Srpanj 18, 2025, 16:04:22 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Sirotinjsko more  (Posjeta: 4772 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Sirotinjsko more
« u: Lipanj 11, 2012, 19:04:56 poslijepodne »
Poz!

Nemam se cime hvaliti, pa barem malo da se nasmijemo. Ustvari, cisto da se vidi da je akvarij pokrenut, o ostalome brinem kad za to dodje vrijeme.....

Rijec-dvije o akvariju...

80x40x35, 115 litara, efektive je stalo cca 90 litara vode. Tu negdje.
Grijac 100w, filtracija preradjeni hb-701 hang-on, napravljen je surface skimmer kao i overflow, tako da sve skupa ta skalamerija jako fino vuce vodu sa same povrsine, plus "kadica" koja vodu izbacuje dalje od tog overflova. Osim toga, sun-sun 3000 litara stream, i jos jedan atman powerhead od 750 litara.
Rasvjeta 2x24w aquastar, napravljena je instalacija za 4x24w neonke, medjutim, cekat ce malo dok ne pribavim lampe, zasada je rasvjeta tek toliko, s onim lampama koje sam vec imao.

Utrpano cca 15-tak kila kamena, pobacano na brzinu, nisam imao volje ni zivaca za neki skejp, s time cu se baviti kasnije, jer svakako mislim barem pola ovog kamena zamjeniti s necim sto ce mi vise pasati, jer mi se ne uklapaju nikako. Iz tog razloga ih nisam ni lomio, ni nesto posebno povezivao-slagao, samo slozio da je stabilno.

Ubacena je ciklirana voda.

Zahvaljujem svima koji su pomogli, rijecju, mislju ili djelom, da se ovo konacno pokrene, u bilo kojem obliku, jer je jako dugo stajalo kao suluda ideja na papiru...... :zagrljaj:

Eto, to je to, nista posebno, cak se ni meni bas ne svidja, ali bitno je krenuti, sad je sve lakse. A kraj ulaznih vrata je vec strateski postavljena kasica, s natpisom "donacije za akvarij".... :D :D :D :D

PeEs - zanemarite prljavo staklo i sve ostalo, napunjeno je prije 10 minuta.... :D

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Odg: Re: Sirotinjsko more
« Odgovori #1 u: Lipanj 11, 2012, 20:40:16 poslijepodne »
Ah, neznam kakvo ti je to kamenje, jel uopce za akvarij ili obicno kamenje s mora...No, pojedinačno su loši komadi ali da se to složiti sa prolazima i terasama ako se potrudiš.

Samo naprijed!

Sent from LG 2X using Tapatalk 2

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
Odg: Sirotinjsko more
« Odgovori #2 u: Lipanj 11, 2012, 20:52:39 poslijepodne »
Pa da, zato se ni nisam trudio nesto posebno ni slagati, polako, ima vremena.

Kakvo je kamenje, nemam pojma, jedino koje sam mogao nabaviti. A receno je da je onakvo kakvo mi treba i kakvo sam trazio. E sad, dali je to tako, ili nije, ja neznam, valjda onaj cije je kamenje bilo zna vise o tome.....kao i u svemu sto slazes prvi put, jednostavno moras vjerovati da te netko nece zay...zeznuti..... :D barem dok se ne pokaze suprotno..... :D :D :D

Ne zamaram se, bilo je bitno pokrenuti stvar, sad je puno lakse doci do onog sto zelim i kako sam zamislio, nego kretati od nule.

Sad cu pustiti neko vrijeme, pa kad budem dodavao pijesak, onda cu rastucati par komada i pokusat sloziti nesto, od ovih komada koji ostaju, iako realno, niti ja imam bas prevelikog smisla za neko aranziranje i slaganje, niti cu sad ici u neke extreme, mozda kasnije kad se ufuram u sve to, a ovo budem selio u neki veci akvarij.....

Tesko je pronaci nekakve slike prekrasnih akvarija punih koralja, ali u ovoj "prvi dan" fazi, da malo vidim kako je slagano i sto je slagano....

