Srpanj 27, 2025, 20:11:42 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Aleopatija  (Posjeta: 1186 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Double_g2000

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Aleopatija
« u: Prosinac 30, 2005, 14:22:00 poslijepodne »
Znam što je aleopatija, ali me zanima koje biljke mogu doći u "sukob interesa" u akvariju ... tj. koje je dobro ne kombinirati (za sad sam čuo samo za cryptocorinu i valisneriju).

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Aleopatija
« Odgovori #1 u: Prosinac 30, 2005, 15:46:00 poslijepodne »
O alelopatiji u vodenog bilja se zna vrlo malo a i ovi podaci na netu nisu baš pretjerano pouzdani.
Ja sam npr bio siguran da se Eleocharis acicularis i Lilaeopsis brasiliensis ne vole baš previše. U jednom tanku mi je elocharis rasla bez brige a lilaeopsis pored nje propadala bez vidljivog razloga. Sad ih imam posađene u drugom pokusnom tanku skupa, 60% tla pokrito eleocharis a 40% lilaeopsisom i rastu obje ko mutave, znači da mi je prvi zaključak vjerojatno kriv.
Večina ljudi koje smatram autoritetima na području višeg vodenog bilja tvrde da alelopatija uz redovite izmjene vode u akvariju ne može stvarati probleme jer se jednostavno štetnog spoja nemože nakupiti dovoljno.
Alelopatija je sigurno jedan od važnih načina kojim se više biljke bore protiv algi.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Aleopatija
« Odgovori #2 u: Prosinac 30, 2005, 16:03:00 poslijepodne »
Još nešto: "stručnjaci" su skloni na pitanje zašto mi propada jedna vrsta a ostale ne jednostavno odgovoriti "alelopatija", to odmah zvuči mistično i jako pametno a zapravo je činjenica da o vodenom bilju (prilično nategnut naziv ali svi znaju o čem pričam) neznamo praktično ništa. Večina hobističkih knjiga počinje tvrdnjom da akvariske biljke nemaju bolesti. Malo mi je to bedasta tvrdnja, svi višestanični organizmi (biljke, živtinje i gljive) su podložne napadima bakterija, rikecija, gljivica, virusa, priona itd zašto bi pobogu vodeno bilje bilo izuzetak? Stvar je jednostavno u tome da nisu ekonomski pretjerano interesantne pa nitko to nije ni istraživao.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline vodenjak

• Novi član
  • *
Aleopatija
« Odgovori #3 u: Siječanj 11, 2006, 10:05:00 prijepodne »
Ja imam sličan problem već više od godinu dana.I tu sam postavio pitanje ali nije bilo konkretnog odgovora. Imao sm akvarij sa 3 vrste bilja: cryptocorina, aponogeton i valisneria. Kad sam uredio novi dodao sam još neki anubias i echinodorus i sve je bilo u redu, biljke su se razrasle i stvarnosu bile dobre, a onda su se cryptocorine i aponogetoni počeli raspadati. Nalistovima su se pojavljivale rupice kao od gnjiloće, a onda bi se potpuno raspali. Korijen je još dugo ostajao živ i tjerao nove listiće, ali bi se oni ponovo raspadali, a na kraju je odumro i krijen. Aponogetoni su potpuno nestali, a cryptocorine još uvijek životare, ali daleko od prijašnje raskoši.

Offline chubby

• Punopravni član
Aleopatija
« Odgovori #4 u: Siječanj 11, 2006, 10:35:00 prijepodne »

još mističnije od alelopatije je "cryptocorine rot"(mislim da se tako piše - truljenje kriptokorina), niko ne zna zašto kako i kada ali su to tako prozvali, zapravo u TFH-u je bio članak u dva dijela na puno strana ali se ništa pametno nije reklo, uglavnom se svi slažu da neke sitne promjene u kemizmu vode, svjetlosti(jačini, kutu upada,spektru) mogu uzrokovati misteriozni pomor kripti.

dobra vijest je da rizom kriptokorina ostane živ, autor onih članaka je naveo da je neke korjrnčiće zagubio nakon čišćenja akvarija u najlonskoj vrećici, našao ih je nakon 6 mjeseci, zasadio ... i BOOOM ... rajski vrt.

apnogetoni (ako si siguran da jesu. jel imaju gomolj?) trebaju mirovati na polusuhom neko vrijeme u nekim intervalima ... to ce ti tuljan bolje objasniti....