Srpanj 23, 2025, 21:16:51 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Bijele pojave na glavi zlatne ribice  (Posjeta: 3198 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ribek

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Bijele pojave na glavi zlatne ribice
« u: Lipanj 06, 2012, 18:53:56 poslijepodne »
Bok ljudi, trebam hitno pomoć...danas sam primijetila na zlatnoj ribici neke bjelkaste pojave na glavi, ne bi mogla to nazvati točkicama, niti izraslinama, nešto čudno...Ribica se normalno ponaša, pliva, jede, vesela je kao i inače...Što se tiče akvarija, sve je u granicama normale, litraža, filter bla bla da ne nabrajam dalje...Od promjena u akvariju jedino sam im dodala svjetlo i par novih anubijasa prije mjesec dana. Istina, anubijasi nisu baš u nekom super stanju, poneki listić zna i strunuti ponekad... Jel zna netko razlog pojave tog bjelkastog na glavi ribe? malo sam gledala po bazi bolesti, nije ich (ne izgleda kao to niti se ribica češe o predmete). Ako netko zna što bi to moglo biti, lijepo molim da mi kaže. I na koji način liječiti to?
Unaprijed hvala!  :)

Offline ribek

• Novi član
  • *
Odg: Bijele pojave na glavi zlatne ribice
« Odgovori #1 u: Lipanj 06, 2012, 19:00:34 poslijepodne »
Evo i slikicu šaljem....

Offline ribek

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Lipanj 07, 2012, 17:31:52 poslijepodne »
Zar je moguce da se nitko nije susreo sa slicnim problemom? To bijelkasto i danas stoji ribici na glavi ali dobro je to sto se nije prosirilo dalje...ajde ljudi dajte pliz neke prijedloge, zapazanja, sto bi to moglo biti...hvala!

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #3 u: Lipanj 07, 2012, 17:37:55 poslijepodne »
ispuni upitnik, mozda netko i ima ideju....

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #4 u: Lipanj 08, 2012, 09:31:16 prijepodne »
hah.....to ti se kod pajčolankica s ovakvim nakupinama na glavici zna dešavati

kad bi probala to pritisnuti, izašlo bi nešto bijelo van, poput pubertetskog prišta....
kad nam se to prvi puta pojavilo, čistila sam to ribici, ali mi je postalo blesavo, pa sam čačkala po internetu i
doista nisam pronašla niti jedno suvislo objašnjenje što bi to bilo

dobro, mogla bih sad razlgabati o tome da su te nakupine na glavici zapravo kancerogene tvorbe i svašta nešto, ali nema smisla jer,
nemam iskreno pojma što je to ali mi se pokazalo tijekom godina najboljim to ne dirati!

zapravo - poradi sve moguće da središ što bolje vodu u akvariju, pa će se i ti "prištići" povući...
naime, skužila sam da mi se to pojavljuje kod jednog dečkića samo kad smo malo zapustili redovno održavanje akvarija, pa to traje
neko vrijeme, a kad se voda ustabili, povuče se i ne pojavljuje...

doduše, ovaj tvoj mališan ima toga mnogo s obzirom na veličinu, iako doista izgleda identično
kao kod našeg klipana (koji je ogroman, pa valda zato ne izgleda tako "strašno")
no eto ..ovo je naše iskustvo!

Offline ribek

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Lipanj 08, 2012, 11:02:05 prijepodne »
Puuuuuuno hvala na odgovoru...hvala bogu da nije ništa strašno i da bu se to povuklo...neću ništa dirati. Bitno da se ne širi dalje, čak mislim da se malo i povuklo kolko sma uspjela primijetiti...Znači dečko je u pubertetu hehehe...a što se veličine tiče, i ovaj moj je kapitalac, a još je mali. sve me strah koliko će narasti...
Još jednom zahvaljujem, nadam se da će tvoj odgovor još nekome pomoći... :AkTer: :) :) :)