Gledao sam bas tvoj reef, kao neki "model" po kojem bih ja to slagao, medjutim.... treba to sloziti....a ja i dalje primam donacije, pa ako tko ima kakav zanimljiv kamencic koji mu netreba..... ;) ;) ;)

Nego ,da pitam - dali je ovo sto se protoka tice dosta, ili da utrpam jos jednu stream pumpu od 3000l?
« Zadnja izmjena: Lipanj 11, 2012, 20:59:11 poslijepodne od Damir_Sl »

Offline benak

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Lipanj 11, 2012, 22:04:16 poslijepodne »
Za ovako mali akvarij najbitnije je da imas kvalitetno zivo kamenje inace se mozes odma u startu pozdraviti od morske akvaristike,sory ali ovo ti govorim iz iskustva.

Offline Daimyo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
« Odgovori #4 u: Lipanj 11, 2012, 22:54:41 poslijepodne »
Poz!

Nemam se cime hvaliti, pa barem malo da se nasmijemo. Ustvari, cisto da se vidi da je akvarij pokrenut, o ostalome brinem kad za to dodje vrijeme.....

Rijec-dvije o akvariju...

80x40x35, 115 litara, efektive je stalo cca 90 litara vode. Tu negdje.
Grijac 100w, filtracija preradjeni hb-701 hang-on, napravljen je surface skimmer kao i overflow, tako da sve skupa ta skalamerija jako fino vuce vodu sa same povrsine, plus "kadica" koja vodu izbacuje dalje od tog overflova. Osim toga, sun-sun 3000 litara stream, i jos jedan atman powerhead od 750 litara.
Rasvjeta 2x24w aquastar, napravljena je instalacija za 4x24w neonke, medjutim, cekat ce malo dok ne pribavim lampe, zasada je rasvjeta tek toliko, s onim lampama koje sam vec imao.

Utrpano cca 15-tak kila kamena, pobacano na brzinu, nisam imao volje ni zivaca za neki skejp, s time cu se baviti kasnije, jer svakako mislim barem pola ovog kamena zamjeniti s necim sto ce mi vise pasati, jer mi se ne uklapaju nikako. Iz tog razloga ih nisam ni lomio, ni nesto posebno povezivao-slagao, samo slozio da je stabilno.

Ubacena je ciklirana voda.

Zahvaljujem svima koji su pomogli, rijecju, mislju ili djelom, da se ovo konacno pokrene, u bilo kojem obliku, jer je jako dugo stajalo kao suluda ideja na papiru...... :zagrljaj:

Eto, to je to, nista posebno, cak se ni meni bas ne svidja, ali bitno je krenuti, sad je sve lakse. A kraj ulaznih vrata je vec strateski postavljena kasica, s natpisom "donacije za akvarij".... :D :D :D :D

PeEs - zanemarite prljavo staklo i sve ostalo, napunjeno je prije 10 minuta.... :D

Na prve dvije slike ti je pravi živi kamen, a na trećoj ti je kamen s plaže.

Eto samo mala pomoć da se znaš orijentirati.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Lipanj 11, 2012, 22:59:11 poslijepodne »
Daimyo> zahvaljujem.

Zivi kamen nije, to svakako, jer nije niti trebao biti ziv.

Recimo da lici na ovaj sa zadnje slike...naglasak na lici.... iako, ako ja bas toliko ne fulam i nisam corav, vidi se da je na tom kamenu nekad nesto i zivjelo.

Ok, da vratimo ovo na neku poucnu stranu. Kamen s plaze - u kojoj mjeri je on upotrebljiv? Nevezano sad za ovo, tretirajte ovo kao usputno pitanje, bez povlacenja paralela na raspravu o kvaliteti kamena....

Offline Daimyo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
« Odgovori #6 u: Lipanj 11, 2012, 23:05:51 poslijepodne »
Daimyo> zahvaljujem.

Zivi kamen nije, to svakako, jer nije niti trebao biti ziv.

Recimo da lici na ovaj sa zadnje slike...naglasak na lici.... iako, ako ja bas toliko ne fulam i nisam corav, vidi se da je na tom kamenu nekad nesto i zivjelo.

Ok, da vratimo ovo na neku poucnu stranu. Kamen s plaze - u kojoj mjeri je on upotrebljiv? Nevezano sad za ovo, tretirajte ovo kao usputno pitanje, bez povlacenja paralela na raspravu o kvaliteti kamena....

Pa mislim da i nije baš previše upotrebljiv bar što se filtracije tiče, a za drugo prepuštam tebi na volju.

