Srpanj 22, 2025, 11:40:01 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: grlo za flo i ugradnja  (Posjeta: 2366 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Spajki

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 48
grlo za flo i ugradnja
« u: Svibanj 12, 2012, 13:51:56 poslijepodne »
znaci zanima me vasa iskustva kako ste vi ucvrstili grlo u poklopcu....pravim poklopac od foreksa pa me zanima dali ste grlo stavili direktno u forex ili ste stavili nekakav nosac dodatni koji ste zaljepili za foreks ili nesto sasvim trece...

ja sam mislio uzeti nekakav profil pravokutni ili u obliku slova U na koji bi stavio grla pa da mi odma sluzi i kao nekakvo ojacanje za poklopac da se nebi tjekom vremena poceo savijati...

dali naci taj neki profil kao plasticni ili koristiti aluminiski ili nesto trece...

kakva su vasa iskustva????

Offline smileyzg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: grlo za flo i ugradnja
« Odgovori #1 u: Svibanj 12, 2012, 14:01:55 poslijepodne »
ja sam koristio kabelsku kanalicu - pravokutnu... 60x60mm - na akvariju 80x40x40 služi i kao ojačanje za poklopac, i armatura za rasvjetu (prigušnice i kablovinje su unutra...)

lampe su 2x18W, T8
« Zadnja izmjena: Svibanj 12, 2012, 14:20:01 poslijepodne od smileyzg »

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline božidar

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zagreb-trnje
« Odgovori #2 u: Svibanj 12, 2012, 14:12:53 poslijepodne »
to je grlo za T8 ?? ili za T5,  ako je za T5 onda iznad grla trebaš cca 1cm prostora jer ono nije na vijak nego se utisne ( ima proširenja okolo da ne ispadne) a i trebaš mjesta za žice, ako je pak grlo za T8 onda se pričvrsti sa vijcima ali i ono treba mjesta za žice. Gdje misliš imati prigušnicu/e i koliko komada lampi?  Ako imaš mjesta pod poklopcem idi na neki nosač za grla a možeš i napraviti kutiju za rasvjetu u veličini poklopca pa u nju staviti prigušnicu/e i žice pa ne trebaš nosače, iako bi ti ja preporučio alubond ploču jer je čvršća i kruća od foreksa kao osnovu za pričvršćivanje grla, imam iskustva napravio sam ih par komada.

A i ovo kaj ti je Smiley pokazao je jedno od jednostavnijih riješenja ako imaš samo dvije cijevi
HR/ZG/trnje

Offline Spajki

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Svibanj 12, 2012, 14:18:05 poslijepodne »
u pitanju su 3 cjevi t5...

Offline Spajki

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Svibanj 12, 2012, 14:24:43 poslijepodne »
a i pitanje...koliko se te prigusnice griju (T5)

Offline božidar

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Svibanj 12, 2012, 16:34:43 poslijepodne »
za T5 su samo elektronske prigušnice i one se griju puno manje nego obične magnetske, neznam kako si zamislio da pališ rasvjetu sve 3 cijevi odjednom ili 2+1 s timerima ? ako ćeš sve 3 odjednom onda imaš prigušnicu za 4 cijevi ali s mogučnošću priključenja samo 3, ali moraš provjeriti za koje jačine cijevi se mogu samo 3. Ugradnja prigušnica na forex ti nije nešto, morao bi polijepiti odozdola uzdužna ojačanja da se forex ne piga pod težinom i temperaturom prigušnice.

Možda da pogledaš ovo : https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=73008.0

To ti je  Mali Zeleni radio , isto je koristio T5 cijevi samo je umjesto original prigušnice stavio elektroniku iz štednih žarulja (naravno jačina štednih ti treba biti ista kao što je cijev) i sve je uredno spojio zaštitio kanalicom i kutijom, ova elektronika se grije puno manje od originalne, ali zato griju cijevi i trebao bi imati ili ventilator ili odzračnike (perforacije) na stražnjoj ili bočnim stranama. I to je to za dalje moraš sam odlučiti. Da,  on je koristio obična grla a ne vodotijesna kakva ti imaš ali isto ti je kod spajanja jedino što bi trebao uz ljepljenje i zašerafiti grla.
HR/ZG/trnje

Offline Spajki

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Svibanj 12, 2012, 17:44:32 poslijepodne »
Da pogledao sam post od Malog Zelenog i jako mi se svidja...jako uredno napravljeno, nesto tako i ja radim

flo cjevi su zamisljene od 39w (akvarij je 100cm duzine ) tako da one od 88cm taman stanu :) i zamislio sam paljenje 2+1 (prigusnice vec kupljene)
isto mi se jako svidja kako je Mali Zeleni uredno odvojio prigusnice i izolirao ih :))
samo ja nebi kao on grla sarafio direktno u foreks...stavio bi nesto po duzini ispod flo cjevi barem 1cm debljine pa da mi to odma sluzi i kao ojacanje za poklopac :))

samo dilama je šta?? isao bi najradje nekakav pravokutni profil od PVCa....simpaticno mi je kako je to rijesio smileyzg samo sto bi ja mozda radje stavio cjev na PVC nego isao na soluciju sastrane....ili mislite da je sastrane bolje??

Offline božidar

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 12, 2012, 20:09:45 poslijepodne »
sa strane je bolje jer zauzima manje mjesta po visini odnosno dubini poklopca, i tako ti je kanalica 2 metra i imaš taman za 2 komada, na jednu staviš dvije cijevi a na drugu jednu i u svaku staviš prigušnicu i žice i sve pet, jedino što ćeš morati sa gornje strane iznad i kroz kanalice izbušiti par rupa i staviti u njih par onih plastičnih okruglih ( fi-40mm) odzračnika jer pretpostavljamn da si kupio prave prigušnice a ne ove iz štednih žarulja i da će se one grijati pa trebaju nekakvu cirkulaciju zraka. Lijepo si odmjeri simetričnu poziciju cijevi i onda zalijepi vodilice samo pazi da nekako učvrstiš poklopac kanalice da ne upadne u vodu odnosno prigušnice zašerafi da ne sjede na poklopcu kanalice pošto će kad staviš iznad akvarija visiti prema dole.
HR/ZG/trnje

Offline Spajki

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Svibanj 12, 2012, 20:31:20 poslijepodne »
da kupio sam original prigusnice za T5 cjevi pa me zanima koliko njima smeta vlaga?? Posto su one ispod poklopca a akvari vlazi :)))

ili mozda da provucem zice van akvarija i smjestim ih negdje ispod u ormaric??

samo citao sam da zica izmedju prigusnice i cjevi nebi smjela biti duza od 70cm...ako je duza onda se prigusnica jako "napreze" i dosta smanjuje i svoj vjek i vjek cjevi....dali ima nekoga tko bi to mogao potvrditi dali je to istina??

Offline božidar

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 12, 2012, 20:45:27 poslijepodne »
da istina je, a i zato sam ti rekao da probušiš odzračnike s gornje strane poklopca da cirkulira zrak a sa donje strane po poklopcu kanalice lagano povućeš sa silikonom da zadihtaš da ti ne ulazi u nju vlaga i sve riješeno.
HR/ZG/trnje

Offline Spajki

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Svibanj 12, 2012, 20:48:27 poslijepodne »
aaaaa....ja sam nesto krivo procitao -?  sad kuzim sta si htjeo reci.... :)

pametno...mislim da ce tako nesto i biti   :)