Kolovoz 13, 2025, 22:56:53 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Koliko brzo raste skalar?  (Posjeta: 5185 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Gizmo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Koliko brzo raste skalar?
« u: Prosinac 16, 2005, 21:54:00 poslijepodne »

Imam jednog skalara (mramorni), drugi mi je na žalost odmah drugi dan uginuo (srebrni, ne znam koja vrsta). Skalara imam već 3 mjeseca, i čini mi se da baš i ne raste previše. Kad smo ih donijeli bili su 2 - 3 cm veliki, a ovaj je sada cca 5 cm. Čitala sam da žive 10 - 15 godina i sve ostalo što sam mogla pronaći o njima, ali nigdje nisam pronašla podatak koliko brzo rastu. S vremenom bi ga voljela i spariti.

A onda još pitanjce (slika je malo loša, ali mi je problem poslikati ga s leđa). Naime brine me to što mu je koža na leđima počela gubiti boju, pa ne znam da li je to s vremenom tako ili...? Ne vjerujem da je ich, hranim ga i s tableticama, a i algi ima na volju... Krastavce nije htio.

Thx!
Krk/Hrvatska

Offline Seba

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #1 u: Prosinac 17, 2005, 00:17:00 prijepodne »

Za skalare nema pravila.. ovisi o velièini akvarija, hrani genima itd.. a ancistrus to ti je normalno kod njega...
Edited by: Seba
If you can't explain it simply, you don't understand it well enough.

Offline kukurjek2002

• Punopravni član
    • http://www.geocities.com/lighters_nice/
« Odgovori #2 u: Prosinac 17, 2005, 01:47:00 prijepodne »
Kao sto rece seba ukoliko je akvarijum mal moze da ne dostigne ni pola velicine , koliki ti je akvarijum ?Za skalare je vazna i visina akvarijuma .
Oh sto te volim joj

Offline denis.h

• Punopravni član
  • **
  • Dob: 45
« Odgovori #3 u: Prosinac 17, 2005, 01:48:00 prijepodne »

moja dva skalara su kod mene od travnja o.g.a tek sam neki dan skužil da su stvarno narasli!!

mislim da češ tako i ti, ne brini, bit će ti oni i pre vel`ki

Offline lula

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Prosinac 17, 2005, 08:11:00 prijepodne »
Ovisi s čim ih sve hraniš i koliko redovito mijenjaš vodu
Varaždin / Hrvatska

Offline Gizmo

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 17, 2005, 11:44:00 prijepodne »

znam da nisam ništa napisala o akvariju: 120 l, 45 cm visine,4 neonke innesi, 4 x cory, 1 x ancistus, 5 x plati, 2 x moli (dobila, pa sad ne znam da li da im kupim i mužjaka), previše gupija, i skalar kojeg hranim pahuljicama (rekli u dućanu da su to za skalare, istina nacrtan je i skalar na njima, ali nikad se ne zna), i tu i tamo jede male ribice (gupi), i za sada ne dira neonke. Imam 4 vrste bilja, nisam sigurna koje, najvjerovatnije anubias (koji?) +hygrophila polispherma + hygrophila difforma (? liči na peršin) + echinodorus amazonicus (?) + neku špicastih listova, jako sporo raste, bordo boje. Fotke nemam.

Drago mi je da mi ancistus nije bolestan, da li da mu nabavim par? Isto i za skalara? Da li da uvalim još neonki u akvarij dok je skalar mali, ili da i ove poklonim? Jako mi se sviđaju voljela bi ih barem 10, ali ne znam što će se desiti kad skalar poraste?
Krk/Hrvatska

Offline HELENA & MARKO

• Punopravni član
  • Dob: 43 Lokacija: Virovitica
« Odgovori #6 u: Prosinac 17, 2005, 12:32:00 poslijepodne »
Jakad sam kupila skalare bili su isto oko 2-3cm, jedan mi je narastao strašno brzo za nekih 4mj je dostigao oko 15cm a drugi je ostaoupola manji tako da je to stvarno relativno.Neonkiako hočeš si slobodno stavi još, ja osobno nemam problema s njima i skalarimanaviknut će se on na njih, ako ih ovaj moj veliki niti ne gleda a može ih pet strpat u usta onda ne bi trebalo biti problema ni sa tvojim malim.
Virovitica
No Brain, no Pain!!!
Da riba valja za jest i šunke bi plivale!

