Srpanj 27, 2025, 16:33:08 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Zlatna ribica - tamni flekovi!  (Posjeta: 2540 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dadich

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Zlatna ribica - tamni flekovi!
« u: Lipanj 02, 2012, 15:58:48 poslijepodne »
Pozdrav svima!
Novi sam u ovom području, a ribicu (karas) imam od 8. mjeseca prošle godine. Dugo je živjela u kugli (5L), a od nedavno u kvadratu (30L). Zbog dugog boravka u toj kugli, lagano je deformirana u repu.
Ribica je počela prije mjesec i više dana (još uvijek je bila u kugli) poprimati nekakvu tamnosmeđu pigmentaciju. Najprije kao točkicu na glavi, a svakim danom sve više i više . Sada je to tamnilo vidljivo i na perajama. Inače se ribica ponaša dobro, kako koji dan, neki dan je "živa" cijeli dan, neki dan pak samo leži u nekom od kuta. Jednom tjedno dobije grašak za poslasticu.
Na brzinu je kupljen akvarij od 30L, voda je pripremana jedan dan (aquatan) i ribica je prebačena prije dva tjedna. Voda se mijenja svaki treći dan (10L), imam filter FANmini filter (spužva), sitni šljunak i neko plasturinje radi popunjenosti akvarija.

Ako možda netko zna o kakvim se mrljama radi i ako to nije prirodno kako se toga riješiti.

Pozdrav!

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
Odg: Zlatna ribica - tamni flekovi!
« Odgovori #1 u: Lipanj 02, 2012, 20:16:29 poslijepodne »
Neki dan smo vec imali takvu temu i ista simptome,držite ribice u Žlici vode,i ocekujete da ce biti zdrave
30 litara joj nije dosta,kao ni mini filter,minimalno 100L,i pravi kanister filter da to dobro funkcionira

Offline brle

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #2 u: Lipanj 02, 2012, 20:18:23 poslijepodne »
pa ćudo je kaj je još živa u kugli od 5l vode sory al mislim da je to mućenje ribica strašno :'(
091/3852348

Offline jajokc

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 29
  • Radi ono što voliš i nikada nečeš morati raditi
« Odgovori #3 u: Lipanj 02, 2012, 20:21:42 poslijepodne »
Nazalost ali ovo je ubijanje zivih bica..
Daniel Jajetic
098/170/20/10

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #4 u: Lipanj 02, 2012, 20:44:42 poslijepodne »
I sad bi opet netko trebao napisati - idi i kupi veliki akvarij, opremi ga, namjesti, sredi, ulozi barem 1000kn u tu pricu i riba ce ti biti zdrava?

Ima li poante u tome, od svih tema na temu "zlatna ribica bolesna i cudna",, uvijek je korijen problema bio u losim uvjetima i neadekvatnom akvariju. I svaki put je pisano sto treba napraviti, i nikad, ali nikad se nakon takvog odgovora nitko nije javio i napisao "napravljeno, evo uzeo sam akvarij od 200 litara, vanjski filter, sve rijesio i sredio kako ste savjetovali, riba je sad zdrava i sve je ok".... isprike onima koji su tocno to napravili, a ja sam profulao njihovo javljanje.

Uvijek to bude "aha, ok, budem, hocu.....", i tema zamre, jadna riba vjerovatno zavrsi u smecu, a na njeno mjesto dodje sljedeca, u isti taj neadekvatan akvarij i lose uvjete, pa dok traje, traje....

Ne kazem da ce i s tobom biti takav slucaj, ali realno.....isprike sto sam skeptican.

Offline Dadich

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Lipanj 02, 2012, 23:43:27 poslijepodne »
Zahvaljujem na odgovorima i paušalnim rješenjima, bez adekvatnog odgovora na postavljeno pitanje, odnosno što je taj pigment?    -?
Na žalost, nedavno sam tek saznao čitajući po Internetu što mi je činiti i odmah sam ribici povećao životni prostor i uvjete, te uzeo akvarij koji imam gdje držati. Najlakše je svu paljbu i ogorčenje strusiti na mene, koji se u ovoj priči osjećam potpuno bespomoćno, poput ove moje male ribice. Napisao sam da sam dobio ribicu na dar. Brinuo sam se o njoj onako kako se brinu i darivatelji o svojoj, te prema uputama od lokalnog pet prodavača. Znam, krivo za 180°. Naravno da mi je žao ribice i pokušavam donekle ispraviti pogreške. Možda netko ima dobre uvjete i ima akvarij od 500L ili jezerce pa je želi udomiti?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Lipanj 03, 2012, 11:02:33 prijepodne »
Mislim da je nebitno sto je pigmentacija. Ako ces sto poduzimati, poduzmi ono sto je napisano - veci akvarij, dobra filtracija, podloga, biljke, dekoracija, svjetlo...... sredi jedan posten akvarij, pobrini se da riba ima mjesta, da je voda kvalitetna, da sve funkcionira i to je to. Tek se onda moze govoriti o nekom lijecenju nekakve bolesti.

