Srpanj 21, 2025, 21:41:30 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: smjestaj za nove kornjace  (Posjeta: 3491 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zabac29

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: velika gorica
smjestaj za nove kornjace
« u: Srpanj 15, 2012, 21:34:36 poslijepodne »
evo pa komentirajte , ja nisam pobornih akvarija jer mislim da rade stres kornjacama tu su bile barske i jedna zutouha danas pustio barske u isto jezero di su uzete ostala zutouha jednosztavno zbog velicine je lose utjecala na barske . mislim da cu kupiti ili udomiti jos jednu zutouhu
hrana samo zive ribe kao i barske
rene

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
Odg: smjestaj za kornjace
« Odgovori #1 u: Srpanj 15, 2012, 22:11:52 poslijepodne »
Korito od 150-200 litara nije dovoljno veliko da bi bio pravilan smjestaj za jednu, a kamoli vise zutouhih.
Zutouha kornjaca bi se trebala hraniti sa 90% biljne hrane, iskljucivo "mesna" prehrana ce joj unistiti bubrege i jetru. Da je i ova kornjaca potpuno mesojedna vrsta opet nije dobro hraniti ih iskljucivo jednim tipom hrane. Pravilna prehrana mora biti raznolika!
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline zabac29

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Srpanj 15, 2012, 23:05:27 poslijepodne »
kori ti zivis u iluziji pa koliko je maksimirsko jezero i koliko u njemu ima kornjaca .jbt imam frendove koji su veterinari pa su rekli da je ok a vi tu pisete litarazu toliko i toliko, pa koliko bi jezero trebalo bit da u njemu zive kornjace onda u botanickom sto kornjaca na ono jezero i svi sretni i zadovoljni.
manite se statistike molim vas nego gledajte kako zivinas izgleda i jel zdrava.
i jos nest ima i bilja pa nece jest jbg ocito je mesojed.
al ok postujem tvoje komentare ali ja cu ionak napravit onak kak mislim i kak znam iz iskustva.
hvala na odgovoru za kineske
rene

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #3 u: Srpanj 15, 2012, 23:57:19 poslijepodne »
Ne zivim u nikakvoj iluziji nego ti ocekujes od nas na forumu da ti apsolutno svaku gresku i glupost koju napravis opravdamo, pocevsi od ilegalnog uzimanja barskih kornjaca iz prirode. Kada smo ti svi lijepo govorili vrati zivotinje u prirodu gdje im je mjesto onda smo svi bili budale, a ti jedini pametan. Ovo je forum na kojem se uci kako pravilno drzati zivotinju, a ne osigurati minimum da zivotari. Trazio si komentar i dobio si ga, ne vidim u cemu je problem. Isto tako ako je netko veterinar ne znaci da automatski zna sve o svakoj zivotinji.

Tebi uopce nije jasno zasto je tvoje korito premalo za odraslu zivotinju. Kornjaca tu nema prostora za kretanje, ne moze se rasplivati. U botanickom ih moze biti na stotine, ali opet svaka ima 10-ak metara za plivanje. U zatocenistvu su hobisti utvrdili da bi kornjaci od 20-ak cm trebalo osigurati barem nekih 150 cm duzine za plivanje.
Drugo, mala kolicina vode se jako brzo zasiti stetnim spojevima i postane opasno zagađena, pogotovo bez ikakvog sustava filtracije. U botanickom vrtu bara ima izuzetno dobru biolosku filtraciju i kontinuiranu izmjenu vode. Kod tebe kornjaca ispusta otpad u 100-tinjak litara vode koja se pajsa na suncu, dok svaka kornjaca u botanickom vrtu ispusta otpad u recimo 1000 litara vode koja cirkulira.
Kornjaca ti je nadam se zdrava, ali prezivljavaju kornjace i u puno losjim uvjetima i to nije pokazatelj da su dobro i da im je super.
Svaka cast sto drzis kornjace pod pravim suncem, ali sve ostalo sto cinis nije za njih dobro ni pravilno htio ti to prihvatiti ili ne.

i jos nest ima i bilja pa nece jest jbg ocito je mesojed.

Da si procitao barem jedan clanak o njima znao bi da nisu mesojedi. Ako kornjacu cijelo vrijeme sopas ribom i od ribe je sita naravno da nece jesti bilje. Ali to ne znaci da je to za nju dobro. Isto kao da ispred djeteta stavis zdjelu slatkisa i zdjelu spinata i onda se cudis sto ne jede zdravi spinat. 

A ako ces sve raditi po svom i iz svog "velikog" iskustva onda ne znam sto uopce postavljas pitanja sto i kako? Samo trosis vrijeme i dizes tenzije na forumu!
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #4 u: Srpanj 16, 2012, 00:30:40 prijepodne »
Evo, da ljudi ne pomisle da sam lud sto prigovaram nekome sto drzi kornjace u vanjskom jezeru, radi se o ovom modelu od 150 litara, vanjskih dimenzija 120x80x45 cm: LINK

Kako je jezerce djelomicno punjeno i suzeno pri dnu kornjace imaju otprilike 60x60x30 cm + rukavac od 50x20x15 cm za plivanje, bez da se oduzme hrpa kamenja i drva na sredini.
Da se jezerce napuni do vrha i da se u razini ruba okolo napravi platforma za kopno bilo bi jos i ok za jednu odraslu kornjacu. Ali za dvije ili vise nije dovoljno veliko da dubis na glavi.

Jako mi se sviđa ovakav tip smjestaja, ali tvoj slozen na nacin kakav je slozen je jako tijesan.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline zabac29

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Srpanj 16, 2012, 22:55:38 poslijepodne »
koliko tvoj akvarij ima litara i koliko kornjaca
e to je ono o cem ti pricam hobisti su utvrdili ali nadi mi ih te velike koji imaju 600litarske akvarije doma
i moj ribnjak ima filter 1800 litara na sat vanjski eheim
za tvoju informaciju mislim da ti znas sam ono kaj procirtas ali ti je iskustvo s obzirom na godine jako malo
ali ok vi forumasi uvek znate najbolje
sam pricate pol vas blage veze nema al ok demokracija je pa se moze

ne dizem tenzije nego me uvek cudi to negativno ovde tu sam par ljudi ocito zna o kornjacama
joj i svaki put se prisjetim zasto ne dolazim tu
nis uzivaj i nadam se da su tvoje u 400litarkom akvariju sretne
« Zadnja izmjena: Srpanj 17, 2012, 00:31:31 prijepodne od Chilii »
rene

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #6 u: Srpanj 17, 2012, 02:41:26 prijepodne »
Ovdje imas sve podatke i slike: LINK
Pogledaj malo Americke i Europske forume o kornjacama pa ces vidjeti da ljudi u svijetu ne drze kornjace u "kriglama za pivu" kao vecina ljudi ovdje na Balkanu. No uvijek ima dobrih primjera i na ovim prostorima: LINK1 LINK2
Na slikama se ne vidi filter niti si ga spominjao, sorry, ali nisam vidovit.
Pa s obzirom da se vec 11 godina intenzivno bavim kornjacama, ucim od kolega koji imaju desetke godina iskustva, vodim forume o kornjacama zadnjih 7 godina, pomazem ljudima slagati smjestaje za njihove ljubimce i generalno sam zivot posvetio kornjacama ne mozes bas reci da je moje iskustvo na temelju procitanog. Ali s druge strane kada ti je covjek prije par godina sa 20-30 godina iskustva sa vrstama za koje ne znas ni da postoje nesto pokusavao reci i s njim si se posvađao jer ti nisu pasali ti savjeti. Prema tome godine iskustva ti ocito ne igraju ulogu kada iskljucivo radis po svome...

Do sada bi ti trebalo vec biti jasno da na ovom forumu neces dobiti samo pljesak i smajlice za svaku sliku koju postavis kao na vecini foruma, nego konstruktivnu kritiku i savjet. Tvoj je problem ako se s time ne mozes nositi.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline zabac29

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Srpanj 17, 2012, 16:12:28 poslijepodne »
mislim da se varas da neznam za vrste ali ok
to je tvoje misljenje
nego reci ti meni koje kornjace ti imas

ok vidio sam i sad ti meni tu pametujes a ti drzis 3 na 430 litara''
nebitno ma eto meni se tvoj smjestaj uopce ne svica ,dali ti znas da staklo nije dobro za kornjace jer ih zasljepljuje a i nemas podloge di se tvoje crvenoughe ukapaju'
nebitno necemo se svadat nego htel sam rec da mi stize aligatorska pa cu biti ocito jedini koji je ima uz zoo
takoder u sloveniji ima za kupit kineska mekoolopna za 25 eura sto nije puno zasto ti nemas neke od tih vrsta recimo'
« Zadnja izmjena: Srpanj 17, 2012, 16:20:18 poslijepodne od Chilii »
rene

Offline Chilii

• Urednica terra redakcije
  • Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • AkTer jedna od šest :)
« Odgovori #8 u: Srpanj 17, 2012, 16:19:19 poslijepodne »
Žabac tražio si mišljenje o svom smještaju i to si dobio.

Daljni postevi su ti usmjereni ka prozivanju i vrijeđanju i zato ide lock ove teme!

Offline zabac29

• Punopravni član
  • **
smjestaj za nove kornjace
« Odgovori #9 u: Srpanj 23, 2012, 21:08:37 poslijepodne »
150 litara za pocetak za moje 2 mauremys sinensis
rene

Offline zabac29

• Punopravni član
  • **
Novi smjestaj za nove kornjace
« Odgovori #10 u: Srpanj 27, 2012, 22:53:46 poslijepodne »
novi smjestaj danas stigo mislim da je to to sad
rene

Offline gmaz79

• Novi član
  • *
smjestaj za kornjace
« Odgovori #11 u: Srpanj 31, 2012, 18:54:23 poslijepodne »
evo smjestaj za kornjace ,
unutra su graptemys i trahemys

Offline darx

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
  • Turtles before hoes
« Odgovori #12 u: Srpanj 31, 2012, 19:35:51 poslijepodne »
Jeftini način koji služi svrsi, samo ne vidim nikakvu rasvjetu?

Offline gmaz79

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Srpanj 31, 2012, 20:09:44 poslijepodne »
nije jeftin ovo je 500litara napravljeno po mjeri od varene platike
rasvjete nema jer su vani na suncu