Offline tomek1221

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Lipanj 11, 2012, 23:07:29 poslijepodne »
Kolko sam ja skuzio za male akvarije treba jako kvalitetan kamen,jer je on bit cjele filtracije.ja sam svojega ugasio jer nisam imo tropskoga( nisam imo love za njega).i to kamenje sta imas je vjerovatno dobro uz jos kamenja kvalitetnog ovako samo ne vjerujem,a opet javit ce se neko ko se vise kuzi.i daj se nemojte prepucavat u ovskvim temama.nema dugo je bila ista.kobasa o tome koje koga zeznuo a u principu niko nikoga.za to je pp

Tapatalk u trku HTC hd2

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Lipanj 11, 2012, 23:16:29 poslijepodne »
Daimyo.. i ostali>  ;)

Mozda sam ja napravio zez s cijelom koncepcijom, medjutim drzao sam se onoga sto na mnogim mjestima pise, bas ovdje na forumu, a glasi ovako nekako - "stavis mrtvi kamen ili keramiku, dodas jos koji komad kvalitetnog zivog kamena, i cekas dok to sve ne dodje na svoje".... ja sam isao tom varijantom, dali sam pogrijesio ili nisam, odnosno dali grijese svi koji tako pisu ili ne, ja neznam.

E sad, kad se ovaj kamen, jasno ne sve, vec odgovarajuci komadi, slozi sa zivim kamenom.....pretpostavljam da problema u smislu filtracije, kao i funkcionalnosti akvarija nebi trebalo biti?

Gasenje akvarija ne dolazi u obzir, ja sam u osnovi optimista, tako da.... :up: A boze moj, desi se greska u koracima, zato i postoji ovo mjesto, pa ce se uvijek naci netko s pravim savjetom i rjesenjem za svaki problem.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Lipanj 12, 2012, 00:03:19 prijepodne »
Ma jasno da ce biti.....ja u ni jednom trenutku nisam sumnjao u to.....

Kakvi su mi pocetci bili u slatkoj vodi, ovo je nista.....nije da sam nesto pametniji ili da sam napredovao u slatkoj vodi, ali barem nista ne krepava, pa me tjesi, nece ni u moru.... :D :D :D :D

Ok, u kojoj mjeri tocno ja smijem rascjepati taj kamen, pa da slozim neki prihvatljiviji oblik? A da samom kamenu ne nastetim, ili nekoj njegovoj buducoj filtracijskoj ucinkovitosti?

I da, najbolji komadi su vjerovatno oni najlaksi i najporozniji, s najvise rupica?
« Zadnja izmjena: Lipanj 12, 2012, 00:07:02 prijepodne od Damir_Sl »

Offline Klanjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • Bolje vrabac u ruci nego riba iza ormara.
« Odgovori #10 u: Lipanj 12, 2012, 00:23:11 prijepodne »
Cepaj ga kak ti paše za složiti scape čim bolje a to znači da ga slažeš po principu da je čim prozračniji  i što veča površina kamena da je u cirkulaciji vode,a opet da imaš terasa i mjesta za slagati koralje,druga stvar je da bi ti bilo bolje sad na početku odmah složiti scape dok nemaš nikakvih koralja i dok se još kamen nije zaciklirao jer nakon kaj ti kamen oživi svako pomicanje istog ti može napraviti disbalans u akvariju pa ti bukne ciano.
Mudrost se krije u riječima velikog Aristotela:
"Sinko, ako tebi treba filozofija da piješ vino, mislim da imaš ozbiljnih problema."

Offline Mislav1

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Lipanj 12, 2012, 09:24:58 prijepodne »
Poslušaj ostale što ti govore,

ovaj kamen unutra ništa ne vrijedi.
kupit ćeš ribe, koralje... nećeš biti zadovoljan.
Za akvarij tvoje veličine treba ti oko 5-6 kg pravog živog kamena. To nije neka investicija nemoguća ako uzmeš da se prodaje za oko 13 do 15 EUR/kg. Znači investicija manje od 100 EUR.

Moj ti je savjet da tražiš  3 do 4 veća komada živog kamena i od njih složiš scape. Tako je puno lakše nego od više malih.

Koliko ćeš ribe platiti, hoće li uginuti ili biti bolesne, hoćeš li biti zadovoljan s izgledom akvarija, koliko ćeš vremena trošiti na čišćenje algi, kojekakve čudesne preparate?