30 litara nije dom za takvu ribu, taj filter nije dovoljan da drzi kvalitetu vode koja je potrebna, prema tome, svako lijecenje je samo krpanje, dugorocno nista neces postici, samo produzavas patnje ribi.

Offline Dadich

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Lipanj 03, 2012, 13:17:06 poslijepodne »
Hvala! Sutra idem po jači filter s aktivnim ugljenom i nešto većim protokom vode. Na žalost akvarij će morati ostati ovaj kojeg sam nedavno kupio. Ribica je velika s repom oko 5 cm, računam da neće narasti više od 8cm u sljedećih 4 mjeseca kada bi mogao naći mjesto i pripremiti veći akvarij.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Lipanj 03, 2012, 13:22:01 poslijepodne »
Aktivni ugljen ti ne treba, kao ni filter s jacim protokom, zlatne nisu lude za prejakim strujanjem vode. ono sto tebi treba je filter s puno filter materijala, koji tesko da i stane u tako mali akvarij.

Radije uzmi neki veci hang on, gledaj da ima sto veci prostor za filter materijal, mozda nesto od onih duplih sunsuna, ili vecih atmana..

Offline Dadich

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Lipanj 03, 2012, 13:26:03 poslijepodne »
Nije mi jasno zbog čega se trgovcima dozvoljava prodaja karasa bez jasnog upozorenja da takva riba treba adekvatni prostor, već ih natrpaju u stisnuti akvarij u shopu i još preporučuju ribicu u kugli jer to je "tako estetski" i idealan poklon. Gdje su udruge za prava životinja i ne rasprave o ovom problemu? Na kraju vlasnik takve ribice (iz općeg neznanja, a takvi smo skoro svi vlasnici karasa) postaje mučitelj i cijela akvaristička populacija  gleda na njega poput  :-X .

Offline Dadich

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Lipanj 03, 2012, 13:27:29 poslijepodne »
Aktivni ugljen ti ne treba, kao ni filter s jacim protokom, zlatne nisu lude za prejakim strujanjem vode. ono sto tebi treba je filter s puno filter materijala, koji tesko da i stane u tako mali akvarij.

Radije uzmi neki veci hang on, gledaj da ima sto veci prostor za filter materijal, mozda nesto od onih duplih sunsuna, ili vecih atmana..

Postoji neki konkretni proizvođač?
I može li se pomoći ribici učestalim mijenjanjem vode (svaki treći dan po 1/3) ili je to prečesto?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Lipanj 03, 2012, 13:39:34 poslijepodne »
Ha gledaj... u pravu si ti, nije da nisi....

Samo.... zasto auto kuce jasno ne upozore da moras znati voziti auto prije nego sto ga kupis? Zasto neka trgovina ne upozori da moras znati kako se pece pile prije nego ti ga proda? Kad kupujes tv, dali te prodavac obavjesti da moras znati rukovati s njime prije kupnje?

Tko ce im zabraniti, i na koju foru? Nista oni nelegalno ni moralno upitno ne rade, oni prodaju, riba je u ovom slucaju samo "proizvod", roba na polici, a od kupca se ocekuje da zna tocno sto kupuje, i kako to "koristiti". A kao i u svakoj prodaji, bilo cega, glavna karta na koju trgovci igraju je upravo glupost kupca, sto manje on zna, to je njima lakse prodati tocno ono sto zele.

I naravno da preporucuju da se kupi tele i drzi u kantici vode, opet, nista tu nije ilegalno, jer i to je roba koju oni trebaju i moraju prodati, zar ne? O moralnosti bi se dalo raspravljati, po meni je to ok, posao kupca je da se informira, barem osnovne stvari, i samo nasmije na takvu ponudu da kupi staklenu kuglu, i ode u drugu trgovinu. Jednako je to nemoralno kao i netko tko iznajmi ili proda jednosobni stan peteroclanoj obitelji..... sta njega briga kako ce se oni svi potrpati unutra.

Prema tome, dizati neku hajku na prodavace...nebi imalo smisla, niti efekta, jer riba i staklena kugla nisu komplet, dakle, strogo gledano, nitko tebi ne prodaje mu.... pod bubrege, ti si sam taj koji izabere i pristane na kombinaciju kugla i riba.

