Mislim da novi akvarij od 30-ak litara košta 100-tinjak kn (samo staklo naravno). Ne isplati se nešto puno praviti ga sam, osim ako je baš iz gušta. Odmah na početku savjet je da kupiš/napraviš što je moguće veći akvarij, jer ćeš jako brzo htjeti veći. Nisam siguran, ali mislim da je moj 30 litarski od stakla debljine 5 mm. Kasno je, pa nije baš zgodno da ga sad mjerim.
Za manji akvarij možeš kupiti unutarnji filter za 70-120 kn koji će zadovoljavajuće odrađivati posao, pod uvjetom da je akvarij adekvatno naseljen, odnosno da nije pretrpan stanovnicima. Malo je riba koje su adekvatne za tako mali akvarij, najčešće se savjetuje betta npr.
Filter - ovako nešto npr.

ili ovako

Filter pravi strujanje vode.
Ako ne moraju biti ribe, možeš možda napraviti kozičnjak sa puno kozica unutra. Najčešće i najdostupnije su Red Cherry kozice. Imaš dosta na forumu tema o malim akvarijima, tražilica je korisna stvar.
Rasvjeta se postavlja najčešće u poklopac, ali akvarij može biti i bez poklopca, pa se onda rasvjeta stavlja nekako iznad akvarija. Može biti neka hang-on lampa npr. ili slično:

Pumpa za zrak najčešće nije potrebna, ali se njom prave oni mali mjehurići, tako da na kraj crijeva natakneš kamen za zrak ili crijevo ili već nešto:

Prokuhavanje da.
Zapravo ti nitko ne može reći da ti neće biti dobro i da ne prokuhaš, ali bolje da, pa si miran. Ako ćeš kupiti gotovi šljunak namjenjen baš za akvarije, onda ga je dovoljno samo isprati malo u vodi. Panj se kuha iz više razloga, kao npr. da se iz njega izvuče boja koju otpušta u vodu, te da potone. O pripremi panja isto imaš dosta na forumu, uglavnom kuhaj ga cca 2 sata, nakon toga ga tako vrućeg ubaci u hladnu vodu i pritisni nečim da bude pod vodom cijeli i za dan-2 više neće plutati, bar ne bi trebao.