Srpanj 18, 2025, 10:23:44 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: koliko dana da cikliram 110 L akvarij i kada da napravim nakon toga prvu izmjenu  (Posjeta: 2988 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ante78

• Trade Count: (+12)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
akvarij veliki 110 L stavit na cikliranje 12.07.12 znaci 23 dana  drugi ili treci dan vise nisam sig stavio sam dobre bakterije
iz  staroga sam prebacio nesto vode posto je on u funkciji dugo i voda je tamo ok zaciklirana ,koliko još da cikrilam vodu
da mogu staivt prve stanovnike .
također me zanima kada kada da napravim nakon toga prvu izmjenu 30% vode
stanovnici ce biti guppy moly  koji su sada u manjem akvariju

Offline blacktihi

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
Odg: koliko dana da cikliram 110 L akvarij i kada da napravim nakon toga prvu izmjenu
« Odgovori #1 u: Kolovoz 02, 2012, 22:25:34 poslijepodne »
Po meni možeš odmah unutra staviti te ribice unutra. Čak se te ribice koriste i za cikliranje akvarija kada unutra želiš imati skupe vrste ribica...  ;)

Danas sam čitao jednu knjigu, autor knjige navodi da je sve ispod 100 galona (378 litara) mali akvarij :)

Offline ovcica

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • Panta rei. Carpe diem.
Odg: koliko dana da cikliram 110 L akvarij i kada da napravim nakon toga prvu izmjenu
« Odgovori #2 u: Kolovoz 02, 2012, 22:27:31 poslijepodne »
Isto tako i ja mislim. Definitivno je vrijeme da podebljaš taj akvarij s ribicama, a prva izmjena valjda za tjedan dana kao i inače.
Clara pacta, boni amici.

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #3 u: Kolovoz 03, 2012, 00:44:48 prijepodne »
radije sačekaj još par dana ako ti se ne žuri... taman si u fazi kada si u akvariju imao ili češ imati skok nitrita (dešava se u perijodu od 2 do 4 tjedna naj češče)

ribe ne useljavaj sve od jednom... par po par je naj bolje u razmacima od 7 dana, a vodu možeš komotno mjenjati kad i koliko te volja... bitno da ju mjenjaš ako koristiš gnojiva.

Offline ovcica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • Panta rei. Carpe diem.
« Odgovori #4 u: Kolovoz 03, 2012, 09:35:14 prijepodne »
E da i ja pitam pošto me zanima....kako dolazi do skoka nitrita ako nitko ne zagađuje tu vodu?
Clara pacta, boni amici.

Offline Shone

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #5 u: Kolovoz 03, 2012, 10:27:20 prijepodne »
Pazi, ne znam šta ste čitali, ali mišljenja sam da akvarijumu od 100 litara treba isto vremena da se ciklira kao i akvarijum od 5000 litara. Kao prvo pošto je voda iz vodovoda i sadrži aktivni hlor koji isparava posle 24 h, to bi bilo minimalno vreme za koje treba voda da odstoji da bi bila bezbedna za ribe. Sledeća stvar. Akvarijum koji je nov nikad ne treba naglo nasleiti, kao ni stare akvarijume što ne treba naglo raseliti. U pitanju su naše "jkorisne" bakterije u filteru koje "jedu" odpadke. U slučaju naglog naseljenja, ne mogu da se razmože u dovoljnom broju da bi preradile prljavštine, a u slučaju naglog raseljenja mogu da se prenamnože jer ih ima u velikom broju, a nemaju šta da razlažu.  Mislim da sem ti odgovorio na sva pitanja, a skok nitrita ćeš imati samo u slučaju ako ga naglo naseliš....

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #6 u: Kolovoz 03, 2012, 15:30:52 poslijepodne »
E da i ja pitam pošto me zanima....kako dolazi do skoka nitrita ako nitko ne zagađuje tu vodu?

