Srpanj 28, 2025, 20:26:59 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Ancylometes  (Posjeta: 1043 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ronin

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Ancylometes
« u: Prosinac 17, 2005, 16:33:00 poslijepodne »

Eto jedan novi pauk u mojoj kolekciji

Ancylometes spec. ( Pauk ribar )

Pauk pripada porodici Lycosidae ( Pauci vucijaci )Familija Ancylometes trenutno broji 15 vrsta.

Postojbina mu je Juzna Amerika. Naci se moze u svim regionima gdje ima vode.

Hrani se malim ribama i ostalim insektimakoji se nalaze u blizini vode, ne odbija ni zabe, gustere, gliste ili crve.

U koliko se uplasi bijezi pod vodu i skriva se medju vodenim billjkama.

Terarijum bi trebao biti: prednjica 20-30 cm dubina 40 cm a visina 30 cm ali tako darazina vode bude najmanje 15 cm, Iako posto je lovac imnogo seta panije na odmet i veci terarijum, sto bi se reklo nije mu potrebna visina nego povrsina. Posto se hrani ribama znaci da se veoma dobro snalazi pod vodom, tako da mu terarijum mora imati i jedan dio ( 1/3 ) vode dok se ostatak terarija moze ukrasiti biljkama i korijenjem.

Veoma je bitno da ima i suhi dio gdje zenka pravi kokon kojeg poslije cijelo vrijeme nosi sa sobom.U jednom kokonu bude 100-200 jajasaca. Nakon mjesec dana izlaze mladi pauci iz kokona.Jos jedno dva dana ostaju sa majkom i onda se rasiruju. pauci su kanibal.

Mladi pauci su velicine 2mm tako da mladi mogu veoma lako prolaziti kroz najmanje pukotine, tako da onaj koji zeli razmnozavati ovu lijepu zivotinju mora odvojiti zenku u posudu sa poklopcem presvucen sitnim necom ( ja sam uzeo zeninu carapu, nije bila bas sretna zbog toga jer sam potrefio bas nove)

Sposobni za rasplodpostaju nakon godinu dana

Odrastao paukje velik 4 cm ( samo tijelo bez nogu ),a muzijak je nesto manji razlika je da muzijak nametatarsusu ( drugi nozni clanak ) ima bijelu traku.

Otrov nije jak tako da ne moze zdravim osobama stetiti.
Osijek-Rijeka

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
    • http://naturalisticki.blog.hr
Ancylometes
« Odgovori #1 u: Prosinac 17, 2005, 18:55:00 poslijepodne »

super je zvijerka

† BLACK RAIN †

Offline zulu

• Punopravni član
Ancylometes
« Odgovori #2 u: Prosinac 18, 2005, 23:49:00 poslijepodne »
wow, kul!
Helou ljudovi!!! Hau ar vi duing tudej? Dec oukej!

Natura in minimis maxima!