Lipanj 26, 2025, 11:45:39 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Pomoć oko filtra s pumpom  (Posjeta: 4213 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline dragutin

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Pomoć oko filtra s pumpom
« u: Lipanj 16, 2012, 10:59:07 prijepodne »
Na slikama se nalaze moje jezero s kornjačama i filter koji je kupljen u OBI-ju. Jezero je prijepodne na suncu i voda se zazeleni pa želim staviti filter u pogon.

Trebao bih savjet koje medije da stavim u filter i gdje ih mogu nabaviti. Uz filter sam dobio plavu spužvu i dvije vreće nekakvog kamenja (sitno i malo veće), ali mi se čini da je to nedovoljno medija. Filter ima pumpu i UVC lampu.

Jezero:

Filter:

Offline brle

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
Odg: Pomoć oko filtra s pumpom
« Odgovori #1 u: Lipanj 16, 2012, 23:05:56 poslijepodne »

ako imaš mjesta u kanisteru stavi još i vatu  koj je protok pumpe i cijena ako nije tajna :D :D
091/3852348

Offline dragutin

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Lipanj 25, 2012, 08:45:05 prijepodne »
Protok je 1000L/h, a cijena je bila oko 500 kn prošle godine.

Nije mi jasno, uključim taj filter i radi par dana, a voda je i dalje zelena i prljava?  :please:

Offline tomkranj

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Lipanj 25, 2012, 09:34:25 prijepodne »

Nije mi jasno, uključim taj filter i radi par dana, a voda je i dalje zelena i prljava?  :please:
prvo napiši malo o jezercu da ti lakše možemo pomoć...a filter sam po sebi nemože u dva dana pročistit cijelo jezerce pogotovo ako je premali protok s obzirom na jezerce...

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #4 u: Lipanj 25, 2012, 09:43:28 prijepodne »

gle, kod filtera ne vrijedi ona "mali je ali je zato tehnicar"  :D

Offline dragutin

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Lipanj 25, 2012, 19:33:42 poslijepodne »
Evo ovako: dimenzije jezera su cca. 3x2 m, dubine 30, 60 i 80 cm. Slike su u prvom postu.

Filter i pumpa bi trebali raditi 0-24?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Lipanj 26, 2012, 00:49:26 prijepodne »
znaci, ugrubo, imas cca 3000l vode i filter od 1000l/h. Da je i 2000l opet je premalo.
I da, filter mora raditi 24/7 inace ti pokrepaju bakterije unutra i onda kad ga opet pokrenes nemas biolosku filtraciju.

Offline goran_2711

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #7 u: Lipanj 26, 2012, 06:10:58 prijepodne »
Filter je korisna stvr, ali ti neće riješiti problem zelene vode.

Da bi riješio problem zelene vode jezero ti mora zarast rogolist i neko bilje čije će lišće pokrit recimo 2/3 površine, npr. lopoč ili lokvanj ili nešto slično. I nema više  :dead: vode.

Offline tomkranj

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Lipanj 26, 2012, 12:10:52 poslijepodne »
evo ovako recimo da imaš jezero 3500 l...kao prvo ti je premali protok trebalo bi ti barem 1500 l/h protoka...uv jedinica će ubit zelene alge (zbog kojih ti je voda zelena) ali nemože ona to odradit preko noći...znaći uv filter isto mora radit stalno ali moraš imati nešto veći protok nego što ti imaš...inaće ja nemam baš iskustva sa uv lampama, ali nije istina da voda nemože bit kristalno ćista bez bilja i uvc-a...ja u ribnjaku, velićine tvojeg (3500 L) imam zasađene samo dvije divlje perunike, a voda je takva da možeš vidjet svaki dio najdubljeg jezera (oko 1m)...filter sam napravio od betonske cijevi (pajpe) i unutra stavio one sapa cijevi koje služe za nastanjivanje bakterija...velićine je oko 370 litara, a pumpa je protoka nekih cca 1500l (možda malo više)...isto kao i ti sam dugo tražio riješenje ali eto kažem ti da je voda sad odlićna...

