Pomni čitači podrubrike "Ciklidi" najverovatnije su pročitali temu Malawi kasika ili svetlo (tako nešto) i tamo sam opisao kakve sam zgode i nezgode imao sa Juwel konzolom.Pošto se to meni čini jako zanimljiva tema, tako za slatkovodne akvariste, morske te terariste, ja sam odlučio da na svom primjeru pokažem kako to rade majstori....naravno na kraju ču tu i u € da uradim. Ali podjimo od početka..ja ču to kronološko da uradim:
- nakon xy godina stajanja ili odmaranja ja stavim u pogon jedan od akvarija Juwel 400 u pogon
-kupim nove T8 sijalice i poštop sam jih menjajo posle ručka /snaga/ ja sam jedan nosač slomio

-ja taj nosač nekako prilepim i sijalice mi radu
-nakon par dana ta sijalica više ne radi, ma kako je ja drmam ili drugo da radim,ali druga sijalica je normalno radila /vidi i video/
-medjutim taj stadij me je upozorio, da treba nešto poduzeti u vidu promjene sijalica.Zato sam ja nazvao predstavništvo Juwel i dobio cenu za konzolu 100€ i to nebitno ili T8 ili T5....meni je to bilo malo preskupo ali jedna mi je žarulja radila
-i ja se tad setim firme REFLEKTA d.o.o. pa nazovem i nju.Gazda mi kaže, da se može to srediti, naravno iz T8 na T5 te da če taj postupak biti 50% jeftiniji.
-i kad mi rikne i druga lampa, ja skinem konzolu i ajde u REFLEKTU d.o.o.
-nije ni prošlo dva dana kad me je gospodin Pečan nazvao i rekao, da ima kod te konzole puno posla, kako je več ušla voda u njui da mora takoreči sve to ponovno uraditi...znoj mi je išao kroz lice ...ali na moju sreču...on mi kaže, da če to uraditi
- I tako je on moju konzolu sasvim rastavio, očistio vodni kamenec. te je razmastio i sastavio nazad te posilikonirao i stavio nosače na 115 cm dužine što je i standard /Juwel ima 120 cm.dužine/
- Danas ujutro ja sam išao po novu konzolu i verujte mi, bila je sasvim nova...kupio sam još dve sijalice i odsjevnike...te za sve skupa platio 125 €, a da bi to isto kupio kod Juwela...cifra bi bila blizu 200 €.
- stavio mi je kvalitetne nemačke sijalice firma narwa 2X 54 w...kad se smarači pravim video... i te sijalice imaju nekako rok 1.5 godina, dok je eto T8 sijalice potrebno menjati svake 6 mjeseci
- kupio sam i odsjevnike...jako dobra izrda, kvalitetna, te nosače, koji su kod njega iz metala , ne ko iz plastike od Juwela
Pitao ga za i W za sijalice.Ima u 115 cm dužini puno njih za dobiti čak i manju W...ali to su kučne svetilke, nevaljajuči za akvaristiku..tako da za akvaristiku stvarno valjaju samo 54W T5 sijalice.
Sad ko želi kvalitetnu rasvjetu ili za slatkovodni, morski akvarij ili terarij ja mislim da je REFLEKTA d.o.o., dobar izbor..i sam gazda voli da sluša i važe želje a skupa četa pronači idealno rešenje za vaš akvarij ili terarij.
I sad i kratki filmič kako je to izradjeno:
http://www.youtube.com/watch?v=Z_Kw5mkfy2M&feature=youtu.be