Srpanj 18, 2025, 19:26:14 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Promjena temperature  (Posjeta: 3437 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline profish

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 61
  • http://www.youtube.com/watch?v=3xbdF959AS0&feature
Promjena temperature
« u: Svibanj 31, 2012, 13:11:14 poslijepodne »
Zadnjih par dana mi se temperatura u dva akvarija podigla na 28 a jos nije ugrijalo.Prije mjesec dana kad je bilo ono toplo vrijeme nisam imao nikakvih problema sa temp a sad najednom problemi iako mi je u prostoriji 21 do 22.Iskopcao sam grijace i nema nikakvih promjena.Po noci se smanji za stupanj a preko dan opet se dize.Danas sam ocistio filtere i u jednom sam izvadio komad vate a u drugom sam stavio malo krupniju spuzvu,oprao i sad je sve normalno od 25 do 26.Na akvariju koji ima hangon nema nikakvih promjena sve u redu,tako sam i zakljucio da se pumpe griju prilikom otezanog rada kod prljavog filter materijala.Da li se to jos kome desavalo?

Offline profish

• Punopravni član
Odg: Promjena temperature
« Odgovori #1 u: Svibanj 31, 2012, 14:11:58 poslijepodne »
Radi se o unutrasnjim pumpama

Offline Zorz

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #2 u: Svibanj 31, 2012, 14:15:16 poslijepodne »
Koji akvariji i koji filteri? Sumnjam da bi filter za tolko zgrijao vodu. Probaj ih otvoriti i ocistiti impelere.

Prije bih reko da ti rasvjeta grije. Imas poklopac ili ne?
Koja je rasvjeta?

Offline dzems

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: knin
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #3 u: Svibanj 31, 2012, 15:18:42 poslijepodne »
Rasvjeta je i meni pala napamet...
Totalna Steta

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #4 u: Svibanj 31, 2012, 15:23:41 poslijepodne »
Tesko da ce pumpe u tolikoj mjeri grijati vodu....da voda odnese dio temperature same pumpe, to svakako, ali to nebi smjelo ama bas nista utjecati na temperaturu vode, ni da je u casi, a kamoli u nekom vecem akvariju.

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Svibanj 31, 2012, 18:41:43 poslijepodne »
Juwel 54 litre,original sve,rasvjeta je 15w za biljke,pomislio sam na to,ali rekoh original je.Sad pomisljam da imam jako puno bilja pa da je i ono krivo.Stavio sam u svaki akvarij list Catape,on utjece na PH i sta ti ja znam sta jos,nisam vise normalan sta napraviti.U Juwelu je trenutno 26 i pol bez grijaca a 27 je opet u 4 boxu koji ima jos vise bilja spremnog za sisanje,tamo je filter pumpa neka poljska ona visoka.U nano akvariju je hangon i isto list Catape i tamo se par puta dnevno pali i grijac da bi temperatura bila 25 do 26.Da mozda pokusam smanjiti nivo vode tako da rasvjeta bude udaljena od vrha?Ili da podignem poklopac za koji centimetar tako da udaljim rasvjetu?U sobi je 22 stupnja u mrijesnom akvariju imam dva grijaca da odrzavaju 27 jer je podijeljen akv,pumpe su ugasene a grijac se pali po potrebi u toku dana,nemam vise pojma od kud da krenem????

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Lipanj 01, 2012, 16:03:54 poslijepodne »
Rasvjeta se sinoc ugasila u 19 00,ujutro u 3 sam isao vidjeti da li ima promjena.Nista,u prostoriji 22 u akvarijima bez promjene.Ugasio sam pumpu i upalio je u 9 00,znaci nije radila 6 sati i temp manji za 1 stupanj.Podsisao sam i bilje,puna najlon vrecica,sad sam preradio i poklopac da bude vislji za jos 3cm,neznam vise sta mogu napraviti doli ugraditi ventilatore u poklopac,a to cu morati napraviti kad zatopli.Pumpe rade nesmetano,radi jak vrtlog,nema otpora,jedino mogu staviti manju pumpu,ali sve je to trla baba lan da joj prodje dan.Da je do rasvjete ujutro bi bila niza temp,do pumpe je nesto malo kad je za 6 sati pala za 1 stupanj,ali bez nje ne ide.Nije problem do 1 akvarija pa da je neki kvar,stvar je u dva akvarija.......

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #7 u: Lipanj 01, 2012, 16:05:50 poslijepodne »
rasvjeta je glavni krivac.. kod mene u morskom od 75lit, temp vode prek dana sada se povisi i na 27 stupnjeva, iako vani nije toliko toplo, a u sobi mi je temperatura oko 20 stupnjeva, tako da sve tome igra rasvjeta.. pumpe nisu sigurno.. grijace sam povadio prije mjesec dana, tako da mi za sada netrebaju.. u malawi tanku je voda stalno oko 25-26 stupnjeva.. to je normalna pojava.. ali za svaki slucaj u morski sam si ugradio ventilator, i kad se temp povisi na 27, malo ga ukljucim i u roku 2h smanji na 25.. ako te to brine, slozi si ventilator i nemas brige, barem za sada dok jos nije pakleno..  ;)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #8 u: Lipanj 01, 2012, 16:31:54 poslijepodne »
Nista bez ventilatora.... ili nekog klimavog poklopca koji ce pustati toplinu od lampi van.... ali, ventilator je najbolje rjesenje, ako nikako drugacije, jedan da puse preko lampi.

Uostalom, sve ovisi, koliko konstantna temperatura ti mora biti, neces moci izbjeci neka odstupanja.

Alen> Ja sam predvidio 3 ventilatora, 2x12cm na zadnjoj strani koji pusu van i 1x8cm na bocnoj koji puse preko lampi, valjda ce biti dovoljno, jer u toj sobi nema klime, pa bude pakleno....

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #9 u: Lipanj 01, 2012, 16:51:16 poslijepodne »
to ti je zbog svjetla u kombinaciji sa znatnim porastom sobne temperature. Ne znam da li imas termometar u kuci, ali sad su vec dosta vise temperature nego prije mjesec dana i to ti je skroz normalana pojava na tak malim akvarijima.

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Lipanj 01, 2012, 19:38:41 poslijepodne »
Imam termometar i vani i u unutra,sve ujednom.Pratim stalno,zato se i cudim zasto nije prije nekih mjesec dana diglo temp,bilo je toplije nego sad.Danas sam promijenio pumpu u boxevima,manja je i stane jako malo filter materijala ali protok je isti,a ionako mijenjam vodu jednom tjedno tako da nije neka frka.Zasad drzi na 26 i jedan i drugi,vidjet cu hoce li po noci pasti.Pogledat cu prijasnje posteve za ugradnju ventilatora.Problem mi je na boxevima gdje ispod rasvjete imam stakleni poklopac,tako da cu morati nesto iskemijati do ljeta....

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Lipanj 01, 2012, 21:30:44 poslijepodne »
je, bilo je toplije. Ali vani. Stan/kuca ti sigurno nisu bili topliji nego danas. Kod mene sada termostat pokazuje 23. A vrata bila otvorena cijelo prijepodne, odskrinuti prozori u kuhinji i kupaoni i svi na katu. Jednostavno problem malih akvarija u ljetnim mjesecima.

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Lipanj 02, 2012, 13:00:42 poslijepodne »
Koliko sam procitao po svim forumima,najbolje rjesenje je kucni ventilator,bolje nego ugradjivati u poklopac.Spojiti ga na timer i neka se pali tri put dnevno po 2 do 3 sata koliko ce mu trebati da ohladi taj dio gdje su akvariji.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Lipanj 02, 2012, 14:23:58 poslijepodne »
gle, ventilatori ne hlade. Samo cirkuliraju zrak takav kakav je. Nista neces dobiti sa ventilatorom. Ovi kaj su ispod poklopca jos ajde, barem izbacuju zrak zagrijan od lampi van pa hladniji iz prostorije udje unutra. Ali sobni ventilator koji puse u akvarij je koristan samo HEPu.

Offline Brada

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 75
  • Brada
    • My Reef Aquarium
« Odgovori #14 u: Lipanj 02, 2012, 14:38:13 poslijepodne »
Važno je nap0raviti strujanje zraka po površini vode da bi se pospješilo hlapljenje vode jer to "skida" do 3 stupnja. Ako je poklopac odškrinut, onda može i stojeći ventilator sa timerom ;)
Zagreb - Sigećica
Samo glupost je vječna, sve ostalo može proći!!!!
http://www.bradareef.webs.com/

Offline Denis M

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #15 u: Lipanj 20, 2012, 11:19:33 prijepodne »
U potpunosti se slažem sa bradom bitno je hladiti vodu zato ti akvarij koji ima hangon filter nije  zagrijan jer voda koja se preljeva iz njega u akvarij se ipak hladi na mjestu preljeva.

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Lipanj 21, 2012, 17:50:53 poslijepodne »
Poklopci otvoreni i ventilator stavljen na poviseno mjesto,radi do 2 sata i skida do 2 stupnja,jer ipak je hladniji zrak u prostoriji.Sad kako je jako zagrijalo,morao sam upaliti klimu i temperatura dolazi do max 27.

Offline Denis M

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #17 u: Lipanj 23, 2012, 20:19:27 poslijepodne »
Moja sreća da su mi akvariji u podrumu jedini koji je u boravku je sa diskusima pa temperatura od 30 stupnjeva nije problem

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #18 u: Lipanj 24, 2012, 02:00:34 prijepodne »
nema nista bolje od ventilatora u poklopcu, imam ga trenutno u akv od 200lit, u kojem je temp izmedju 25-26 sto mi odgovara, a kad mi je ugasen ventilator temp skoci do 30 stupnjeva, znaci taj ventilator u poklopcu mi skine temp cak i do 5 stupnjeva sto je dosta oke.. Radi mi cijeli dan, dok se preko noci nakon gasenja lampi ugasi.. Svakome bi to preporucio, jer nezauzima mjesto a super je koristan, a taj veci ventilator kako brada kaze sluzi dobro samo HEP-u i nije mi se bas pokazao jer sam ga i ja koristio 2,3 dana.. Na morskom akv sam takodjer imao ventilator na poklopcu, temp je isto skocila bila na 31, a ventilator od kompa ju je skinuo na 26.. Tak da sve se moze vec zakljucit iz toga..

Offline bishop052

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #19 u: Lipanj 24, 2012, 02:21:59 prijepodne »
nema nista bolje od ventilatora u poklopcu, imam ga trenutno u akv od 200lit, u kojem je temp izmedju 25-26 sto mi odgovara, a kad mi je ugasen ventilator temp skoci do 30 stupnjeva, znaci taj ventilator u poklopcu mi skine temp cak i do 5 stupnjeva sto je dosta oke.. Radi mi cijeli dan, dok se preko noci nakon gasenja lampi ugasi.. Svakome bi to preporucio, jer nezauzima mjesto a super je koristan, a taj veci ventilator kako brada kaze sluzi dobro samo HEP-u i nije mi se bas pokazao jer sam ga i ja koristio 2,3 dana.. Na morskom akv sam takodjer imao ventilator na poklopcu, temp je isto skocila bila na 31, a ventilator od kompa ju je skinuo na 26.. Tak da sve se moze vec zakljucit iz toga..

koji vent koristiš ? 4x4 cm ?

Offline Faber

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #20 u: Lipanj 24, 2012, 10:07:07 prijepodne »
Meni je 26 a kad dodje na 27 umirem od zivaca..ventilator je u poklopcu radi dan i noc.Bolje mi se pokazalo kad upuhuje.Bez vent,temp moze bit i 29 gasim jednu lampu(lose za biljke ali sto cu)
Jedino mi je palo na pamet da spojim vent na neki adapter da vrti punom snagom a ne na punjac od moba...
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #21 u: Lipanj 24, 2012, 12:59:09 poslijepodne »

koji vent koristiš ? 4x4 cm ?

na ovom od 200lit je ventilator neznam kak to ide s njima, ali imaju velicine po brojevima (8,10,12-ica i td..) ako se nevaram, ali ovaj moj ventilator je malo veci, mislim da ima 12x12cm.. a na morskom sam imao 8x8cm.. takve su im dimeznije, a koja su velicina nisam neki strucnjak..  :)  super odrađuju posao.. ja prezadovoljan!  :up:

Offline ante78

• Trade Count: (+12)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #22 u: Lipanj 24, 2012, 14:36:37 poslijepodne »
spojio ventilator 12cm  i stavio iznad poklopca da upuhuje unutra

temperatura 24-25stupnja kad sam ga stavio rasla je i do 28 znaci funkcionira

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Lipanj 29, 2012, 02:48:27 prijepodne »
Imam male akvarije i jedino rjesenje mi je bilo staviti ventilator na poviseno mjesto.Radi dobro spojio sam ga na timer i pali se 4 puta dnevo.Najgore je to sto mi se digne temperatura po noci,ali nije strasno u nekima 28 ali uglavnom se krece oko 27.Znaci 1 ventilator od 40w i hladi 3 manja akvarija,Upuhuje kroz otvore na poklopcima i zadovoljan sam...