Srpanj 27, 2025, 22:46:32 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: DIY CO2 - pitanja  (Posjeta: 2160 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline DadoB

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
DIY CO2 - pitanja
« u: Kolovoz 28, 2012, 10:09:21 prijepodne »
Pozdrav,

da se ne nadovezujem na tuđe teme, otvaram svoju i imam par pitanja:

1 - Mnogi su rekli da se po noći co2 ne pušta u akvarij. Budući da imam zračnu pumpu koja u noći radi da li je ona dovoljna da osigura dovoljnu količinu kisika tj. neutralizira co2 ako se ostavi da ide unutra.
2 - Da li je zračni kamen dovoljan da rasprši co2 ili da stavim filter za cigarete kao neki. Ja bi stavio stakleni difuzor s membranom, ali sam čuo da baš ne šljaka sa DIY.
3 - Da li može biti štetno ako filter povuče mjehuriće CO2 u sebe?
4 - Ako pustim da Co2 po noći ide van, da li te ispuštene količine mogu naštetiti ostalim živim bićima u prostoriji. (Znam kakav je zrak u prostorijama gdje vrije vino pa zato pitam)

I još par pitanja u vezi biljaka:
Nemam hranjivu podlogu i za sad su mi uspijevali: anubias, limun, microsorum, kripte tj nezahtjevno bilje. Kako su se povećale temperature primijetio sam da je i bilje počelo propadati. Sad bi ih malo probao pogurati s co2 i nekom dohranom. Da li da u šljunak stavim one JBL glinene kuglice i da li one mogu zamjeniti hranjivu podlogu? I da li uz njih još dodavati ProFito?
Pozdrav.

Offline Šima

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: DIY CO2 - pitanja
« Odgovori #1 u: Kolovoz 28, 2012, 11:34:03 prijepodne »
živio

1 - po noci ne treba jer ga biljke ne trose (svijetlo je ugaseno), co2 izvlaci kisik sa sobom a ne obratno
2 - to vidis sam, ako su preveliki mjehurici mozes sa filterom
3 - e to neznam
4 - od prevelike koncentracije co2 ljude boli glava, za ribe je pogubno

ako imas DIY onda samo izvadi zracni ili filter cigarete preko noci i nemas brige

anubias bi uspijevao i u kanalizaciji (da izvines).
prodapa u kojem smislu, samo listovi, cijela biljka?
ako pocimaju trunit dio problema otpada na visoku temperaturu vode, ostalo na gnojenje.
nemas hranjivu podlogu, ne sipas tekuce gnojivo ili tabletice....
ja bi ti preporucio da stavis podlogu ako mislis imati biljke (znam iz vlastitog iskustva) i ubacujes gnojivo ili tekuce ili u tableticama ali onako kako je propisano.
co2 zasad zaboravi ako neces gnojiti.
nista nemoze zamjeniti hranjivu podlogu, kuglice su za jacanje korjena biljke.

Offline DadoB

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Kolovoz 28, 2012, 12:01:23 poslijepodne »
živio

1 - po noci ne treba jer ga biljke ne trose (svijetlo je ugaseno), co2 izvlaci kisik sa sobom a ne obratno
2 - to vidis sam, ako su preveliki mjehurici mozes sa filterom
3 - e to neznam
4 - od prevelike koncentracije co2 ljude boli glava, za ribe je pogubno

ako imas DIY onda samo izvadi zracni ili filter cigarete preko noci i nemas brige

anubias bi uspijevao i u kanalizaciji (da izvines).
prodapa u kojem smislu, samo listovi, cijela biljka?
ako pocimaju trunit dio problema otpada na visoku temperaturu vode, ostalo na gnojenje.
nemas hranjivu podlogu, ne sipas tekuce gnojivo ili tabletice....
ja bi ti preporucio da stavis podlogu ako mislis imati biljke (znam iz vlastitog iskustva) i ubacujes gnojivo ili tekuce ili u tableticama ali onako kako je propisano.
co2 zasad zaboravi ako neces gnojiti.
nista nemoze zamjeniti hranjivu podlogu, kuglice su za jacanje korjena biljke.

Propadanje je u smislu: npr. limunom mi se goste ancitrusi, čim se pojavi zelena alga na listu taj list počinju gristi i prvo naprave rupe, a onda se list savije na vrhu pa se sam po sebi otkine sa stabljike.
A Microsorum mi isto ima rupe i pocrnili su rubovi listova, sad ne znam jel iz istog razloga.

Glavni razlog što kažem propadanje je Staurogyne repens koja je prvo počela bujati, a onda se pojavilo žutilo na rubovima listova i sad je praktički ostala samo grančica s par listova. Mislim da on baš trune. Inače je biljka došla kao in-vitro uzgoj.
Temp u akv mi je bila oko 30!!

Gnojim inače sa Easy life ProFito i dodajem EasyCarbo u propisanim dozama.

Co2 sam mislio staviti kao bolje riješenje od EasyCarbo i radi smanjenja algi, a kuglice ako mogu pomoći dobro, ako ne, ne. CO2 je DIY.

Offline Šima

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Kolovoz 28, 2012, 12:57:52 poslijepodne »
otkad gnojis?
30 stupnjeva je  :dead: puno previse za vecinu biljaka pa i riba, 28 je kriticna granica.

sa co2 pospjesujes rast bilja u smislu da brze trose gnojivo uz adekvatnu rasvjetu i zbog toga brze rastu.
ja sam imao kuglice ali nisam nista posebni primjetio s njima, tek kad sam podlogu stavio onda se vidi je*ena razlika.
raste maltene sve zivo

od algi nemam nista, malo je bilo crne cupave po Alternanthera reineckii rosaefoliji ali to se povuklo
ja jedino ne sipam pro fito nego jbl tabletice

Offline DadoB

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Kolovoz 28, 2012, 13:10:05 poslijepodne »
Gnojim od početka akvarija (11mj prošle godine) zato kažem da sam probleme vidio tek kad se povećala temperatura. Već sam razmišljao o podlozi, ali to će morati čekati neki veći remont. Inače su ribice ok, nije bilo gubitaka. U stanu mi je 28-29 po ljeti uz to da klima radi.
Inače mi zračna pumpa radi samo ponoći, ali preko ljeta (vrućina) sam ju upalio i po danu. Tu sam po forumu čitao da taj zrak izvlači CO2 iz akvarija pa da se za biljni akvarij ne smije koristiti zračna pumpa. Sad, koliko je to točno ne znam. Možda mi je premala koncentracija CO2 u akvariju. Ne znam......

Offline Šima

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Kolovoz 28, 2012, 14:29:35 poslijepodne »
kolika je litraza akvarija i koliko wata je rasvjeta?
koliko su stare sijalice/lampe?

Offline DadoB

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Kolovoz 28, 2012, 14:40:32 poslijepodne »
Akvarij je 54L, rasvjeta - 11w fluo (aqua-szut originalna , snaga emitiranja kao T5) stara 10 mj. + 4W LED 2x32 led cool white - oko 4500 K.
Evo linka na akv: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=68227.msg733255#msg733255

Offline Šima

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 28, 2012, 15:33:20 poslijepodne »
uvjeren sam da ti je lampa dosta ugrozila biljke
potrebna je nova  :up:
imao sam slican problem

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #8 u: Kolovoz 28, 2012, 19:50:46 poslijepodne »
problem je u količni svjetla - co2 - hranjiva
da razjasnim..il probam..
pošto nemaš hranjive podloge bilje ti je prije uvođenja co2 normalno uspjevalo, "normalno", i trošilo je taman onoliko kolko ga je bilo u tanku..
uvođenjem co2 bilju otvaraš "apetit" i bilje brže troši nutrijente, pa shodno k tome bilje sve brže potroši, a ne daješ mu ništa..znači počni gnojit, korislti nitrate i fosfate, profito su mikroelementi..
zelena alga na listovima je znak previše svjetla u omjeru s co2 i hranjivom..
znači..počni prihranjivat, ne treba ti hranjiva podloga, samo piči u vodeni stup i bit će ok..
stauro što propada i meni je propao na viskom temperaturama, ne podnosi ga i to je tako..

Offline DadoB

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Kolovoz 29, 2012, 10:58:31 prijepodne »
problem je u količni svjetla - co2 - hranjiva
da razjasnim..il probam..
pošto nemaš hranjive podloge bilje ti je prije uvođenja co2 normalno uspjevalo, "normalno", i trošilo je taman onoliko kolko ga je bilo u tanku..
uvođenjem co2 bilju otvaraš "apetit" i bilje brže troši nutrijente, pa shodno k tome bilje sve brže potroši, a ne daješ mu ništa..znači počni gnojit, korislti nitrate i fosfate, profito su mikroelementi..
zelena alga na listovima je znak previše svjetla u omjeru s co2 i hranjivom..
znači..počni prihranjivat, ne treba ti hranjiva podloga, samo piči u vodeni stup i bit će ok..
stauro što propada i meni je propao na viskom temperaturama, ne podnosi ga i to je tako..

Co2 još nije u akvariju tak da nije to razlog što bilje propada, a prihranjivanje kroz vodeni stup je od početka. Jedino što nisam dodavao su makroelementi.
Zbog algi i ide prvenstveno co2 unutra.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #10 u: Kolovoz 29, 2012, 12:44:20 poslijepodne »
pobrko si nešto, da zbog algi unutra ide co2 ????

i da pod prihranu misliš samo na mikroelmente..to je daleko nedostatno za pravilan razvoj bilja i odatle problemi s algama..

Offline DadoB

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Kolovoz 29, 2012, 17:10:29 poslijepodne »
pobrko si nešto, da zbog algi unutra ide co2 ????

i da pod prihranu misliš samo na mikroelmente..to je daleko nedostatno za pravilan razvoj bilja i odatle problemi s algama..

Gle, kolko sam ja shvatio, ako sam dobro shvatio, ono što sam pročitao: Co2 je biljkama potreban za fotosintezu prilikom čega troše mikro i makroelemente. Premalo Co2 biljka ne troši ili slabo troši i pri tome umjesto da rastu biljke, rastu alge jel one mogu iskoristiti makro i mikroelemente bez CO2, a pogotovo uz jače osvjetljenje.

Znam da mi fale makroelementi, toga sam svjestan. Vidjet ću šta ću po tom pitanju.

Offline Šima

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Kolovoz 29, 2012, 19:34:27 poslijepodne »
biljke inace trose gnojivo i bez co2, sa dodavanjem co2 troše brže i onda ne ostaje gnojiva za stvaranje algi