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #6 u: Lipanj 08, 2012, 11:51:35 prijepodne »
dakle, samo prati stanje!
ako bi se slučajno zacrvenilo, e onda viči ..... pa ćemo smišljati pomoć
do tada - sredi vodu što bolje i čuvaj malenoga!

da, daj mu vitaminčeke redovito....kako bi imao što jači imunitet
a možeš mu povremeno dati vodu od češnjaka (jedan režanj zdrobiš i poliješ s malo vode, ostaviš da odstoji preko noći, dobro ocijediš i staviš u akvač....
malo će smrditi,ali će se brzo profiltrirati!

Offline ribek

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Lipanj 08, 2012, 14:33:29 poslijepodne »
Vodu sam sredila tako da je to ok! Sto se tice vitamina, ne dajem im inace nikakve viramine, pokusavam ih raznoliko hraniti pa preko toga osigurati vitamincice. Alu kad smo vec kod toga, da li mi mozes mozda preporuciti joje vitamine da kupim? Nesto sto je provjereno i valja...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #8 u: Lipanj 08, 2012, 15:07:27 poslijepodne »
pa, u stvari, svi su OK
mi koristimo tetrine "tetravital" kapljice, svojedobno smo koristili i serine, a kažu kolege da su i JBL dobri...
tako da nemam neku specijalnu preporuku - ono što ti je dostupno
ali pazi na dozu ..... kad je ribica malo indisponirana, onda blago povećaš dozu, a kad je OK držiš je se po uputama

Offline ribek

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Lipanj 08, 2012, 16:31:59 poslijepodne »
Super! Puno ti hvala! Budem nabavila neke pa cemo vidjeti kako budu ribeki reagirali...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Lipanj 11, 2012, 13:52:20 poslijepodne »
Pozdrav Ribek,

prema fotografijama radi se o gnojnim čirevima! (http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=748:koni-irevi-apscesi-i-flegmone&catid=33:bolesti&Itemid=117)

Ako ribu držimo u čistoj vodi ako ima kvalitetnu prehranu i dovoljno vitamina tada se riba vlastitim imunitetom može odhrvati bolesti i problem će se rješiti sam od sebe.

Kako bismo joj pomogli da podigne imunitet treba raditi slijedeće:

1. redovna tjedna promjena vode cca 30% uz obavezno usisavanje podloge
2. pranje filter materijala jednom mjesečno u izvađenoj akvarijskoj vodi
3. nakon svake promjene vode dodati propisanu dozu Easy Life FFM
4. jednom tjedno dodati vitamine na hranu i u vodu

Sada napraviti promjenu vode i ubaciti duplu dozu FFM-a te 1 čajnu žličicu Tuzlanske soli na svakih 50 litara vode (može i malo više)
slijedeći dan dodati duplu dozu vitamina
slijedeći dan propisanu dozu FFM-a
slijedeći dan propisanu dozu vitamina
sedmi dan promjena ovde i propisana doza FFM-a
osmi dan propisana doza vitamina

Ukoliko se čirevi počnu širiti potrebno je ribu liječiti ili antiseptikom ili antibiotikom

PS. prema fotografiji mi se čini da se radi o mladoj ribi pa je vjerojatnost da se radi o tumorima relativno vrlo mala.

Offline ribek

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Lipanj 12, 2012, 13:42:29 poslijepodne »
e puno hvala i tebi...vodu mijenjam redovito, jedino što nisam ribama davala vitaminske pripravke, pokušavala sma to kroz hranu ali izgleda da to nije dovoljno...što se čireva tiče, sami od sebe su se počeli povlačiti tako da je sad sve u redu! Od sada pa nadalje vitamine ću definitivno uključiti u prehranu...Imaš pravo, ribica je mlada, ima možda godinu i pol (kod mene je nešto više od godinu dana) ali je ful velika već, baš neki kapitalni primjerak! Još jednom zahvaljujem na savjetima... :AkTer: :AkTer: