Srpanj 30, 2025, 00:54:58 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Veličina bicikla tj. rame???  (Posjeta: 7544 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Pandorica

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
Veličina bicikla tj. rame???
« u: Kolovoz 29, 2012, 18:20:09 poslijepodne »
odlučila sam se počastiti novim biciklom, a obzirom da ovdje "krstari" hrpa ljudi, nadam se da ima i biciklista...

kako je sezona na izmaku, jako je teško naći ono što sam si zamislila... a ni financijski nisam potkovana vitaminom E...

tako da je odluka pala na Meridu, ovu:

http://www.merida-bikes.com/en_int/bike/2012/91/Cross/Crossway+20-V+_+-Gent

i obzirom da sam ih jeeedva našla u 2 dučana (svi ostali više nemaju robe i iduća pošiljka je na PROLJEĆE) muči me veličina koju moram definirati da bih mogla odlučiti gdje ga kupiti pošto u oba imaju taj model, ali ne i sve veličine...  :punch: i naravno da jednu veličinu imaju u jednom dučanu, a drugu u drugom... i moram rezervirati bajk da me čeka do prekosutra...  :punch:

visoka sam 163cm... 46cm ili 48cm mi onda treba?

hvala na pomoći...  :-[
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Veličina bicikla tj. rame???
« Odgovori #1 u: Kolovoz 29, 2012, 18:29:26 poslijepodne »
Bok!
Lakše voziš višu ramu nego nižu
Najbolje je da probaš oba pa vidiš,koji ti je ugodniji,to ti je najbolje
Nitko tebi ne može reći što je bolje osim ti sama sebi!
Samo si sic dobro namjesti za probu,kada sjedneš,da prstima dotakneš pod bez naprezanja,ne punom nogom,to ti je najbolja "mjera"
Sretno!

Offline Pandorica

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Kolovoz 29, 2012, 18:38:10 poslijepodne »
mda... očka će biti presretan kad ga obavijestim da je jedan dučan na jednom kraju grada, a drugi na drugom... još k tome radimo kontra smjene ovaj tjedan i jedini dan kada smo ista smjena je petak - a u petak još imam i vožnju ujutro..  :nerd:... a ekipa u dučanima nije baš oduševljena rezervacijama na nekoliko dana... :/

mogu se samo nadati da će mi ova 46 biti ok, jer drugi dučan nikako nije za nikakve rezervacije - nego dođi i kupi... po mogućnosti odmah-sada-odmah...
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline reebeech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #3 u: Kolovoz 29, 2012, 18:43:21 poslijepodne »
po meni je optimalna velicina bicikla da kada stojis na tlu a zajasis bicikl (znaci ne sjedis, nego stojis ispred sica), imas nekih 5-7 cm razmaka izmedu medunozja i cijevi (ako se radi o muskom biciklu naravno)..

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #4 u: Kolovoz 29, 2012, 18:45:07 poslijepodne »
Gle,ima bicikala,samo polako,te fore neće više biti i sl,baš ne prolaze
Samo polako i izaberi dobro,uživaj!

Offline Pandorica

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Kolovoz 29, 2012, 18:49:48 poslijepodne »
a znam da ima... samo propustih popuste na nakamure (30%)  jer mi je trebalo dosta vremena da se smislim... sad je na ovima popust 15%... a kako mi treba čitava vječnost za odluku, moram se ubrzati...  :devil:
Zagreb / Sveta Nedelja

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #6 u: Kolovoz 29, 2012, 18:54:25 poslijepodne »
odlučila sam se počastiti novim biciklom, a obzirom da ovdje "krstari" hrpa ljudi, nadam se da ima i biciklista...

kako je sezona na izmaku, jako je teško naći ono što sam si zamislila... a ni financijski nisam potkovana vitaminom E...

i obzirom da sam ih jeeedva našla u 2 dučana (svi ostali više nemaju robe i iduća pošiljka je na PROLJEĆE) muči me veličina koju moram definirati da bih mogla odlučiti gdje ga kupiti pošto u oba imaju taj model, ali ne i sve veličine...  :punch: i naravno da jednu veličinu imaju u jednom dučanu, a drugu u drugom... i moram rezervirati bajk da me čeka do prekosutra...  :punch:

Jel ti baš treba hardtail bicikl?

