evo, da malo predstavim jedan svoj projekt.
odlučio sam se za riparij, ali kod nas nema tegla za nadvodno cvijece. problem sam rijesio pomocu tkanine za sađenje bilja u jezerce koje sam imao kod kuce, i komadom prozirne plastike, koje sam izbusio po rubu. potom sam zasio tkaninu za plastiku, trenutno nemam flaksa doma, pa sam za pocetak stavio konac da vidim kako se drzi. za priljepiti, razmisljam između rastavljanja cistaca za staklo, i rezanja magneta, ili klasicni priljepci.
nabavio sam 5x10w ledice, hladnjake s ugrađenim ventilatorom, čekam leće, i napajanja su tu. uzeo sam zasebno napajanje za svaku od 5 ledica, uglavnom jer mi je bilo jeftinije nego uzeti 50w, i jednostavnije za kontroliranje.
moonlight, i bojanje sumraka i zore, radi se pomocu rgb trake, koja mi je ostala od starog projekta, iako mozda dodam jos 50cm jer se slabo vidi bojanje sumraka uz 50w bijelih.
ovo cudo na plocici pogonjeno je s attiny84 chipom i irfz44 nmosima. malo je neuredno napravljeno, ali glavno da radi. dio koji se ne vidi je kontrola moonlighta pomocu rotacijskog enkodera, i indikator je rgb ledica, koju cu uzeti dok budem u zg.
sve ce se napajati pomocu starog kompjuterskog napajanja, ali mora se prvo "preurediti"
a sto se tice bilja, mama se neće buniti ako maknem koju biljku iz dzungle, a i imam vodenu djetelinu i rotalu u emerznom uzgoju, a doci ce i jos bilja.
ako netko zeli uci u slican projekt, mogu pokazati kako se radi ova kontrola (urednije nego sto je ovo na slici), dati, i prilagoditi kod.
jedan attiny84 kosta 10kn, a, pakiranje 10 tranzistora je 4 dolara, naravno ebay.
daljnji rad cu popratiti uz vise slika, ako ima zainteresiranih