Srpanj 19, 2025, 16:55:43 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pitanje: iznenadno ugibanje biljaka  (Posjeta: 1064 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Darko J

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Pitanje: iznenadno ugibanje biljaka
« u: Siječanj 01, 2006, 20:06:00 poslijepodne »

Prije svega, sretna Nova svima!

Unatrag četiri dana iznenada je uginulo i istrunulo nekoliko biljaka u mojem akvariju. Volio bih znati zašto, pa ako netko zna razlog i želi ga ovdje podijeliti sa mnom, ja zahvalan.

Biljke koje su do sada uspješno rasle u akvariju:
[list=1]
  • Cabomba,

• Ceratofilum

• Cryptocorina

• Elodea Densa

• Echinodorus ozelot
  • [/list]

Biljke koje su iznenada počele trunuti u zadnja četiri dana, a prije toga su izgledale zdravo i razmnažale se / rasle:
    [list=1]
  • Ceratofilum

• Elodea Densa

• Echinodorus ozelot
  • [/list]

Cabomba i Cryptocorina i dalje izgledaju zdravo i puštaju izdanke i novo lišće na sve strane.

Pred tjedan dana zamijenjene su komponente u unutarnjem filteru JUWEL i promijenjena četvrtina vode (nije unesena izravno iz vodovoda).

Dan prije zamjene filtarskih komponenti filtar je isključen iu akvarij je ukapan lijek protiv ihtioftirijaze, u količini koja je odgovarala njegovom obujmu.

Eto, toliko o tome,pa ukoliko netko zna i želi objasniti razlog, hvala unaprijed.

Offline Vedran

• Forum Administrator
    • Punopravni član
    • Spol: Muški   Dob: 49
    • The Deda
      • http://www.akvarij.net
    « Odgovori #1 u: Siječanj 01, 2006, 23:24:00 poslijepodne »
    sam si naveo razlog,ceratofilum i egeria su jako osjetljive na lijekove tj.kemikalije..ozelot baš nije, ali...

Offline Maro

• Punopravni član
    • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik
    « Odgovori #2 u: Siječanj 02, 2006, 13:31:00 poslijepodne »
    A mogle bi i cryptocoryne se rastopiti al ne moraju.
    Lijekovi su pogubni osobito za ceratophillum a onda u akvariju dobiješ masu smeča.
    Dubrovnik

Offline Krajten

• Punopravni član
      • http://www.akvarij.net
    « Odgovori #3 u: Siječanj 02, 2006, 17:09:00 poslijepodne »

ok ljudi, stvarno trebam pomoc..i ja imam od prije 2 dana ich..i kupio sam danas furamor od munstera..I sad citam lagano uputsva.. pa citam gornji post i izgledam ovako

U uputstvima pise, bilje..kao Cabomba aquatica ne podnose lijek i mogle bi se unistiti (akvarij mi je pun ranije navedene biljke, koju sam jedva uspio dobiti kak spada da raste ..)

filter izvaditi iz pogona na 3 dana..(nemoguce prakticki..odmicati postolje, rastavljati cijevi od fluvala,..nabavljati kantu u kojoj ce raditi filter da ne riknu bakterije, slagati sve natrag...

stoga pitanje, pogotovo za Crazy a3 (koja je upotrebljavala lijek)...da li su njoj riknule biljke? I da li je i ona vadila filter ili moze i bez toga?...HVALA LIJEpo..

Molim da mi netko odgovori
    ZG,Vrapče

Offline Darko J

• Novi član
    • *
    « Odgovori #4 u: Siječanj 03, 2006, 01:39:00 prijepodne »

Hvala na odgovorima.

Šteta. Ostalim korisnicima za informaciju: koristio sam ContraSpot. Na uputama za uporabuizričito je napisano da ne škodi akvarijskim biljkama.

Inače, prvu pojavu ihtioftirijaze pred nešto mjeseci pokušao sam liječiti otopinom soli i podizanjem temperature u akvariju, ali kad je ugibanje mladih mollyca ponovno počelo, posegnuo sam za lijekom.

Očito je liječenje potrebno provoditi u posebnom akvariju, bez biljaka i opreme s aktivnim ugljenom.

Offline igica

• Punopravni član
    « Odgovori #5 u: Siječanj 03, 2006, 22:24:00 poslijepodne »
    stavio sam plavi lijek protiv bijelih pjega na tetrama.

očistile su se ali je valisnetio gotovo nestal, za dva dana, nevjerojatno, iz punog zdravlja.

Može li se oporaviti?
    ora et labora