Gdje ga planiraš najviše voziti?

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #7 u: Kolovoz 29, 2012, 18:55:12 poslijepodne »

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #8 u: Kolovoz 29, 2012, 18:57:56 poslijepodne »
Nemoj zuriti s kupovinom... ovdje je koliko vidim rijec o brdskom biciklu... i 46 i 48cm je puno preveliko za tebe. Ovaj bicikl dolazi u tri velicine - S, M i L. U milimetrima su ti to - 350, 407 i 458mm. Geometrijom je ovo dirt bike... to pogotovo vjerujem da ti ne treba, kome to treba taj zna sto uzima :)

Ako se vecinom mislis voziti cestom i dobrim sumskim putovima i nasipom, bolje pogledaj neki cross/hibridni bicikl izmedju cestovnog i mtb, s 28 cola kotacima i uzim gumama. Kad izaberes model, onda si izmjeris visinu koraka (inseam) i to uvrstis u formule za izracun velicine i onda odes u trgovinu i probas tu velicinu, odn. broj veci i broj manji bicikl! Sretno! :)
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Pandorica

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Kolovoz 29, 2012, 19:00:18 poslijepodne »

i obzirom da sam ih jeeedva našla u 2 dučana (svi ostali više nemaju robe i iduća pošiljka je na PROLJEĆE) muči me veličina koju moram definirati da bih mogla odlučiti gdje ga kupiti pošto u oba imaju taj model, ali ne i sve veličine...  :punch: i naravno da jednu veličinu imaju u jednom dučanu, a drugu u drugom... i moram rezervirati bajk da me čeka do prekosutra...  :punch:

mislim da mi treba... vozim najviše po šoderu i zemljanoj podlozi (oko jezera i nasip)... nešto malo po cesti kad idem na posao jer više skrenem prečicom po makadamu i šoderu (prečica su ulice koje su raskopane radi uvođenja kanalizacije i takva je situacija već godinu i pol)...
Zagreb / Sveta Nedelja

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #10 u: Kolovoz 29, 2012, 19:06:02 poslijepodne »
Ovaj bicikl ti je skroz nepogodan za to, to je za skroz druge stvari... ako vec mislis da ti treba brdski bicikl, uzmi klasicni mtb hardtail.
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #11 u: Kolovoz 29, 2012, 19:06:16 poslijepodne »
ovo nemoj uzeti, ove je dirt rama i da je ne znam kakva velicina to nije za stalnu voznju. Trazi nesto normalno. I do koje love se uopce radi. Znam ja covjeka u Istri kaj ima ducan, sigurno ce imati neku preporuku ili mozda i ponudu. A i sama velicina ti isto nije garancija jer ti osjecaj dosta ovisi i o konstrukciji rame.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #12 u: Kolovoz 29, 2012, 19:09:41 poslijepodne »
Ovakvog oblika gledaj da ti je:
http://www.ciklo-centar.hr/new/artikli.asp?ID=760
Npr. MERIDA Juliet 5-V 2012, tek ce ti biti pravi popusti pa budi strpljiva i vrebaj... imas u Zagrebu stvarno puno trgovina, Ciklo Centar, DSG, Keindl, Rog Joma, Marko Projekt, Ciklus, Protea Jaska...

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #13 u: Kolovoz 29, 2012, 19:09:53 poslijepodne »
Teško je reći jer nisi rekla što si si zamislila, gdje i koliko bi se vozila. Ovaj bajk na slici mi je čudan - kao da nije za vozikanja nego za hopsanja i akrobacije.
Različiti proizvođači imaju drugačije geometrije. Različiti ljudi vole različite položaje na biciklu - nekima je sic niži od volana - vole uspravan položaj, drugima je viši od volana - vole da su pognuti na biciklu i više se oslanjaju na ruke nego na stražnjicu. Svaki centimetar dužine i stupanj nagiba cijevi mijenja osječaj i upravljivost bicikla, to je nauka.
Za tvoju visinu rekao bih da je pogodniji manji ali to ovisi i o dužini nogu - staneš bosonoga uz zid, staviš neku knjigu i digneš ju koliko ide pa izmjeriš dužinu nogu. Dok sjediš na biciklu noga koja dodiruje spuštenu pedalu bi trebala biti gotovo ispružena - znam - neki se boje jer onda ne mogu lako doseći zemlju, ali to je tako U najdoljem položaju noga ne smije biti potpuno ispružena ali gledam mnoge koji uopće ne ispružuju nogu jer im je bicikl premali - takvima će stradati koljena ako se budu puno vozili. U tom položaju sic bi trebao biti najmanje 20 cm viši od horizontalne cijevi, a poželjno je što više kako bi lakše skočila s bicikla.
Čuvaj se jeftinih bicikala, ako neće stajati u garaž,i na koncu će te doći više nego neki bolji.
Neke firme imaju bicike geometrije podešene za žene koje imaju drugačije proporcije tijela od muških.