Offline kukurjek2002

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Prosinac 18, 2005, 15:02:00 poslijepodne »
Gizmo pravo da ti kazem , mozda da poklonis nekome skalara ili ga zamjenis za neke druge ribe .U akvarijumu sa pretezno zivorotkama mu bas i nije mjesto a i akvarijum je na donjoj granici velicine za skalare(poznam tu bolest , gdje ima jedan obicno se dokupi jos jedan ).
Oh sto te volim joj

Offline Gizmo

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Prosinac 19, 2005, 14:00:00 poslijepodne »
Ma znam da baš i nije neka kombinacija sa živorotkama i neonkama, ali ponelo nas... Akvarij još nemamo niti godinu dana, pa nismo baš i neki znalci, skoro da bi promijenili i ribice jer nam se gupi toliko kote da ih više nitko neće ni na poklon... Ako netko ima kakav savjet glede toga, bila bih mu zahvalna. A ramirezi mi se strašno sviđaju...
Krk/Hrvatska

Offline kukurjek2002

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 19, 2005, 17:36:00 poslijepodne »
To je ok , ko jos nije drzao skalare u akvarijumu bez obzira na velicinu akvarijuma . svi to prodemo prije ili kasnije.
Oh sto te volim joj

Offline Piet

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #10 u: Siječanj 02, 2006, 00:07:00 prijepodne »
Meni su narasli u 4 mj oko 15 ak cm...hranim ih hranom koju ljudi
stavljaju za diskuse (jer imam i diskuse unutra)...govedje srce mix,
purece srce mix+jednom tjedno ili jednom u 2 tjedna nakapam na hranu
vitamina...inace akvarij je 90x40x60 cm (duljina, sirina, visina)..meni
se non stop pare...ali problem je sto si uvijek pojedu jaja...to me
pomalo vec sad i frustrira
zagreb, tresnjevka

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 02, 2006, 01:42:00 prijepodne »

Citat: Gizmo
Ma znam da baš i nije neka kombinacija sa živorotkama i neonkama, ali ponelo nas... Akvarij još nemamo niti godinu dana, pa nismo baš i neki znalci, skoro da bi promijenili i ribice jer nam se gupi toliko kote da ih više nitko neće ni na poklon... Ako netko ima kakav savjet glede toga, bila bih mu zahvalna. A ramirezi mi se strašno sviđaju...

Ma samo ti ostavi skalara i nabavi mu kompanjona, pa ih dobro uhrani, a ako jos stavispar ramireza ili kojeg drugog ciklida, uopcevise neces brinuti oko broja gupija. Vjeruj mi. Po prirodi stvari brza i veca riba jede manju, a najmanji gupiji ce biti samo prirodna ziva hrana za predatore u akvariju.

Osim ako imas truncinu sazaljenja prema gupijima, kao ja npr. pa ni u mashti ne mozes podnijeti da jedan ljubimac ubija drugog, tada zbilja moras odluciti koji tip riba ces imati.

Spori plivaci i jedaci hrane, krasnih boja i oblika, bez posebnih zahtjeva,onda su zivorotke i slicne sarene i miroljubive ribice pravi izbor.

Ako zelis imati dinamican akvarij, pun brzih, inteligentnih riba, koje te svaki dan necim iznenade, brzo uce, pamte tvoje pokrete i radnje, ali posve instinktivno i nenamjerno jedu sve sto je slabije od njih i vole sami dekorirati akvarij po svojem ukusu, tada je ciklid kljucna rijec.

Eh, da, akvarij ces morati podrediti ciklidima, sto se tice vode.

I ja sam odnedavno donio tu tesku odluku i polako naseljavam akvarij ciklidima. Za pocetak miroljubivijima. I jos nisam pozalio. Vec danima sjedim pored akvarija i izgledam kao ludjak zureci u njih... a tek njihov pogled...

Edited by: korni
Zagreb