Ono što si čuo da mrtvi kamen oživi, može djelomično postati točno, ali samo ako je taj mrtvi kamen nekada bio živi kamen. Ovo što ti imaš nikada nije bio živi kamen. Tropski živi kamen su ustvari kosturi koralja koji su sami po sebi šupljikavi s mikrorupicama. Oni su kao okamenjena spužva.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Lipanj 12, 2012, 10:30:38 prijepodne »
Klanjo> ok, probat cu razlupati sve to, i sloziti nesto. Ako sam te dobro shvatio, u biti, sto manja povrsina kamena, s sto manje dodirnih tocaka bi trebala biti, tako da je malo mjesta gdje je kamen na kamenu, i gdje ne moze voda cirkulirati. odnosno, da cijela konstrukcija ima par tocaka na kojima stoji na dnu, i par tocaka gdje se to kamenje spaja, sve ostalo mora biti "u vodi"?

Mislav> Kad razbijem koji, slikat cu kako to izgleda iznutra, mozda ce lakse biti utvrditi, jer je malo nemoguce da je kamen bio u akvariju, funkcionalnom akvariju, a da je beskoristan. Jedino ako nije sluzio da popuni mjesta, u kombinaciji s ovakvim kamenom o kojem ti pricas. I to je moguce, tko ce znati.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Lipanj 12, 2012, 12:23:38 poslijepodne »
Dakle, ovako...

Uzeo sam jedan kamen i probao ga razbiti na neke manje dijelove, nesto oblikovati i slicno....uglavnom to se pokazalo kao jako tesko, kamen ne puca, nego se mrvi. Da je supljikav i iznutra, bilo bi ga lakse raskidati, ovako se ponasa kao obicni kamen....

Kad sam napokon uspio.....pa, recimo samo, evo 2 slike, prva slika je gornja strana tog kamena, druga je donja, znaci unutrasnjost. Pa vi recite kakav je to kamen.

Ja bas i nisam siguran da je ovo "tropski suhi kamen".....ali, sto ja znam.

Offline Mislav1

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Lipanj 12, 2012, 12:31:34 poslijepodne »
Za potrebe filtracije takav kamen ima učinkovitost bilo kojeg kamena kojeg nađeš ispred kuće, kod škole, na tramvajskim tračnicama...  :down:

Što se estetike tiče, ovisno o ukusima  -?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Lipanj 12, 2012, 12:33:12 poslijepodne »
Mislav> hajde molim te, samo da provjerim dali sam dobro shvatio...

Znaci, kamen mora biti CIJELI, izvana i iznutra ovako supljikav? A ne samo izvana?

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #16 u: Lipanj 12, 2012, 13:10:56 poslijepodne »
kamen treba biti skroz porozan, jer je takve gradje.... ovo je vulgaris kamencuga koja ne moze vrsiti funkciju koja u morskoj treba... ako su ti svi takvi (a na slici se cine), potrebujes novi kamen...  :nuclear:
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Lipanj 12, 2012, 13:12:38 poslijepodne »
Evo, upravo je jedna ruka u akvariju, vadim sve po redu, i svaki ide pod cekic, pa cemo vidjeti sto ce se pokazati.

Ako ostane sto kamena da mi se ucini upotrebljivo, odlicno, ako su bas svi ovakvi....a nista, smisljam onda sto dalje.

Samo da pitam, u najgorem mogucem scenariju, da niti jedan kamen ne odgovara, moze li voda ostati u akvariju s ukljucenim pumpama, hoce li se pokvariti, propasti ili stojaznam? Neko vrijeme, jasno, dok ne pribavim kakav odgovarajuci kamen?

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #18 u: Lipanj 12, 2012, 13:26:47 poslijepodne »
voda ce bit OK sve dok cirkulira, tako da nemoj nista bacati pa ponovo... ostavi cirkulaciju nek radi, mozes ostavit i jedan-dva ova kamena cisto da ima neka povrsina na kojoj ce se odvijati razvoj vec nekih organizama, problem je sto neces imati biolosku filtraciju bez pravog kamena, a bez toga nista ne naseljavaj... neka se ciklira voda i staklo, a kamen provjeri pa vidi... :up:
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Lipanj 12, 2012, 13:46:11 poslijepodne »
Hvala, to mi je bilo bitno, da voda ostane upotrebljiva....

Uglavnom...it's hammer time.... :D Osim sto sam polomio cekic pokusavaju razlupati neke komad....za nepovjerovati....zakljucak je sljedeci.