Offline veco

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Kolovoz 29, 2012, 19:14:16 poslijepodne »

i obzirom da sam ih jeeedva našla u 2 dučana (svi ostali više nemaju robe i iduća pošiljka je na PROLJEĆE) muči me veličina koju moram definirati da bih mogla odlučiti gdje ga kupiti pošto u oba imaju taj model, ali ne i sve veličine...  :punch: i naravno da jednu veličinu imaju u jednom dučanu, a drugu u drugom... i moram rezervirati bajk da me čeka do prekosutra...  :punch:

mislim da mi treba... vozim najviše po šoderu i zemljanoj podlozi (oko jezera i nasip)... nešto malo po cesti kad idem na posao jer više skrenem prečicom po makadamu i šoderu (prečica su ulice koje su raskopane radi uvođenja kanalizacije i takva je situacija već godinu i pol)...

pogledaj si neki hybrid nešto tipa treking offroad bicikla sa prednjom suspenzijom i kotačima od 28"

evo ovaj npr.http://www.ciklo-centar.hr/new/slikepop/Nord_L.jpg
ili ova merida http://www.ciklo-centar.hr/new/slikepop/Crossway%2010V%20Lady-L.jpeg
« Zadnja izmjena: Kolovoz 29, 2012, 19:20:11 poslijepodne od veco »

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #15 u: Kolovoz 29, 2012, 19:27:27 poslijepodne »
Ovakvo sto Veco predlaze i sam vozim... nekad, kad se pruzi prilika, spustim se s njim i po sumi niz Sljeme, a prosao sam i sume i makadame Gorskog kotara... ali buduci da sam uglavnom na cesti, odabrao sam takav bicikl. Neusporedivo je brzi, ugodniji i laksi za voziti od brdskog bicikla. :)

Offline veco

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Kolovoz 29, 2012, 19:47:43 poslijepodne »
i ja vozim također takav hibrid bicikla i to je najbolje pogođena vrsta bicikla za 80% ljudi koji koriste često bicikl u nekoj mješovitoj vožnji
samo ja imam onroad verziju znači bez prednje suspenzije sa krutom vilicom

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Kolovoz 29, 2012, 20:23:43 poslijepodne »
Ne znam zašto onda samo 10% ljudi ima takve bicikle a ostali brdske ili cestovnjake, ili oboje. Ne znam nijednog pravog biciklista da ima treking bicikl  -?
Zapravo bio je jedan, pa je prešao na brdskog  :D

Offline veco

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Kolovoz 29, 2012, 20:46:11 poslijepodne »
Ne znam zašto onda samo 10% ljudi ima takve bicikle a ostali brdske ili cestovnjake, ili oboje. Ne znam nijednog pravog biciklista da ima treking bicikl  -?
Zapravo bio je jedan, pa je prešao na brdskog  :D

ajd pročitaj moj post još jednom.

napisao sam da je to za 80% ljudi najbolji izbor bicikla za svakodnevnu upotrebu, a to što ga večina ne kupi već kupi MTB sa malim kotačima i kramponima od gume, pa ga voze po gradu je drugi par opanaka ili jednostavna neupucenost za šta ti treba bicikl.

inače ja sam sa mtb prešao na specijalku i onda nakon problema s kralježnicom prešao na treking.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #19 u: Kolovoz 29, 2012, 20:52:07 poslijepodne »
Jer su ljudi glupi i kupuju brdske bicikle za grad i nikad niti ne odu na planinu... a trgovci samo prate potraznju, zato ih je tako malo... Ja sam svog cekao skoro dva mjeseca. Curi sam gledao za uzeti jednog i pitam u ducanu imaju li kojeg da proba velicinu i kaze covjek da nema (a pun ducan brdskih bicikala) jer cim dodju odmah se rasprodaju. Pitam ga zasto onda vise ne naruci, kaze on da nema na lageru, da ne stignu toliko napraviti koja je potraznja. Rijec je o brandu Cube. I onda je pao dogovor da kad nekome dodje bicikl da ce zvati prije da cura proba prije nego sto kupac pokupi... ma paradoks je skroz s tim hibridnim biciklima.

