Srpanj 22, 2025, 17:39:49 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: DIY CO2 reaktor problem s mjehurićima  (Posjeta: 3577 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline baldovski

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 42
DIY CO2 reaktor problem s mjehurićima
« u: Lipanj 02, 2012, 12:41:49 poslijepodne »
Imam pitanje vezano za moj CO2 reaktor (kojeg možete vidjeti na slici).Napravio sam ga prije svega nekoliko dana.U veliku bocu u mlaku vodu stavio sam dvije šalice od 2 dcl šećera i nakon šta sam to dobro izmućkao da se šećer šta više rastopi dodao sam dvije čajne žličice kvasca.Sve to je nakon manje od pola sata proradilo i mjehurići su krenuli cca 40-ak u munuti.Sada nakon par dana mjehurića više skoro da i nema tj po par minuta ne ide ništa a onda par minuta krene nekoliko mjehurića.Zanima me koliko bi trebao trajati ovaj omjer šećera i kvasca (negdje sam pročitao i do mjesec dana i zašto meni već sad nema mjehurića)? Negdje sam također pročitao da u maloj boci ne treba držati vodu jer da se CO2 već rastopi u toj vodi a ne u akvariju te da je maloj boci samo uloga tampon zone između velike boce i akvarija.Posumnjao sam da možda sve skupa negdje pušta ali sve sam uronio u kantu sa vodom i nigdje nema mjehurića tj sve brtvi ok.Hvala vam na savjetu.

Offline zeko1986

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: DIY CO2 reaktor problem s mjehurićima
« Odgovori #1 u: Lipanj 02, 2012, 13:38:28 poslijepodne »
Ja imam isti takav sistem i meni baca mjehuriće 10 dana a onda počne smjesa slabit.Ja na litru vode stavim 10 žlica šećera i 2 žlice kvasca ali stavim i malo sodebikarbone da ne bude reakcija preburna.Vidim da ti boca stoji na prozoru a bolje bi bilo da ju spremiš na neko tamno mjesto ili ju makar zamotaj u foliju da ti neide direkno svjetlo u nju.Možda ti zato smjesa prebrzo ishlapi -?

Offline baldovski

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #2 u: Lipanj 02, 2012, 13:56:41 poslijepodne »
Ovo sam na prozor stavio samo kako bi uslikao, a sve skupa stoji iza akvarija gdje opet nije potpuni mrak pa ću pokušati sa umotavanjem u nešto.A reci mi kad kažeš da staviš 10 žlica šećera i 2 žlice kvasca radi li se o malim ili velikim žlicama (na kvasac mislim)?E i reci mi šta misliš o ovome da u maloj boci nebi trebala biti voda.S obzirom da sam nedavno sve stavio u pogon ne vidim još učinak na biljke pa me zanima kako si ti zadovoljan?Misliš li da je za akvarij od 230lit. ovo premalo CO2 i da li je kamen za mjehuriće dovoljno dobar difuzor?tnx

Offline zeko1986

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Lipanj 02, 2012, 14:47:53 poslijepodne »
2 male žličice kvasca naravno a šta se tiče difuzora imaš za kupit u aquashopu za nekih 50kn orginal,šalju i poštom.Probao sam raznih diy varijanti ali nijedan mi nije bio ni blizu ovoga.Imaš tu u diy temama raznih varijanti pa probaj šta ti više paše,akvaristika je hobi zato pomalo,vidit ćeš šta ti najbolje odgovara.Šta se tiče količine co2 najjednostavnije ti je kupit dropchecker pa si na miru ;)

Offline dejanb82

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • adriana
« Odgovori #4 u: Lipanj 02, 2012, 15:00:26 poslijepodne »
imao san i ja takav sistem,mješao sam malo više šećera od recepta i manje kvasca,reakcija je slabija ali dugotrajnija,kad oslabi opet malko kvasca sipnem,ionako ti je diy varijanta co2 teže topiva od boce,ja sam akvarij od 100 litara zasitio sa diy da je dc žut koliko je diy co2 jak,a imao sam 1 mjehurić u 2-3 sekunde

Offline MrCROant

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Rudeš
« Odgovori #5 u: Srpanj 01, 2012, 21:21:19 poslijepodne »
Druga boca ide zato da se odvoji alkohol koji se isto tako stvara inace su ti ribe kaput jakoooo brzo.
Tu vodu bi trebao isto tako cesce mijenjati (tj. brlja bude nakon nekog vremena  :D )

Ako mjehurici prestanu ici vjerovatno su riknule bakterije kvasca jer im nekaj ne pase ili mozda i od gladi, premalo secera.
U dve litre flashu probaj staviti punu salicu secera kao za caj salica..

probaj pa javi

Offline sidsloth

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #6 u: Srpanj 03, 2012, 19:27:34 poslijepodne »
Ja također imam diy co2. Koristim jednu veliku bocu od kole 1,5l i malu staklenu od fruteka kao buble caunter., stavljam čajnu ŠALICU šečera u vrelu vodu da se rastopi pa kad se ohladi stavim nepunu čajnu žličicu digo kvasca (suhog) 3/4 i navrh punu žličicu soda bikarbone, malo protresem i za cca 30 min počinju mjehurići i traje oko 10-12 dana ovisi o temperaturi u sobi, kad oslabi ili prestane odlijem pola vode i dolijem pola litre vode sa šečerom i opet drži 10 dana.
Usput imam bocu dobro omotanu alufolijom od glave do pete tako da je črni mrok unutra  :D :D :D
Nije se pokazalo dobrim ako je flaša samo tako, kvasci baš me vole svjetlo i promjene temperature.
« Zadnja izmjena: Srpanj 03, 2012, 19:36:26 poslijepodne od sidsloth »