Srpanj 06, 2025, 23:33:53 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Calcium reactor ili dozirka?  (Posjeta: 2037 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dule696

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Calcium reactor ili dozirka?
« u: Kolovoz 17, 2012, 13:33:36 poslijepodne »
Pozdrav, hteo sam da pitam da cujem vasa misljenja....
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=72805.0
Akvarijum sam predstavio u ovoj temi pa bi hteo da vas pitam sta bi bilo bolje za moj akvarijum calcium reactor ili dozirka?? Calcium reactor mi deluje nekako bolje i jeftinije je punjenje za ca reactor nego soli za balling, ali opet cuo sam da je mnogo teze namontirati reaktor od dozirke tako da ne znam... Voleo bih da cujem vasa misljenja...

Offline pero111

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Odg: Calcium reactor ili dozirka?
« Odgovori #1 u: Kolovoz 17, 2012, 13:50:09 poslijepodne »
i jedno i drugo ima svojih prednosti i mana. Prvi preduvijet je da je akvarij zacikliran i stabilan.

Kalcij reaktor - bilo bi poželjno da je dovoljno velik za tvoju litražu sistema. Ako ukomponiraš pH kontroler u Ca reaktor onda je relativno jednostavno podesiti reaktor, ali on zahtjeva održavanje i redovnu kontrolu parametara, mogu se začepiti cjevčice itd....

Dozirka je po meni možda bolji sistem jer ako je stabilni akvarij, napraviš proračun potrošnje elemenata, podesiš dozirku i to je sve. Prednost je ako imaš veće spremnike za elemente jer je onda i duža samostalnost akvarija :)

teško je biti pametan, svaki akvarij je priča za sebe, sve ovisi kakve koralje držiš i što želiš da napraviš od svog akvarija.

Po meni je dozirka u prednosti jer možeš dozirati sve što akvariju treba i sve se odrađuje automatski...iako ja koristim Ca reaktor već godinama

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #2 u: Kolovoz 17, 2012, 15:00:54 poslijepodne »

Vječito pitanje :) ja glasam za Ca reaktor jer je kompletno rješenje - topljenjem medija u akvarij ulaze svi potrebni makro i mikroelementi, uz to je i jeftiniji na duge staze. To da se treba kontrolirati, treba, ali oko akvarija ionako smo svaki dan.

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #3 u: Kolovoz 17, 2012, 17:08:57 poslijepodne »
u oba slucaja imas petljanja oko doziranja, korekcije i mjerenja, ali kako Renta rece - ionako zelis (moras) bit oko akvarija svaki dan  :)

kod balinga moras radit korekciju prema tome koliko imas koralja i kako oni rastu tako raste i kolicina materijala koji moras ukapat... kod reaktora imas opet stalnog petljanja oko ukapavanja jer se ventil cesto zacepi tijekom nekoliko dana rada...

isto tako, baling soli nisu bas besplatne, pa ti se nekakvom racunicom kod vecih litraza vise isplati ici na reaktor, a kod manjih na baling... sve zavisi koliko mozes i zelis potrositi, a svi ionako pokusavamo naci neku zlatnu sredinu  :nerd:

Konkretno, ja ne bih isao na baling na bilo kojem tanku koji ima preko 400 litara a ide se na SPS/LPS tank...

Vlastito iskustvo - u sustavu oko 900-1000 litara, display tank 650 brutto, sump i frag tank prikljuceni, SPS i LPS kombinacija (vise SPS) - svaka 4 mjeseca punjenje CO2 boce od 5kg, svakih mjesec do mjesec i pol punjenje Ca reaktora (reefoctopuss ne znam model, volumena je negdje dvije litre ili nesto vise) = jedan kg Ca medija (krupni drobljeni koralj, laksa cirkulacija unutar medija, manje "mulja" kao problematicnog za zacepljenje ventila) oko 2 punjenja plus Mg medij - 1 kg oko 4 punjenja (grotech, ide volumno oko 10% ukupne zapremine reaktora)....

nemam racunicu za dozirke i baling, ali pretpostavljam da bi i neki puno iskusniji i stariji akvaristi sa puno vecim sistemima presli na baling i ukapavanje da je isplativo na velike litraze...

just my .02  :)
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 17, 2012, 21:10:08 poslijepodne »
Eh da, zaboravih napisati....uzmi kao treću opciju i najbolju - kalkwasser! Ako neznaš ništa o njemu koristi pretragu.

Offline dule696

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Kolovoz 18, 2012, 20:30:00 poslijepodne »
Hvala na savetima... Najverovatnije cu uzeti ca reactor...
Sta mislite o ovom? http://www.bubble-magus.com/en/productShow.asp?id=1003

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #6 u: Kolovoz 18, 2012, 21:09:45 poslijepodne »
Cini se OK... ako se ne varam ima i predvidjenu rupu gore na kapi za pH sondu - to ce ti bit vise-manje i najvaznija mjera koju gledas na dnevnoj bazi (osim temperature)  :D

nabavi pH metar sa sondom (ne onaj kao kemijska olovka, sonda neka je na zici) i nastelas da ti je pH unutar reaktora uvijek negdje oko 6.3 pa jos bolje prema 6.0, cim je blize 6.0 bolje se otapa sam medij, sve preko 6.5 pa na vise gotovo nema efekta (otapanja medija)... obicno jedina mjera koju zbilja na dnevnoj bazi pogledam nekoliko puta je taj pH jer prema njemu znam gdje sam - radi dobro ili se zacepio ventil... pogledam to i da li radi kontroler od waveboxa  :up:

kod reaktora ti najvise znaci dobra pumpa, iako je i to nemoguce za reci - ja sam pokopao jedno 4 ili 5 komada, jedna Maxi jet 1000 (dva rotora odn. impelera sahranio), dva impelera od AquaBee UP1000, jednu kinesku, i trenutno je u funkciji NewJet 1200 i radi odlicno... stvar je u tome da se zbog mjehurica CO2 rotor u kontaktu sa osovinom izglodje i vise nije koncentricna rupa vec ovalna, pa ili strada osovina, ili (cesto) meksi dio plasticnog rotora, ili oboje... ali to ti je kolateralna steta, zamor materijala i racunaj na to  :up:
Pizdo.

Offline dule696

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 19, 2012, 00:06:05 prijepodne »
A kakva je to sonda?? Jel imas mozda neku sliku? Jel ona stoji unutar reaktora??

Offline pero111

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #8 u: Kolovoz 19, 2012, 08:15:43 prijepodne »
Evo na linku je pH kontroler sa sondom.

http://item.mobileweb.ebay.com/viewitem?itemId=200806861283

Sondu staviš u Ca reaktor, na pH kontroleru podesiš pH 6.3 tada kontroler pušta co2 iz boce u Ca reaktor. Tako da ti je u reaktoru uvijek 6.3 pH i da imaš konstantno topljenje/razgrasnju drobljenih koralja u reaktoru.

Za komp sistem trebaš: Ca reaktor u koji možeš staviti pH sondu ( sve sonde su istog promjera), pH kontroler sa sondom, bocu za co2, regulator za bocu i igličasti ventil sa električnim solenoidom ( on otvara i zatvara izlaz co2 iz boce u reaktor)
Nadam se da si pohvatao, ako nisi pitaj što ti nije jasno ;)
Ovo je link za regulator s ventilom i solenoidom

http://item.mobileweb.ebay.com/viewitem?itemId=350584892146

Offline dule696

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Kolovoz 19, 2012, 23:04:29 poslijepodne »
Hvala vam puno svima na savetima...  :)

Offline Ljube

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #10 u: Siječanj 26, 2013, 17:17:29 poslijepodne »
Zdravo drustvo.
Spremam se za Ca reactor pa malo citam po forumu vasa iskustva.
E sad naiso sam na ovoj tekst i Pamook kaze: " kod reaktora imas opet stalnog petljanja oko ukapavanja jer se ventil cesto zacepi tijekom nekoliko dana rada... "
To je neko pravilo ili zavisi od samog reactora?
Zasto onda koristiti Ca reactor ako ga moras cistiti svakih 2-3 dana?
Od opreme imam CO2 bocu od 10L imam elektromagnetni solenoid i pH controler sa sondom. Fali mi samo Ca reaktor koji kod nas kosta oko 150Eura (reef octopus). Deklariran za akvariume do 800 L.
E sad opet kljucno pitanje - dali to mora da se cisti svakih 2 do 3 dana?

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 26, 2013, 17:47:57 poslijepodne »
Nekad se zaštopavalo svaki drugi dan, sad po dva tri tjedna sve ok, iako bez kontrolera... Valjda sam našao sweet spot.
Imam isto reef octopus.

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #12 u: Siječanj 26, 2013, 21:33:34 poslijepodne »
nema pravila  :)

ja sam svoj problem loseg ventila rijesio ovim dodatkom na slici - izlaz iz reaktora ide u epruvetu i tu talozi nastali mulj, a cistiji dio ide van na ventil i ukapava u sump... ne zacepljuje se vise i radi poprilicno dobro sto se kontinuiranog pH tice...

upravo je problem radio taj "mulj" jer se natalozi u ventilu i zacepi isti, pa je trebalo svakih par dana otvoriti ventil da izadje visak mulja i ponovo namjestiti na kapanje... ovako radi isto tjednima bez problema  :up:

reaktor je isto Reef Octopuss, poprilicno stariji model ...
Pizdo.

Offline Ljube

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #13 u: Siječanj 26, 2013, 23:30:56 poslijepodne »
Hvala lepo momci!
Da potrosim baling i idem na Ca Reaktor.