Lipanj 24, 2025, 23:32:04 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Bogomoljka i prehrana (način)  (Posjeta: 9261 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mentalist

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Bogomoljka i prehrana (način)
« u: Rujan 05, 2012, 18:05:02 poslijepodne »
Otkako mi je u subotu došao u sobu (na spratu, dobar primjerak) moj je. Kao mali imao sam bogomoljku, ali sam je samo držao u kutijci i to je to. To je mantis religiosa naravno, mužjak u finalnom stadiju.

Sada sam se malo ozbiljnije prihvatio posla i ukrao mami teglu od kupusa ili čega već, oprao šljunka, našao par suhih grančica i sve to montirao.

Dodat ću slike (novi sam na forumu pa ćemo vidjeti koliko je to uspjelo), ali evo ukratko razvoja:
-tegla s šljunkom i običnim poklopcem je bila samo prvog dana (samo da je izvadim iz kutije za DVD-ove, izgledalo je kao patnja)
-primjetio sam da se konstantno penje ka gore, ali ne može da se drži za poklopac pa sam dodao malo medicinskog zavoja na vrh (već drugog dana prestao je izlaziti kroz staklo)
-svratio sam do cvjećare i kupio sam mrežice i od tada nju koristim umjesto poklopca (a stavio sam je i umjesto zavoja na čvrsti jer njega koristim kad gosti dođu), ventilacija je odlična, a koristim dupli sloj radi sigurnosti
-do sada sam je hranio 4 puta (jednom i snimio, tu će biti i link napada), prilično nespretno jer sam morao rukama ubacivati leptire i skakvce
-kad sam je ulovio, na prvom hranjenju je jednom leptiru pojeo sve osim krila, a kasnije je jeo meke dijelove skakvca, nakon jednog dana pauze mnogo je agresivnije nasrtao (ulovio je skakavca par minuta nakon ubacivanja)

E sad, šta sam želio pitati: Kako da je najlakše hranim? Kako da ubacujem hranu?

Hrana mi se ne drži u frižideru jer nije adekvatno (u frižideru i zamrzivaču ipak držim hranu) i takvo umrtvljivanje nikako nije opcija. Imate li ideja da nešto izradim?

I smijem li mu dati one crveno-bijele crve iz radnje koja prodaje ribolovni materijal? Jučer i danas pada kiša i temperatura je opala pa ne znam koliko ću hrane moći da nađem u prirodi.

A evo i videa:
http://www.youtube.com/watch?v=15XTP-jJ8sw&feature=youtu.be

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
Odg: Bogomoljka i prehrana (način)
« Odgovori #1 u: Rujan 05, 2012, 18:11:47 poslijepodne »
Pusti ga u prirodu da obavi svoj posao, a uzmi si neku tarantulu.

Bogomoljke jedu sve kaj se krece pa tak osim svih buba mos joj ponudit komadić mesa zavezan za neki konac samo da se miće, ali kao što rekoh zna se di je mužjaku bogomolje mjesto u ovo doba godine, pusti ga nek postane obrok nekoj ženki koja ce zahvaljujuci njemu obnovit vrstu
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline ifsilon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • U usta ga vista, bejbe!
    • Ifsilon Exotics
« Odgovori #2 u: Rujan 05, 2012, 18:11:51 poslijepodne »
Ajoooj. Sad si na.ebo... Sad će biti zanimljivih odgovora....  :klap:

Offline Mentalist

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Rujan 05, 2012, 19:55:51 poslijepodne »
Ajoooj. Sad si na.ebo... Sad će biti zanimljivih odgovora....  :klap:

Zbog toga što je vrijeme razmnožavanja?

Da, živim u BiH i jako je teško naći mlade tarantule za kupiti (u Sarajevu, ili ja ne znam naći). Vjerovatno bih trebao kupiti pošten terarij jer ovaj nema ni mjesto za skrivanje niti je podloga poštena (iako ja baš i ne vjerujem u te priče o važnosti tla, barem ne 100%). Nisu baš tarantule vertikalni hodači, zar ne?

Koliko mogu očekivati da mi živi ova bogomoljka? Ako će živjeti samo mjesec dana, možda je i pustim.

