Pozdrav svima! Evo, konačno i moj mladi par skalara ima svoj prvi mrijest! Danas je treći dan kako vrše pripreme

i konačno su položili ikru!
Prvo nisu znali kamo će s njom. Pa su obilazili rubove akvarija, i čistili staklo, htjeli su na staklo samo nisu znali na koju stranu i na koje mjesto.

Onda su prešli na filter, ali opet nisu znali na koju stranu filtera.

Onda su se prebacili na bilje, opet nisu znali na koju biljku, a kada bi nju odabrali, onda nisu znali na koji list

Uistinu ovih dana je bilo jako zanimljivo promatrati ih!
Konačno, danas su se odlučili na filter i evo par slikica...

...evo, počeli su...

...roditelji su i dalje vrijedni...

...evo sad se već vidi i malo više jajašaca...

...evo i ženke u pregledu svojih "mladunaca"...
Ovim mrijestom konačno je razbijena moja predodžba o spolu ovih skalara! Naime, cijelo sam vrijeme mislio da je veliki crni skalar ženka, a manji prugasti mužjak, ali eto, sad se pokazalo da je mali prugasti skalar zapravo ženka, dok je crni mužjak!

Htio sam pitati ima li netko iskistva s takvim mrijestom, naime dio ikre sam lagano uklonio s filtera i pokušao "polijepiti" po listu pa staviti u odvojeni akvarij (naravno napunio sam ga s vodom iz ovog velikog akvarija), iznad raspršivaća. TO mi baš nije uspjelo i neka su jajašca otpala!
Ima li netko iskustva kako postupiti s tim jajašcima? Hoće li išta biti od toga?
Čitajući tuđe članke i iskustva vidio sam da od prvog mrijesa i to u ovakvim uvjetima zajedničkog akvarija nema šanse da jajašca uspju, zato sam malo uzeo "sebi" a veći ostatak ostavio roditeljima. Pri krađi su me malkice gurali

branili su svoje "gnijezdo", a inače je taj par jako zanimljiv nisu jako plašljivi, čak su poput malih "dosadnih" gupija koji te gnjave i grickaju po ruci dok čistiš akvarij!
Eto, toliko od mene! Baš sam sretan pa sam se raspisao, nemojte mi zamjeriti
Edited by: Aqarius