Lipanj 25, 2025, 20:07:23 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Malo nadzemno  (Posjeta: 2413 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline TomislavKt

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • Nishikigoi mondo
Malo nadzemno
« u: Svibanj 12, 2012, 09:48:49 prijepodne »
Nazalost nisam se sjetio slikati sve od pocetka ali prica ide ovako.
Poceo sam pripremati teren za izgradnju veceg jezerca (cca. 5 x 8 m ) na mjestu u dvoristu gdje se je tada nalazio boks od psa. Krenuo sa micanjem boksa "Ma brzo cu ja to rascistiti!" ... Nikad kraja!! Zica 10-ak i vise cm pod zemljom, betonski stupovi duboko ukopani vadio ih sa traktorom van na kraju kao i zicu. Iza boksa hrpetina starih dasaka ,svega necega i jedna stara napola trula drvena kutija u kojoj je nekada davno otac drzao kukuruz. Shvatio sam da ovaj posao i nece ici bas tako "brzo" kako sam ja mislio a i u medjuvremenu sam jos malo i prosirio projekt (uz jezerce kucica sa nadstresnicom,rostilj,stazica koja vodi od kuce pa uz jezerce i do nadstresnice,struja i voda). Dok dodjem do toga da samo jezerce napunim vodom proci ce najmanje dva mjeseca. Predugo da cetri mala Koica mucim u akvariju.
Citajuci ovdje na forumu pricu o Majstorovoj kaci sa lopocima i zlatnim ribicama pala mi je na pamet ideja. Mogu iskoristi onu staru trulu kutiju za kukuruz i od nje napraviti malo nadzemno jezerce ili vodeni vrt gdje cu preseliti Koice dok im ne napravim pravo jezerce. Te ujedno pridobiti i simpatije onog dijela ukucana koji i nisu bas odusevljeno prihvatili moju ideju o izgradnji jezerca.

Tako je sve pocelo. Kutija je dimenzija 150 cm x 100cm i visine 60 cm. Hrastove daske od kutije sam izbrusio do "zdravog", zastitio ih sa premazom i pojacao sa zeljeznim okovima. Nakon toga sam iskopao rupu u zemlji dubine 50 cm i na nju postavio kutiju tako da je kutija 20 cm upala u zemlju. Ukupna dubina je sada 90 cm. Na dno i uz stranice sam postavio dosta starih tkanina i kartona. Nakon toga ide pet slojeva pvc folije, dva sloja obicne gradjevinske pa na nju tri sloja "strech folije". Zastita od sunca: na dno sam postavio ono zeleno satorsko krilo iz Peveca a uz rub neku bijelu "tkaninu" sto jedna pivovara koristi za svoje reklame.
Napunio bunarskom vodom. Foliju i zastitu sam ucvrstio za rub sa starom karnisom za zavjese.
Posadio lopoc u kasetu. Hvala Majstoru na lopocu! Te preselio Koice.
Moje nadzemno jezerce je pusteno u rad :D

Sada se bacam na estecke radove, to sve planiram obuci u staru hrstovu planku sedmicu. Malo se igrati sa rasvjetom i eventualno dovesti struju do njega ako ce trebati za prozracivanje.

Kubik vode u dvoristu i klupica pored ma predivan osjecaj  :) ujutro sjednem pijem kavu i gledam Koice kako veselo istrazuju svoj novi dom.  :ying:
Sta vise reci :) Milina!!  :)
Sta jos?? E da slike .. :D

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
Odg: Malo nadzemno
« Odgovori #1 u: Svibanj 12, 2012, 12:01:20 poslijepodne »
Kao privremeno skloniste dobro ce im posluziti, mozda samo da ubacis komad cijevi ili necega da se ribe imaju gdje sakriti i pripazi na temperaturu vode ako ribnjak dobija puno sunca. Imas u aquaterri u kauflandu alkoholnih termometara po 6-10kn ili tako nesto

Offline TomislavKt

• Punopravni član
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #2 u: Svibanj 12, 2012, 12:16:29 poslijepodne »
Ma zavlace se pod ovu bijelu zastitu sto visi sastrane. Ona vijori lagano kao plahta pa je koriste za sakrivanje.
A po termometar moram otici obavezno.

Offline tom82

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: sisak
« Odgovori #3 u: Svibanj 12, 2012, 17:24:24 poslijepodne »
Dobro si to zamislio,i ako to sve obložiš u hrastovu planjku može izgledati jako lijepo. 
Sve to dobro zakamufliraj sa biljem,izvana i iznutra..u svakoj obližnjoj bari možeš naći jako lijepoga bilja za jezerce..recimo iris perunike( mislim da se tak zove). Koji čempres sastrane i klupicu, može biti dobro mjesto za uživanje.  :up:
tom82

Offline TomislavKt

• Punopravni član
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #4 u: Svibanj 18, 2012, 18:13:58 poslijepodne »
Dobro si to zamislio,i ako to sve obložiš u hrastovu planjku može izgledati jako lijepo. 
Sve to dobro zakamufliraj sa biljem,izvana i iznutra..u svakoj obližnjoj bari možeš naći jako lijepoga bilja za jezerce..recimo iris perunike( mislim da se tak zove). Koji čempres sastrane i klupicu, može biti dobro mjesto za uživanje.  :up:

Pravo mjesto za uzivanje ce biti na drugom kraju dvorista.
Ovo je za sada samo privremeni smjestaj za Koice a kada njih preselim onda ce ovo biti vodeni vrt bez ribica.
Pored "kace" je posadjena tuzna vrba ... jos se nisam uhvatio planke i izrade obloge a i trebam poceti sa kopanjem velikog jezerca ... ne znam kud bi prije   :roll: :D moram na godisnji  :D

Offline tom82

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: sisak
« Odgovori #5 u: Svibanj 18, 2012, 18:39:40 poslijepodne »
Ma ako je jezerce u pitanju onda daj otkaz!  :D  :D   Šalim se... Ja sam igrom slučaja završio na birou,pa sam slobodno vrijeme iskoristio na kopanje jezerca i uređenje.
tom82

Offline TomislavKt

• Punopravni član
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #6 u: Lipanj 22, 2012, 08:57:16 prijepodne »
Jucer  :)

Offline TomislavKt

• Punopravni član