Offline biosvera

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
« Odgovori #4 u: Rujan 05, 2012, 20:12:26 poslijepodne »
ja ih imam 3 od otprije jedno 3 mjeseca i hranim ih skakavcima imam 2 muške i jednu posve malu Empus pennatu dok su ove dvije velike Empus fasciata jedna je smeđa a druga je zelena i obje su muške dao sam ih parit tako što sam ulovio ženke i pažljivo promatrao da ne pojedu niti jednog i uspio sam i nakraju sam te  2 ženke pustio a muške ostavio i da ja jednog mužjaka držim u terariju od eco terre 30x30x30 a jedna je u Lucky Reptile Insect Tarrium  a ova najmanja je u jednoj normalnoj staklenci makar je mislim preselit u onu ogromnu staklenku  :up:
i da ja se već pripremam za zimu tako što sam u terariju 45x45x45 nalovao hrpu skakavca koji se čak i pare tamo pa ću ih imat dokle ne krepaju od starosti  :)

Offline Mentalist

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Rujan 05, 2012, 20:18:57 poslijepodne »
i da ja se već pripremam za zimu tako što sam u terariju 45x45x45 nalovao hrpu skakavca koji se čak i pare tamo pa ću ih imat dokle ne krepaju od starosti  :)

Uh, ne znam kako bih si to mogao dozvoliti. Čini mi se da skakavci i ne bi mirisali baš lijepo. Jedino kad bih ih negdje držao izvan kuće.

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 05, 2012, 20:21:11 poslijepodne »
ja fala bogu imam sobu sa akvarijima pa znam ugurat i neki terarij između a i da  nebi ti terarij mogu ić vak jer će skakavci krepat po zimi pa sam ih ja zato stavio unutra  ;)

Offline ifsilon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • U usta ga vista, bejbe!
    • Ifsilon Exotics
« Odgovori #7 u: Rujan 05, 2012, 20:30:53 poslijepodne »
Citat:
Ajoooj. Sad si na.ebo... Sad će biti zanimljivih odgovora....  

Ne stari, nego zato što si uzeo životinju iz prirode, a na ovom forumu to nitko ne tolerira. Imaš po stranim sajmovima puno ljepših bogomoljki od ovih naših domaćih i nisu pretjerano skupe, a ovu pusti nazad gdje si je našao.

Evo čisto za primjer, da vidiš i druge vrste: http://www.insectstore.com/idolomantis.php
« Zadnja izmjena: Rujan 05, 2012, 20:33:56 poslijepodne od ifsilon »

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 05, 2012, 21:06:27 poslijepodne »
nebih se složio sa tobom u potpunosti meni su osobno ljepši naši primjerci nego oni strani pogotovo kad se naljute nema im ravnim  ;)

Offline Mentalist

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Rujan 05, 2012, 21:09:46 poslijepodne »
Citat:
Ajoooj. Sad si na.ebo... Sad će biti zanimljivih odgovora....  

Ne stari, nego zato što si uzeo životinju iz prirode, a na ovom forumu to nitko ne tolerira. Imaš po stranim sajmovima puno ljepših bogomoljki od ovih naših domaćih i nisu pretjerano skupe, a ovu pusti nazad gdje si je našao.

Evo čisto za primjer, da vidiš i druge vrste: http://www.insectstore.com/idolomantis.php

Oprostite, vidite da sam tek došao na forum.

Nisam baš totalna neznalica po pitanju bogomoljki i znam kako mogu izgledati, ali ja imam 16 godina. Dakle, nemam načina da odem na sajmove, živim na najglupljem prostoru na svijetu pa sajmova nema kod nas (možda ima u Sarajevu, ali sumnjam da ne bih znao), ne mogu naručiti s Internet-a niti na bilo koji drugi način (ako bih se usudio, jer bi zdravlje bilo sumnjivo) jer nemam nikakvih kartica. Da mogu, vjerujte mi, sutra bih otišao u prodavaonicu i dao 100Kn za diabolicu (coronatusi su precijenjeni čisto da bi bili prestiž koliko mi se čini).

Možete reći da bih se, budući da nemam sredstava niti načina da to obavljam kako bi trebalo, trebao ostaviti ovog hobija, ali ja radije ne bih. Religiosa mi je lijepa.

P.S.

Vidim novu poruku člana biosvera, u nas se čak ni ampusa bogomoljke ne mogu naći.

Offline Chilii

• Urednica terra redakcije
  • Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • AkTer jedna od šest :)
« Odgovori #10 u: Rujan 05, 2012, 22:27:16 poslijepodne »
Mentalist, zaista mi je žao što je takva situacija, ali ovo nije način ni rješenje za imati ljubimca.

Ovdje ne podupiremo i isto tako osuđujemo uzimanje životinja iz prirode, pored svih uzgojenih u zatočeništvu za ljubimce,  i iskreno ti savjetujem da ga vratiš nazad gdje si ga pronašao.

Zbog toga i budućih za/protiv rasprava ovu temu ključam, a ako želiš možeš se slobodno informirati o nabavci uzgojenih terarijskih životinja u svom gradu  :up: