Srpanj 18, 2025, 15:34:28 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Gnojenje prilagodjeno pojedinim biljnim vrstama  (Posjeta: 2079 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Microsorium

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
Gnojenje prilagodjeno pojedinim biljnim vrstama
« u: Svibanj 05, 2012, 07:16:19 prijepodne »
Nisam siguran je li ikada ova tema otvarana, ali sam na jednom od okupljanja forumaša u Splitu čuo da postoje akvaristi u Hrvatskoj koji prilično precizno znaju potrebe raznih biljnih vrsta u pogledu Makronutrienata. Googlao sam prilično puno i nisam pronašao neki dobar sajt. A kao, navodno, postoje saznanja o tome kako prilagođavati sistem gnojenja ovisno o biljnim vrstama u aq?
Ako netko zna nešto o ovome ili jednostavno ima neka iskustva, diskusija bi bila zanimljva.
Kod mene su omjeri gnojiva vezani na sljedeći način
NO3 dodajem prema omjeru K
PO4 dodajem prema omjeru NO3
Jedino što definiram je tjedna (željena) količina K
ostalo radi excell

Offline texlip

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
    • 150 L Biljni
Odg: Gnojenje prilagodjeno pojedinim biljnim vrstama
« Odgovori #1 u: Srpanj 15, 2012, 16:34:38 poslijepodne »
Da i ja sam trazio takove informacije i nisam nista nasao, dakle neku tablicu ili nesto slicno gdje bi pisalo za nekoliko najcescis biljnih vrsta u nasim akvarijima kolike vrijednosti mako/mikro nutrijenata trebaju u vodi.
Takvo sto ne postoji, ili ja nemogu naci.
Otkad sam otkrio Akvaristiku puno sam opusteniji!
http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=67806.new#new

Offline Microsorium

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #2 u: Srpanj 16, 2012, 16:10:38 poslijepodne »
mislim da su klasicni i znani omjeri makro nutrienata ok. no, ja sam primjetio da neke biljke imaju razlicite potrebe od drugih u odnosu na zeljezo i magnezij. vjerojatno je isti slucaj i drugim macro elementima.

Offline texlip

• Punopravni član
    • 150 L Biljni
« Odgovori #3 u: Srpanj 17, 2012, 07:28:28 prijepodne »
Je sigurno je tako, ja sam nesto pronasao, recimo ovakvi primjeri puno pomazu ljudima koje to zanima i koji se zele baviti biljem.

Ovdje je navedeno par primjera biljaka , sa detaljima o makro/mikro. Odlicni clanci/tekstovi bazirani na zapazanjima/eksperimentima.

http://www.aquariss.net/forum/index.php?board=41.0

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
« Odgovori #4 u: Srpanj 17, 2012, 10:41:50 prijepodne »
Odlična tema Microsorium! :up:

Odličan link texlip! :up:

Sad samo treba nastaviti u tom smjeru i prikupiti što više korisnih informacija... a možda se gstarz pojavi i u ovoj temi!? -?

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #5 u: Srpanj 17, 2012, 11:58:54 prijepodne »
Jako teška tema na žalost.

Gnojenje pojedinih vrsta ovisi o previše faktora među kojima su najbitniji pH i Kalij.

Da bi dali odgovor na to pitanje moramo obavezno uzeti kao konstantu te dvije gore navedene vrijednosti, pa dalje igrati sa varijablama CO2, Svijetla, pritiskom (gustočom) vode itd...
Malo je pre "stručna" tema za pristupiti joj sa hobističkog aspekta. pa još ako i uvrstimo u jednadžbu i samo zdravlje akvarija (dugoročnost postava bez precipitacija i sličnih fenomena) postaje stvarno znanost.

Naj jednostavnije je da izabereš vrstu koja te zanima, navedeš ph, svijetlo (dužina i jačina), CO2, temperaturu, postaviš pitanje, pa da ti neko odgovori ko je testirao pod sličnim parametrima tvojim.

... a još bi bolje bilo da sam malo proučiš Biologiju biljki i da vidiš kako to ustvari funkcijonira... (regulatori rasta u biljkama, kako razne membrane čelija funkcijoniraju u biljkama, kako se prenose razni nutrijenti, ...itd)
...naravno, poslije toga ti treba malo kemije da shvatiš "interakcije" raznih elemenata kada dođu u dodir i tih par osnovnih stvari

Što se kemije tiče, nije potrebno da budeš doktor nauka; bitno je da znaš tih par osnovnih stvari; ali za biologiju je ipak potrebno malo više zagrijati stolicu i shvatiti kako kompletna biljka funkcijonira.
- Kao mjesto di krenuti: The University of California Berkeley ima puno kvalitetnih radova ...vidi "Cell & Developmental Biology"
Ako te materija zanima, slobodno kreni u "istraživanje" i pitaj ako negdije zapneš... rado ču ti odgovoriti ako znam, ali eto, sumnjam da nečeš nači odgovore ako kreneš sam tražiti.

Sretno!

Offline texlip

• Punopravni član
    • 150 L Biljni
« Odgovori #6 u: Srpanj 17, 2012, 12:03:45 poslijepodne »
Evo nismo dugo cekali strucnjaka za biljke, nije mogao odoliti a da ne odgovori. Covjek puno eksperimentira , pa zna.

Zivio gstaraz.

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #7 u: Srpanj 17, 2012, 12:24:56 poslijepodne »
Živio!
...al eto, univerzalnog odgovara svejedno nemam :(

....moglo bi se reči kao primjer da rizomasto bilje opčenito traži više Fosfata, ali ni to nije definitivno... ovisi kolko riba imaš, kolko hraniš, kolko je star akvarij, dodaješ li CO2, koj pH imaš u akvariju...itd

Samo testiranje u vlastitim uvjetima može dati definitivan odgovor, a znanje koje si pokupio ako te materija zanima če te sačuvat od nekih kardinalnih grešaka koje najčešče u tišini otruju cijeli akvarij.

Naj radije bi rekao: Nemoj ništa gnojiti i ništa ne diraj (najmanje češ štete napraviti), ubaci zemlju kao podlogu, nemoj pretjerat sa svjetlom i imaj strpljenja :D ... al eto, svi smo mi djeca koja se voli igrati projektilima kraj akvarija, manometrima, vagicama, kemikalijama; pa nema smisla nešto tako spominjati 

Cheers!
:pivkan:

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
« Odgovori #8 u: Srpanj 17, 2012, 13:39:21 poslijepodne »
Živio gstarz! :klap:

Čak i ako nema univerzalnog odgovora i ovo je dovoljno za početak istraživanja i učenja! :up: