Srpanj 18, 2025, 10:14:27 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: mužjak šverta vija drugog mužjaka... što sad?  (Posjeta: 1662 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline biljana

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 50
mužjak šverta vija drugog mužjaka... što sad?
« u: Kolovoz 03, 2012, 00:03:09 prijepodne »
nabavila sam sve ribe dok su još bile jako male (od uzgajivača, ne iz trgovine) i nije im se naravno znao spol...

od četiri šverta, dva su sad mužjaci, jedan je mužjak veći i zadnjih dana sam primjetila kako se zaleće u onog drugog mužjaka kad god ga vidi negdje u akvariju... tako da je sad ovaj manji stalno skriven u nekom bilju... ispliva iz tog ćoška kad ih hranim i onda ga ovaj veći ne napada jer je zauzet hranom, ali inače čim ga negdje uoći zaleti se u njega...

koje bi sad bilo rješenje te situacije?

inače u akvariju imam još 6 zebrica, 4 koridorasa i ancitrusa.. i svi žive u slozi, osim ta dva šverta :(  akvarij je 54 litre..

da li kupiti još možda dvije ženke šverta? nekako mislim da ne bi pomoglo, a samo bi pretrpavala akvarij ribama :(

ili mjenjati mužjaka za ženku? gdje to mogu uopće napraviti? ne znam ni kako bih prenijela ribu....

eto, ako netko ima neki savjet, bojim se za ovog malog muškića šverta da će ga ovaj veći izluđivati stalno :(

Offline pierre

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
Odg: mužjak šverta vija drugog mužjaka... što sad?
« Odgovori #1 u: Kolovoz 03, 2012, 00:19:02 prijepodne »
u pravu si, to ce biti tako, ovaj ce ovog manjeg vijati uvijek... ako ga mozes zamijenit za zenku, to ti je idealno rijesenje.

Offline blacktihi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #2 u: Kolovoz 03, 2012, 07:21:20 prijepodne »
Ovo ponašanje je karakteristično za ovu vrstu ribica, dominantni mužjak zauzima teritorij.  Kako imaš 4 šverta i 6 zebrica od ribica koje plivaju sredinom akvarija mislim da dodatne 4 ženke šverta neće bitno narušiti stabilnost u akvariju. Ribe dna (koridorase i ancistrs)  koje imaš su dovoljno zastupljene da ne dođe do raspadanja ne pojedene hrane, tako da ne bi trebalo biti problema.

Pierrov savjet je isto tako dobar i 100% sigurno rješava problem.

Ja sam imao problem i sa dominamntnim ženkama koje se nisu trpile u akvariju, bez obzira na količinu riba u akvariju i na mjesta za skrivanje. Na kraju sam to riješio da sam odvoji ženke u zasebne akvarije.

I još jedan mali savjet. Očito im je došlo vrijeme kada se kreću razmnožavati. Ako već nemaš nabavi plutajuće biljke u kojima se novo okoćene ribice mogu skrivati. Jedna odrasla ženka može imati preko 100-ak mališana

Offline biljana

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #3 u: Kolovoz 03, 2012, 18:26:20 poslijepodne »
Ovo ponašanje je karakteristično za ovu vrstu ribica, dominantni mužjak zauzima teritorij.  Kako imaš 4 šverta i 6 zebrica od ribica koje plivaju sredinom akvarija mislim da dodatne 4 ženke šverta neće bitno narušiti stabilnost u akvariju. Ribe dna (koridorase i ancistrs)  koje imaš su dovoljno zastupljene da ne dođe do raspadanja ne pojedene hrane, tako da ne bi trebalo biti problema.

a misliš li da ako nabavim još 4 ženke šverta da bi onaj dominantni mužjak mogao malo pustiti na miru ovog mlađeg mužjaka?
jer evo ga opet malac stoji u ćošku akvarija iza nekih biljki... :(

Offline tommySB

• Trade Count: (+15)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #4 u: Kolovoz 03, 2012, 19:29:08 poslijepodne »
nevjerujem da ce ga pustiti na miru...mozes imati i harem :D ali ako se on okomio na njega...stalno ce ga ganjati...
meni se nije to dogodilo sa svertovima,a imam ih par muzjaka,zajedno i zive u skladu...
CATCH AND RELEASE
Znao je reći marva je marva,u trnju jede u blatu spava, al se nikada ne uprlja ko čovjek

Offline pierre

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #5 u: Kolovoz 03, 2012, 21:05:38 poslijepodne »
dijelim tommyjevo misljenje... ako ga mozes zamijeniti ili udomiti, bit ce mu bolje svakako.

Offline blacktihi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #6 u: Kolovoz 03, 2012, 22:24:14 poslijepodne »
Ponašanje ribice je individualno i jako teško ga je predvidjeti. Jednom sam imao ženku molija koja je poubijala sve druge molije (5 komada), a zanimljivo je to da je prethodno sa svim tim ribicama bila u istom akvariju u dućanu u kojem sam je kupio....

U svakom slučaju nešto trebaš poduzeti po tom pitanju i to što prije to bolje

Offline Neispavani

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #7 u: Kolovoz 04, 2012, 13:57:50 poslijepodne »
Alfa muzijak je uvijek alfa.... I cuva svoje zenke zamjeni muzijaka za zenku i biti ce ti sve ok.... :)

Offline D.med

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Kolovoz 12, 2012, 22:20:39 poslijepodne »
Alfa muzijak je uvijek alfa.... I cuva svoje zenke zamjeni muzijaka za zenku i biti ce ti sve ok.... :)

Tako je, Alfa je uvijek Alfa i sigurno ovoga neće pustiti na miru ;)

Inaće zanimljiv je podatak da mužjaci švertova u prirodi uzimaju i po deset metara rijeke i potoka za svoj teritorij :D