Od amonijaka nastaju, a ako niko ne zagađuje vodu, akvarij se neče izciklirati ni poslije 10 godina i skok nitrita se nikada neče desiti.
Zagađenje može biti bilo šta što trune u akvariju; od lisča biljki, zemlje, do mrtvih bakterija, do malo hrane što ubacimo u akvarij na startanju kako bi pokrenulo kolonizaciju raznih medija sa strane bakterija koje nam trebaju.
Nakon što su se od amonijaka stvorili nitriti, slijedeči korak u tanku je nastanak kolonija bakterija koji če nitrite pretvoriti u nitrate ... to se desi u svega par dana, a poslijednji korak je kolonizacija bakterijama koje nitrate pretvara u "plin", te isparavaju; no njima treba puno duže da se stvore u medijima ili podlozi. ...To zatvara krug i takav tank se može nazvati izcikliranim.

dakle:
- u sterilnom tanku nikad neče doči do skoka nitrita ali se taj akvarij nikada ni neče izciklirati
- u normalnom biološki aktivnom tanku če se nitriti pojaviti čim se stvore prve kolonije bakterija koje razlažu amonijak, a to bude u normalnim uvjetima od 2 do 4 tjedna od pokretanja

Offline ante78

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 03, 2012, 17:30:14 poslijepodne »
koliko različitih odgovora
ja mislim da je akvarij iscikliran donekle u nejm se nalaze 5 probnih guppya koje sam stavio u ponedeljak,svakih narednih dana cu stavljati po par komada pa cu vidit uglavnom ne zurim se jer imam sadasnji akvarij u kome su ,bolje malo pricekat nego sve odjednom bum

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #8 u: Kolovoz 03, 2012, 18:13:11 poslijepodne »
koliko različitih odgovora...

Prvo pravilo je da pogledaš akvarije od svih koji su ti dali odgovor i izvažeš ko zna o čemu priča a ko valja gluposti
Drugo je da nakon što si pročitao razne odgovore, potražiš po netu malo detaljnija objašnjenja o temi koja je pokrenuta, iz malo stručnijih izvora... ključne riječi možeš sada lako izvuči iz ove teme koje upišeš u google. (mnogo je instituta, sveučilišta, znanstvenika itd... koji se bave tom tematikom)

Na kraju, naj bitnije je da ustvari nikomu ne vjeruješ, več da vlastitom istragom, razmišljanjem i logikom dođeš do odgovora; na taj češ način nabrže savladati cijelu materiju (i usput češ doči i do brdo ostalih saznanja)

Po forumima ove vrste, večina ljudi koja piše su ustvari hobisti, jako je malo znanstvenika, pa če na koncu takvi biti i odgovori: večinom "Hobistički" ... za malo dublje razumjevanje svega, ipak treba malo zagrijat stolicu i neko vrijeme močit laktove ;)

Ružna navika na skoro pa svim forumima, to što se na upite u pomoč javljaju ljudi koji nemaju pojma o čemu pričaju i večinom prepisuju i citiraju odgovore iz drugih foruma ili starijih tema. (svi smo mi to po koj put napravili ne razmišljajuči ustvari šta činimo, pokrenuti egom ili šta ja znam čime... pogotovo na početku kad doznaš neke detalje i misliš da znaš sve).

Apel svim korisnicima bi bio da se na upite u pomoč ne javljaju ako nisu 100% sigurni da daju kvalitetan odgovor... za debatiranje, filozofiranje i rječkanje postoje teme koje su sa tom namjerom pokrenute, a prepoznatljive su po naslovu.
...al eto, ko sam ja da tako nešto izjavljujem ;)   ...zato Sretno!

Cheers,
Gianni.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #10 u: Kolovoz 03, 2012, 19:33:00 poslijepodne »
koliko različitih odgovora...

Prvo pravilo je da pogledaš akvarije od svih koji su ti dali odgovor i izvažeš ko zna o čemu priča a ko valja gluposti

mislim da kolega gstaraz malo previše zaglibio u akvaristiku i ovu temu..jer ovo giani kako god da uzmeš nema veze s tuđim akvarijima, jer na kraju krajeva, ciklidaši nemaju biljne tankove, tako da to nema veze s biljnim..to bi se dalo napisat da netko savjetuje nekom da gnoji ovako il onako, a nema što pokazat u svojem biljnom tanku, a ovo je jednostavno cikliranje..
nhf :D (al volim tvoje odgovore, slični smo si :D )

ja sam mišljenja da je i tjedan do dva dovoljno..nikad nisam ciklirao, već sam nakon tjewdan dana puknuo ribe unutra..i ciao đaci ....