Sve sto vidite na donjim slikama je kamen koji je po meni koliko toliko ok, i mislim da je itekako upotrebljiv, mozda se i varam. Ali barem nije beton s nutarnje strane.

S ostalim je stanje ovako - par mm "supljikave" povrsine na vrhu, ostatak kamena je pun, dakle, bez rupica. Na pokojem ima par vecih rupa, unutra ima kojekakvih ljustura od skoljaka, koje su U kamenu, znaci tek kad se razbije se vide, ali, gladak i pun je iznutra, samo izvana supljikav, u sloju od par mm....

Kamen sa zadnje slike mi nije jasan, neznam sto je to, ali ima zanimljiv oblik, tako da svakako ostaje....

Eto, sad bi mi dobro dosla kakva mudra rijec. A svakako cu barem par komada ostaviti u vodi, tek toliko da nesto ima.....s obzirom da trenutno ne postoji sansa za nabavku nekog kamena, bilo suhog bilo zivog..... :down:

Offline GoranC

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
    • Prvi veći tank i jedini pravi
« Odgovori #20 u: Lipanj 12, 2012, 13:59:45 poslijepodne »
Ajd bar za sad nisi ništa živo ubacio još....

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Lipanj 12, 2012, 14:02:32 poslijepodne »
Prst sudbine, bozja intervencija.... ili samo moja paranoja kada sam pretpostavio da ce se nesto ovako desiti, pa sam odbijao svaku pomisao na ista zivo..... :D :D :D :D

Ok, odgonetnuo sam kamen sa zadnje slike, nije koristan pretjerano, ali je lijep, pa nek ostane.

Sto da radim s ostalim??????

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #22 u: Lipanj 12, 2012, 14:45:45 poslijepodne »

Ove slike koje si stavio...radi se o kamenu koji nije mikroporozan po cijeloj tijelu nego je izbušen na površini od morskih organizama. Potpuno je nevažno jeli iz plićaka ili dubine jadranskog mora ali taj kamen neće obavljati filtraciju koju obavlja živi kamen bilo tropski bilo jadranski. Znači, možeš ga upotrebiti kao ukras u vrtu, ili polomiti na komadiće i iskoristiti kao pločice za buduće fragove, kako god ti odgovara.

Još jednom se pokazalo da onaj koji kupuje jeftino kupuje dva puta.  :a045k:

U mojem potpisu imaš link na moj prvi nano reef od 60 litara kod kojeg sam dao svojevremeno zadnju lovu koju sam imao sa strane taj mjesec da bi kupio najkvalitetniji ŽIVI kamen do kojeg sam mogao doći. Radilo se o nekih 10 kg živog kamena s Kariba koji ne samo da je bio pun života, na desetke raznih što algi što životinjica sam nalazio nego je bio što je najvažnije mikro porozan, premium live rock! To je koštalo oko 1400 kn....pa ti vidi! Bez muke nema nauke niti dobrog reefa bez da otvoriš novčanik.

I dalje ti želim sreću...ali čitaj brate čitaj prvo....a onda kupuj.  :read:

Pozdrav, Renta
« Zadnja izmjena: Lipanj 12, 2012, 14:52:48 poslijepodne od Renta »

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Lipanj 12, 2012, 16:11:08 poslijepodne »
Renta> a neznam...nije stvar ni citanja, nijie stvar ni koliko nesto kosta....

stvar je jednostavno u povjerenju, jer ja nisam niti u jednom trenutku mislio da cu dobiti kamen koji nece valjati, nebitno dali pricamo o tropskom, jadranskom, suhom, mokrom..... stvar je bila apsolutno jasna kakav meni kamen treba. Zbog cega i kako sam dobio ovaj kamen koji ste vidjeli, apsolutno nije bitno. Kao sto nije bitno ni porijeklo kamena, ni cijena, ni kolicina.

Vracamo se na pocetak...pa ako tko ima kakav komadic odgovarajuceg kamena....ja sam zainteresiran.  :up:

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #24 u: Lipanj 12, 2012, 16:20:34 poslijepodne »
Slazem se i razumijem te. Ovo je običan kamen iz "kamenoloma" koji je par godina bio u moru i organizmi su ga počeli bušiti i takav kamen nema apsolutno nikakve veze sa kamenom koji ti trebaš za reef akvarij.
Zato van s njim i drugi puta opreznije.

Sent from LG 2X using Tapatalk 2