da se prozraci i da vidis da li je sve ok sa zivotinjama. Eto tako se ugrubo to moze izvesti, treba se naravno jos pozabaviti sa slaganjem i testiranjem sistema prije nego kornjace stavis unutra.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline davor1984

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Rujan 26, 2012, 19:38:14 poslijepodne »
Moguce je, zasto ne. Nema frke! Kad bude pocelo hladno vrijeme javi se preko privatne poruke da se dogovorimo..

Al jos 10 mjesec si miran jer najavljuju toplo..

ok, hvala puno... od kuda si tocno?