Sve biljke mi izgledaju kao da su uzgajane emerzno, što znači ne pod vodom nego na suhom. Većina akvarijskog bilja može rasti i izvan vode, jedino im se manje ili više promijeni oblik/boja/tvrdoća listova i ostalog. Pošto sve te biljke rastu bolje, brže i jednostavnije na suhom nego pod vodom, to su iskoristili uzgajivači i većina akvarijskog bilja koje možeš kupiti kod nas u dućanima je tako uzgajana.
Kad staviš biljke u vodu, one "osjete" da im se promjenio okoliš i počnu se prilagođavati na podvodne uvjete. Za to im treba dosta energije koju sve biljke dobivaju preko fotosinteze. A za fotosintezu i rast nije dovoljna samo svjetlost nego su potrebne i razne hranjive tvari koje dodaješ u vodu kroz tekuće gnojivo ili ga uzimaju iz hranjive podloge. Više o tome imaš
TU i
TU.
Poanta toga kaj sam napisao je da je bolje takve biljke čuvati u vlažnom okolišu (zatvorene u vrećice ili u vlažnom akvariju s malo vode na dnu) dok ne složiš akvarij s podlogom nego ih držati potopljene. I to ne na izravnom suncu ni na pretoplom mjestu.
E da, i još sam na jednom drugom forumu pročitao da jedan kolega kad npr. rasformira i ponovno slaže akvarij (a to je nekad dugotrajan postupak) biljke stavi u vrećice i u frižider na dan-dva dok ne složi akvarij ponovno. Nisam probao još, ali ima smisla.
Biljke po redu su ti po meni:
2. slika - Anubias
3. slika - Echinodorus
4. slika - Eleocharis acicularis ili E. parvula
5. slika - e ovo je malo teže jer slika nije fokusirana, možda neki
Hemianthus micranthemoides iz emerznog uzgoja
6. slika - ne znam točno, izgleda mi kao jedna biljka koju sam imao emerzno, ali se ne sjećam - možda
Lobelia cardinalis?
7. slika - Bacopa
Točno ćeš znati koje biljke imaš tek kad ih posadiš i one se naviknu na vodu i promjene izgled u "podvodni".