Offline tonci_vz

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: varaždin
« Odgovori #9 u: Lipanj 29, 2012, 17:15:58 poslijepodne »
može mi, molim vas, neko reči di je najpovoljnije kupit filter i pumpu za ribnjak nekih 80000L, koje marke su najbolje s obzirom na pouzdanost,trajnost i cijenu?

Offline tonci_vz

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Lipanj 29, 2012, 17:36:51 poslijepodne »
samo da se nadovežem, ima netko iskustava sa ebay-om??

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Lipanj 29, 2012, 18:15:37 poslijepodne »
može mi, molim vas, neko reči di je najpovoljnije kupit filter i pumpu za ribnjak nekih 80000L, koje marke su najbolje s obzirom na pouzdanost,trajnost i cijenu?
pa slozi sam. Bar znas kaj imas i jos ti ostane hrpa love.

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #12 u: Lipanj 29, 2012, 19:17:04 poslijepodne »

Jezero:

Jezerce je lijepo uređeno, samo nije bas dobro ograđeno za drzanje kornjaca. Moglo bi ti se jednog dana dogoditi da kornjace samo nestanu...svakako preporucam bolju ogradu.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline tonci_vz

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Srpanj 01, 2012, 11:36:48 prijepodne »
pa slozi sam. Bar znas kaj imas i jos ti ostane hrpa love.

dobro, ali onda opet moram nabavit pumpu,pa koja bi bila najprikladnija?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Srpanj 01, 2012, 11:43:12 prijepodne »
pa ne znam, nisam bas nesto sa vrtnim jezercima imao iskustava. No mislim da ti pumpa mora imati protok barem kolika je i kolicina vode.

Offline tomkranj

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Srpanj 01, 2012, 15:42:02 poslijepodne »
pa ne znam, nisam bas nesto sa vrtnim jezercima imao iskustava. No mislim da ti pumpa mora imati protok barem kolika je i kolicina vode.
nemora, nego bi mu trebala pumpa koja bi cijeli ribnjak barem jednom prepumpala u nekih 2-3 sata...znaći negdje oko 30000l/h...a gdje će to naći i kolko bi koštalo, neznam...

Offline tonci_vz

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Srpanj 01, 2012, 17:08:09 poslijepodne »
nemora, nego bi mu trebala pumpa koja bi cijeli ribnjak barem jednom prepumpala u nekih 2-3 sata...znaći negdje oko 30000l/h...a gdje će to naći i kolko bi koštalo, neznam...
ok.hvala

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #17 u: Srpanj 01, 2012, 17:40:51 poslijepodne »
u kolikoj mjeri to ovisi o samoj velicini jezerca i koliko je/nije zasadjeno i nastanjeno? Jer za akvarij je jednom u 2-3 sata definitivno premalo. Brat ima nekhi 1200l i sad kemija nekakav filter i ja sam mu rekao da trazi pumpu od nekih 3000 l/h. Jel to previse onda? Racuna na nekih 70l filtrer materijala efektivno.

Offline tomkranj

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Srpanj 02, 2012, 19:13:26 poslijepodne »
u kolikoj mjeri to ovisi o samoj velicini jezerca i koliko je/nije zasadjeno i nastanjeno? Jer za akvarij je jednom u 2-3 sata definitivno premalo. Brat ima nekhi 1200l i sad kemija nekakav filter i ja sam mu rekao da trazi pumpu od nekih 3000 l/h. Jel to previse onda? Racuna na nekih 70l filtrer materijala efektivno.
nemojte mješat akvarije i ribnjake, odnosno vrtna jezerca jer je filtracija drugačija...naravno da bi za akvarij bilo premalo da prepumpa samo jednom u 2-3h...