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #11 u: Kolovoz 03, 2012, 20:02:07 poslijepodne »
mislim da kolega gstaraz malo previše zaglibio u akvaristiku i ovu temu..jer ovo giani kako god da uzmeš nema veze s tuđim akvarijima, jer na kraju krajeva, ciklidaši nemaju biljne tankove, tako da to nema veze s biljnim..to bi se dalo napisat da netko savjetuje nekom da gnoji ovako il onako, a nema što pokazat u svojem biljnom tanku, a ovo je jednostavno cikliranje..
nhf :D (al volim tvoje odgovore, slični smo si :D )

ja sam mišljenja da je i tjedan do dva dovoljno..nikad nisam ciklirao, već sam nakon tjewdan dana puknuo ribe unutra..i ciao đaci ....

Neznam kako bi ovo komentirao...

- Pa o Akvaristici pričamo ako se ne varam ?!?
- Nisam znao da su guppy i moly klasificirani pod ciklide ...vidiš svašta ču još ovdije naučiti  ...a nisam nigdije pročitao da se spominje Ciklidni akvarij, mada je to nebitno.
- Isto tako ne vidim razliku cikliranja biljnog i Ciklidnog akvarija osim šta bi u pravilu za Ciklidni trebao čekati da se Dušični krug skroz zatvori (da se i Nitrati razlože) za jedno "fanatički ispravno" useljavanje
- To što ti radiš sa tvojim Ciklidima je apsolutno tvoja stvar, a zapravo ih ubacuješ u najgorem mogučem trenutku u akvarij, u kupku nitrita i amonijaka, i takve če ribe snositi poslijedice naj vjerovatnije dok su žive

Zar ti ovaj tvoj post djeluje kao ok savjet nekomu ko je pitao za mišljenje kada je najbolje useliti ribe u akvarij ?!?!?

ps.
mislim da si nismo ni malo slični, al eto, i ja volim pročitati tvoje komentare i jedna si od rijetkih osoba koja me jako teško može izbaciti iz takta ;)  (ali ipak možeš i ti ako se potrudiš :D )

- neču više pisati jer ja mislim da sam gore sve rekao što je bilo za reči na temu... nastavak pretpostavljam da bi bio samo prepucavanje, kao i uostalom ovaj moj post sada.

« Zadnja izmjena: Kolovoz 03, 2012, 20:07:05 poslijepodne od gstaraz »

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #12 u: Kolovoz 03, 2012, 20:04:27 poslijepodne »
ohhh bože...  :rolleyes:

nitko nije reko da su guppy ciklidi..nego o samom cikliranju..da nismo si slični, nimalo..meni je ovo hobi i tako ga doživljavam, nisam u ovome da bih radio studije, al eto pohvalno od tebe..
over &  out

Offline dzems

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: knin
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #13 u: Kolovoz 03, 2012, 23:50:41 poslijepodne »
ubacui ribe...
Totalna Steta

Offline ante78

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Kolovoz 04, 2012, 10:10:20 prijepodne »
odjednom sve necu nego postepeno kao sto rekoh nigdje mi se ne žuri jer vec imam akvarij u kojem su sad
tako da mislim da ce biti i mjesec dana kako se ciklira

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #15 u: Kolovoz 04, 2012, 13:46:14 poslijepodne »
@Ante78:
Ma bitno da ti znaš šta se dešava u akvariju... to če ti uvelike pomoči kod daljnjeg održavanja akvarija i shvačanju eventualnih problema koji bi eventualno mogli jednog dana nastati
... a sad, dali češ se ti držat toga ili ne, to je več manje bitno i tvoj izbor.
Glavno da ti imaš što više informacija kako biš mogao što kvalitetnije i svijesno izabrati.

Sretno sa akvarijem i ribicama :up: