Tlii> u pravu si ti, ali ovaj filter je malo drugaciji, radi se o onom wet-dry sistemu (valjda se tako zove), dakle redosljed slaganja po kosarama je totalno nebitan, voda ne prolazi prvo kroz jednu, pa drugu, pa trecu (kao kod vanjskih fitlera recimo) vec istovremeno kroz sve, jer odozgor pada po kosarama, svim kosarama istovremeno.
Dakle, a vjeruj mi da sam probao sve moguce kombinacije, redosljed slaganja je nebitan, po kosarama mislim. Unutar svake kosare isto tako, jer ako kao najgornji sloj, na koji prvo voda dolazi stavis filc, on ce ti zadrzavati mehanicke necistoce, ovo dalje je svejedno dali je spuzva pa keramika, keramika pa spuzva, ili kombinacija.
Keramika mi je u onim vrecicama u kojima je kupis. Kao vreca za krompir, dakle, ama bas nista ona u sebi ne zadrzava, a keramiku kad je izvadis iz kutije, samo dobro operi i nista ti nece ispustati u vodu. Ako se ne varam, uz filter dodje glatka keramika? Nju kombiniraj sa ovom poroznijom i nemas brige.
Ja bih osobno i licno, posto imas 2 kosarice, slozio ovako.
Prva kosara pola spuzva, pola keramika. Dakle, lijeva polovica kosare spuzva, desna keramika. Natrpaj koliko stane, skroz do cijevi kroz koju dolazi voda. Druga kosara keramika i lava. Filcevi na vrh, a kod rupe za izlaz vode stavi deblji komad spuzve, i to je to. Ako ne dizes nivo vode, stat ce ti manje materijala, ako ga dizes, onda mozes natrpati nesto vise, sve ovisi do kakvog zakljucka dodjes, treba li ti jaca bio filtracija ili ne. Ako treba, trebala bi uz filter dobiti i nastavak, sto sam ti vec spomenuo, njega stavis u rupu, s time si u cijelom filteru povisila razinu vode, sto je nebitno, ok, nije to vise wet-dry sistem, ali dok god voda ne preljeva posude, odnosno na isti nacin prolazi kroz filter materijal kako je i zamisljeno (odozgo prema dolje kroz posude, pa kroz kutiju filtera prema rupi), nikakvih problema neces imati, a imat ces mogucnost natrpati jos filter materijala.
Ugljen kako kolega rece, ne treba.
Meni su u tom akvariju diskusi, dakle, bio filtracija mora biti dobra, i nikakvih problema nemam s njima. Sutra mjenjam vodu kod svojih, a i vrijeme je za pranje filtera, pa ako te zanima slikam kako je to slozeno.