Cak, ako ces tako gledati, svi "vi" vlasnici karasa koji drzite ribe u takvim kuglama i teglicama, presutno odobravate i podrzavate takav oblik prodaje, samim time sto se ne informirate, prije vlastite kupnje, ili nakon sto vam netko uvali takav "poklon", pa ne osigurate adekvatne uvjete, vec zivite u neznanju...a to nije neznanje, vec ignoriranje problema, jer za shvatiti koliko ribi treba prostora i koji zivotni uvjeti joj odgovaraju, ne treba nikakvo iskustvo, dovoljno je samo minutu razmisliti, i shvati se da kugle i teglice od par litara nisu prostor u cemu nesto treba i moze zivjeti.

Jedino sto su trgovine zakonski obavezne, da jasno istaknu i naglase da je zabranjeno pustati akvarijske ribe i ostale ljubimce koje prodaju, nazad u prirodu. A to i cine, pismeno na samim akvarijima,terarijima, obavjesnim plocama, ili usmeno kad kupujes. barem vecina.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #12 u: Lipanj 04, 2012, 11:09:53 prijepodne »
kao što rekoh kornjačici....ribica je otrovana dušićnim spojevima, odnosno, amonijakom koji je prouzročio "opekline" na koži...
to se liječi adekvatnom vodom(prostorom) s kvalitetnom filtracijom i svime što jednoj ribici poput ove treba!

vidim da je kornjačica poduzela prave korake i iskreno se nadam da će joj ribica ozdraviti!
tako isto se nadam da, ako svojoj ribici osiguraš akvarij od cca 60-70 l, sa svim potrebnim, ne samo da će ozdraviti već će se i spigani
repić donekle oporaviti

pametovanjem treba li ili ne treba veći akvarij, na žalost, nećemo joj pomoći!

P.S. naime, moramo svi mi biti svjesni da je akvarij umjetno stvoren okoliš i zapravo, objektivno, nešto što je daleko od prirodnog stanja u kakvome
bi ribice živjele na slobodi (nemojmo sad izvlačiti da ovih ili onih ribica nema na slobodi....sve su one potekle iz prirode,a ne pale s Marsa)...
zato se i dešava svašta
ali zato baš, ako volimo i stalo nam je do tih životinjica koje imamo, bi trebal osigurati im minimum odgovarajućih uvjeta za život

Offline Dadich

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Lipanj 04, 2012, 18:00:54 poslijepodne »
Zahvaljujem se na konkretnom odgovoru. Nisam u mogućnosti nabaviti (čitaj: smjestiti) veći akvarij u sljedeća tri mjeseca, s cikliranjem četiri. Mogu li kompenzirati nedostatak veličine akvarija dvotjednim usisavanjem dna i izmjenom trećine vode ili možda češćim?
Ako ima netko uvjete za udomljenje, ponovno molim da mi se javite, može i na pm.

Pozdrav!

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Lipanj 04, 2012, 18:57:02 poslijepodne »
ne mozes..... taj akvarij je premal i tocka. mozes ti mjenjati vodu i usisavati koliko hoces, s time ces napraviti samo vise stete nego koristi, nazalost.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #15 u: Lipanj 05, 2012, 15:14:41 poslijepodne »
Zahvaljujem se na konkretnom odgovoru. Nisam u mogućnosti nabaviti (čitaj: smjestiti) veći akvarij u sljedeća tri mjeseca, s cikliranjem četiri. Mogu li kompenzirati nedostatak veličine akvarija dvotjednim usisavanjem dna i izmjenom trećine vode ili možda češćim?
Ako ima netko uvjete za udomljenje, ponovno molim da mi se javite, može i na pm.

Pozdrav!

ako doista nisi u mogućnosti osigurati ribici veći prostor, bolje ju je udomiti!
pa, makar privremeno, dok ti ne uspiješ...
jer ovako - bojim se da će uginuti
a ako si iz ZG, ili je možeš nekako dopremiti u ZG - rado ću ti je udomiti!

Offline Dadich

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Lipanj 07, 2012, 20:14:25 poslijepodne »
Hvala svim dobrim ljudima koji su se ponudili za udomljivanje moje Ribice i toplim riječima podrške s pregrštom savjeta. Nažalost  :'(, Ribica nije izdržala i dočekala dan preseljenja i danas nas je napustila. Žao mi je što se nisam prije informirao kad sam Ribicu dobio i ispravno se brinuo o njoj.