Srpanj 18, 2025, 19:05:38 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: kokosov orah  (Posjeta: 6144 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline reea

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 42
kokosov orah
« u: Ožujak 21, 2004, 13:30:00 poslijepodne »
Ima li ga netko u akvariju? kako djeluje na vodu?
Rijeka :-)

Offline Smarky

• Moderator
  • Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Kozoljubac
kokosov orah
« Odgovori #1 u: Ožujak 21, 2004, 13:54:00 poslijepodne »
Ja ti imam kokosov orah.
Pripremio sam ga dugotrajnim iskugavanjem vise puta, tako da je ispustio dio boje van.
Sad, nisam primjetio da djeluje nekako posebno na samu vodu, ali, Ancistrusi recimo vole biti na njemu (osim na panju) i grickaju ga (pojeli su sve resice koje je imao).

U svakom slucaju, zgodan detalj za akvarije u koje pase (po tematici i vrsti riba)

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
kokosov orah
« Odgovori #2 u: Ožujak 21, 2004, 14:09:00 poslijepodne »

evo ja sam upravo jucer kupio dva i danas sam ih ocistio bez problema(blažena bila mikrovalna...), prokuhani su i stavljam danas jednog, tak da cu ti javit ak bude kakvih problema!

...al nebi smjelo bit, jer više ljudi ima kokose u akvariju i svima sve ok!

metni ti njega nutra

Offline Ars

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
kokosov orah
« Odgovori #3 u: Ožujak 21, 2004, 15:57:00 poslijepodne »

evo članak s hr aquatice: http://www.orbicon.com/hraquatica/akvarij/kokosov_orah.asp

Kokosov orah

Coco na portugalskom znači, od prilike - nacereno lice, s tim da se misli na majmunsko lice. Eh pa možda će neki napraviti baš takvo lice na pomisao o stavljanju kokosovog oraha u slatkovodni akvarij. To se kosi sa svim teorijama o korištenju prirodnih i biotopnih materijala prilikom dizajniranja akvarija. No, u nedostatku pravih drvenih pećina, panjeva i rupa, plod palme Cocos nucifera može biti zgodan i jeftin ukras u akvariju, a posebno ako je aranžiran s biljkama (Anubias sp.), vulkanskim kamenjem i "naseljen" ribama loricariidae ili malawi ciklidima.Prvo treba izabrati kokosov orah.

Evo nekoliko praktičnih savjeta:
- kokos dobro protresite i ako se čuje i osjeti mućkanje tekućine to je dobar znak
- kokos treba biti težak
- tri "oka" na vrhu trebaju biti suha, ne uzimajte kokos sa mekanim i vlažnim točkama-ne uzimajte jako ispucane kokose

Težina: 0,792 kg
Cijena 11,30 kn (14,27 kn/kg)
kupljen u Zagrebu, trgovina Mercator

Kokos probušimo na dva ili tri mjesta, najmekši dio su tamne točke na vrhu gdje se sužava. Možete ga probušiti bušilicom, šilom, a ja koristim nožić s kojim obrežem mekani dio.

Nakon što probušim dvije rupe, kroz jednu iscijedim tekućinu (kokosovo mlijeko) u čašu, u ovom slučaju bilo je oko 1.5 dcl tekućine. Kokosovo mlijeko ostavite u hladnjak sa njim ćemo se zabaviti malo kasnije.

Inače, rupa u orahu se lijepo može probušiti i oblikovati bušilicom, ali budući da nema svatko bušilicu, ovdje je primjer kako se može snaći samo sa pilom i turpijom.
Prvo sa pilom ("sitnog zuba") spojite rupe kao na slici.

Ne morate baš pilati, dovoljno je zarezati (tj. "za piliti":) da kora pukne po najtanjem dijelu. Zatim, dobro odmjerenim udarcem (low kick) razvaliti trokut izrezan pilom i odmah ga odstraniti.

Ako volite čokoladne čupavce ili rafaelo kuglice možete mesnati dio istrugati, jer ovo se može iskoristiti za kolače (od toga radi ono "kokos brašno"), međutim o tome drugom prilikom, jer toliko recepta na jednoj akvarističkoj stranici bilo bi previše!??
Mene osobno nije interesirao taj dio, pa sam ostavio kokos da se suši par dana.

Za nestrpljive, sušenje se može ubrzati grijanjem u pećnici na temperaturi od 100°C oko pola sata.
Kada je kokos probušen taj mesnati dio se osuši i odlijepi od drvenog dijela. Ovo uvelike olakšava, jer bi u protivnom trebali jako strugati mesnati dio što zna biti vrlo nezgodno, ako želimo imati malenu rupu u kokosu.

Ukoliko želite malenu rupicu možete ga probušiti, ja osobno volim neobične i prirodne oblike, pa ga trgam kliještima (oprezno da se ne raspadne u komade) i obradim oštre rubove sa turpijom za drvo.

Kad probušimo odgovarajuću rupu nožem usitnimo mesnati dio i izbacimo ga van.
I to je gotovo što se tiče fizičke obrade kokosa, preostaje samo dezinfekcija u obliku

Offline reea

• Punopravni član
kokosov orah
« Odgovori #4 u: Ožujak 21, 2004, 16:49:00 poslijepodne »
netko se bas potrudio!

Offline Beli

• Punopravni član
    • http://www.greenhousemm.com
kokosov orah
« Odgovori #5 u: Ožujak 21, 2004, 18:56:00 poslijepodne »
Hehehe... Voleo bi da znam da li znas portugalski, pa da te pitam za razliku izmedju Côco i Cocô.
Jedno znaci kokos, a drugo znaci go*no, koje li je od ta dva? ehehehehe.

Druga stvar. Niko normalan ovde ne pravi nikakva pica od chupavog kokosa, koji je na slici, nego od zelenog kokosa (3 x veci, manje mesa i oko 600ml kokosove vode unutra).

A onaj kokos, chupavi, je odlican za kolace, ukras za akvarijum itd.
S postovanjem
Emil Beli

Offline Ars

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
kokosov orah
« Odgovori #6 u: Ožujak 21, 2004, 19:21:00 poslijepodne »

nisam ja pisao članak, samo sam ga copy/paste..

ali za Jedno znaci kokos, a drugo znaci go*no -

Offline kukurjek2002

• Punopravni član
    • http://www.geocities.com/lighters_nice/
kokosov orah
« Odgovori #7 u: Ožujak 21, 2004, 20:21:00 poslijepodne »

Ideja je jako dobra svida mi se.Jedini problem je sto ovde bas prije jedno mjesec dana nema vise kokosa do sljedece godine
Oh sto te volim joj

Offline vulture

• Punopravni član
kokosov orah
« Odgovori #8 u: Ožujak 21, 2004, 21:05:00 poslijepodne »
Kako nema kad sam ga ja kupio prošli tjedan u kauflandu

Offline kukurjek2002

• Punopravni član
    • http://www.geocities.com/lighters_nice/
kokosov orah
« Odgovori #9 u: Ožujak 21, 2004, 22:10:00 poslijepodne »

nemam pojma kod nema ali cu potraziti,mozda jos na pijaci,jer mi se stvarno svidjela ideja

Oh sto te volim joj

Offline reea

• Punopravni član
kokosov orah
« Odgovori #10 u: Ožujak 21, 2004, 23:12:00 poslijepodne »
Mogla bi ja ubacit par komada u novi akvarij kad konacno bude gotov! Mislim da mi u ovaj koji sad imam bas i ne pase!

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
kokosov orah
« Odgovori #11 u: Ožujak 21, 2004, 23:37:00 poslijepodne »

evo ga, ja ubacio svoj prvi kokos i izgleda super!

jedino bih preporucio ljudima koji ga rade da nakon sto ga otvore i iscijede tekućinu, neka ga stave u mikrovalnu(ko ima) na 50°C oko 10min i onda neka pocnu samo sa nozem izrezivat meso jer ide ko majka!

ja 2 komada tako napravio bez problema!

drugi mi je visak al već će se nać mjesto za njega

Offline perinjo

• Punopravni član
kokosov orah
« Odgovori #12 u: Ožujak 22, 2004, 08:59:00 prijepodne »
idem danas odmah po bar jedan.....napalio sam se
...I´m learning all about my life by looking through her eyes...

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
kokosov orah
« Odgovori #13 u: Ožujak 22, 2004, 09:41:00 prijepodne »
ja ga imam u akvariju i ne igra neku ulogu osim što zauzima mjesta! Red Zebra nije baš odlučna ali neda nikome da uđe unutra... P.S. Savršen je za recimo Kribensise i još neke vrste ciklida koji obožavaju u njemu odgajati mlade

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
kokosov orah
« Odgovori #14 u: Ožujak 27, 2004, 02:04:00 prijepodne »
Meni su redoviti posjetioci ancitrusi koji se uglavnom zadrzavaju na njima ili iznutra na gornjim dijelovima a glavnu ulogu u kokosima igra Betta i jedan Borac koji su si prisvojili svaki po jedan.

Inace kratak savjet sa sve vas kokosicare, bilo bi dobro da sa zadnje strane izbusite mekoliko ukrasnih rupa da dolazi i malo svijetla i ono jos bitnije da se u njima ne zadrzava ustajala voda i kojekakvi otpadci.