Svibanj 03, 2025, 01:01:01 prijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: pužeki :)  (Posjeta: 980 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bee01

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Lokacija: novi zg
pužeki :)
« u: Kolovoz 30, 2012, 08:31:56 prijepodne »
hello

iako nisam baš početnica (nije ni da sam veteranka ali...  :D) nisam se baš susretala s puževima u aq, čitam stalno neki super korisni, neki su pak napasti kojih se teško rješit i na kraju sveg tog ne kužim više niš.... -?
dakle, imam aq 45l, stanovnici su 3 molija, 2 platija i 2 ancija, a biljke limun, bacopa monnieri i sagittaria.....zanima me dal bi bilo ok da ubacim 1-2 pužeka i ako da, koje to, kak izgledaju, koji su od njih korisni, koji jedu bilje, koji se prebrzo razmnažaju??
ukratko o puževima ne znam niš  :-[

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: pužeki :)
« Odgovori #1 u: Kolovoz 30, 2012, 09:23:45 prijepodne »
ubaci par jabučara, super izgledaju u akvariju, a uz to su i korisni,

-Osim dekorativne vrijednosti koristan je za čišćenje podloge i akvarijskog bilja od ostataka hrane. Izrazito je pogodan za biljne akvarije jer se hrani trulim lišćem. Rijetko kada jede zdravo akvarijsko bilje – osim kada ne naiđe na dovoljno odbačene hrane. Hrani se i algama, makar se to u literaturi ne spominje.-

proguglaj malo...

ili uzmi helene, one pak jedu male pužeke , vrlo korisna bića...

-rane se drugim puževima sve dok ih ima a nakon toga ce jesti i hranu za ribe uključujući listiće, tablete, tubiflex, granulice, uglavnom sve sto ima proteina jer im je to glavna ishrana. -

ja naprimjer imam jednog jabučara i 4 helene uz ribice naravno, (ima slučajeva da se helene pogoste jabučarem, ali rijetko... u mome slućaju za sada ne, a nadam se da ce tak i ostat )

Offline bee01

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Lokacija: novi zg
« Odgovori #2 u: Kolovoz 30, 2012, 09:31:48 prijepodne »
sad sam pročitala da jabučari znaju izći iz aq, a kako imam otvoren aq nije mi to baš neka fora... :D
a da li helene isto čiste dno, biljke i staklo od smeća i algi?

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #3 u: Kolovoz 30, 2012, 09:40:04 prijepodne »
da to nikako,jabučar bi te ubrzo napustio!  :D

kaj se tiće helena specijalnost im je tamanjenje malih napasnih puževa, al nisu neki čistaći,al barem neće pobjeć van!

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #4 u: Kolovoz 30, 2012, 10:42:49 prijepodne »
jabučari baš i ne izlaze iz akvarija ali nerite, koje su najbolji veliki puževi, bježe. jabučari su često i štetočine - meni su pojeli cubu npr.
od malih puževa korisni su
http://www.planetinverts.com/ramshorn_snail.html - ako su crveni, onda su osobito lijepi
http://www.planetinverts.com/malaysian_trumpet_snail.html - ruju u podlozi i rahle ju
ja imam i ove
http://www.planetinverts.com/pond_snail.html - navodno štetočine ali ja ne vidim štete od njih. koliko vidim hrane se otpalim trulim lišćem

helene koje sam nabavio su mi pocrkale, a i malezijski mi baš ne žive dugo u akvariju kojeg intenzivno gnojim.

Offline miki99

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 58
« Odgovori #5 u: Rujan 12, 2012, 14:43:21 poslijepodne »
Istina,neće baš jabučari vani,osim ako nije potpuno otvoren akv...kod mene ima rupa za prolaz koliko hoćeš,i nijedan(od par stotina,koliko ih je znalo biti)nije izašao..i,povremeno hoće gricnuti mekše biljke,ali samo ako nema za njih mirisnije hrane..od kada bacam wafer discs,niti ne pokušavaju jesti bilje,znam po ehinodorasu,on im je prvi na udaru...i cuba,i riccia...