A nije mi do hvaljenja posto su ribe u komi haha. Ali evo izgleda da ide na bolje, i sa diskusima i sa altumima. Danas kompletna ekipa docekala na staklu, i nadam se da ce tako ostati. Sad par dana gladuju da ne opteretim ionako ljekovima razvaljen filter. Nakon tretmana ljekovima, mijenjam dobar dio vode, i sipat cu bakterije u filter, i nastaviti lagano sa FFM-om.
U zadnje vrijeme se cesto namucim izmjenama vode jer mi je pritisak na hidroforu (imam bunar) oko 2-2.5 bar, pa mi treba dugo dok moja stara osmoza nakapa cca 150-200 litara vode potrebne za izmjenu. Stoga sam odlucio investirat u bolju osmozu, a stara ce ici u prodaju. Novu smo, zahvaljujuci Filipu, on i ja nabavili zajedno, i on je uzeo membranu, a ja ostatak, i membranu sam stavio sa svoje stare za pocetak, dok ne stigne bolja.
Osim toga, zahvaljujuci kolegi thorusu i buri, pokrenuo sam moving bed filter, koji zapravo i nije bas moving, posto sam unutra umjesto originalnog medija za takve filtere (kaldnes K1, helx ili slicno) stavio neke kugle kao bio balse (thanks Franjo). Medjutim, preveliki su i trebao bi jaki mlaz vode ili ogromna kolicina zraka u vecem prostoru da bi sve to micala. Zasad je u pogonu, i vjerujem da je kao takav nepomican takodjer prostor za naseljavanje bakterija. Jednom cu nabavit pravi medij koji se ce i gibati.
Thorus se velikodusno odrekao svoje stare 15W UV lampe koja mu je skupljala prasinu jos iz studentskih dana, a ja sam ju odmah ugradio u DIY kuciste, i nakon tretmana lijekovima cu ju pokrenuti na par sati dnevno.
Evo par fotkica kreativnog nereda. Jednom cu i sve kablove pokupit da ne vise ispod u ormaricu

Ono sto je najbitnije da su pored tolko truda (i love) i ribe krenule na bolje. A vec je bila spremna mrezica i kanta za smece
Sorry na losim fotkama. A nered ispod ormarica je pospremljen (ovo je fotkano prije par dana)