Jednostavno je - ako se mislis voziti po sumi uzmes brdski bicikl, ako se mislis voziti po cesti uzmes cestovni. Ako mislis i jedno i drugo i imas novaca i prostora - uzmes oba, ako nemas - krpas se s hibridnim biciklom koliko ide (na cesti se to i ne moze toliko nazvati krpanje, ali sto se voznje po prirodi tice - to moram priznati da je :D ).

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Kolovoz 29, 2012, 20:59:52 poslijepodne »
Pandorica je visoka 165cm i 28" kotači su preveliki za nju. Na MTB se mogu staviti i glatke uske gume, ne moraju biti kramponi. A što se tiče grada i MTB-a - hop na pločnik, pa sa pločnika, pa tu i tamo neka stuba, rupa, grba..nismo mi Nizozemska. U Zagrebu ne treba zanemariti ni tramvajsku prugu, u koju uske gume lako upadnu.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #21 u: Kolovoz 29, 2012, 21:07:14 poslijepodne »
Zasto bi bili preveliki kotaci??? Prema mojem misljenju je suludo stavljati uske gume na brdski bicikl (jednako je suludo hibridnim biciklom ici po sumi nizbrdo, slazem se), onda moze jos i pogon staviti cestovniji i onda ce joj od mtb ostati samo vilica s 10cm hoda umjesto da odmah uzme nesto sto je puno prikladnije za grad, cestu.  Po plocniku se i ne smije voziti, a i 95% u gradu (centar i siri centar) ih je spusteno. Stubu, rupu i grbu odradi i tvrda vilica, gdje nece šrot vilica hibridnog bicikla. Nikad mi guma nije upala u tramvajsku prugu, koliko god ti kazes da je to lagano da se dogodi...

Offline cigla

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • nemoj lajati, grizi!
« Odgovori #22 u: Kolovoz 29, 2012, 21:20:22 poslijepodne »
I ja sam vlasnik oko dvije godine Bergamont treking bicikla i više sam nego zadovoljan, htio sam Univegu ali su prošle akcije kad sam ja kupovao (jesen-zima oko -30%).
Vozim se najviše po cesti samo nekad odem rutu oko svetonedjeljskih jezera sa cca 20 km makadama i to prođem bez beda.
Uglavnom su to sve dvosatne-trosatne rekreativne vikend rute od cca 30 tak kilometara.
Žena više neće ić samnom na montiću jer se pati, tak da čekamo akcije da i ona nešto ubode.

Bilo je sad u hervisu nešto zanimljivo za 1500 kn, ali ipak ćemo pričekati jesen kad za 1300-2000 možeš kupiti odličan bike za naše potrebe.
Uglavnom preporučam treking.

I moja žena je 165, kad joj dam krug na svom biciklu sretna je ko malo dijete. :D
They call you an animal, the Kangchenjunga Demon, Wild Man, Metoh-Kangmi

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #23 u: Kolovoz 29, 2012, 21:25:52 poslijepodne »
Đevojka of mine ima 170 i probala je 46cm Meridu u Ciklocentru i ok joj je bila... a ima rama i od 43 cm. I u Intersportu zna biti dobrih cijena kad budu popusti, sjecam se sezone prije prosle, Genesis hibrid, sprijeda deore, straga slx, 2700kn.

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #24 u: Kolovoz 29, 2012, 21:30:25 poslijepodne »
Ja bi samo napomenuo da si baci i oko na njuskalu,zna biti dobri i skoro novi bicikla,samo sto se onda mora tocno znati sto se trazi i koja velicina,cijena zna biti skoro upola manja a bicikl mozda vozen pola sezone :)