Srpanj 14, 2025, 23:02:23 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Ex. jugoslavenski svemirski program, WTF??!!!  (Posjeta: 2451 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vele bit

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
Ex. jugoslavenski svemirski program, WTF??!!!
« u: Svibanj 03, 2012, 23:43:10 poslijepodne »
Vjerojatno je neki spam ali nikad se ne zna...
Pazite ovo:

http://www.youtube.com/watch?v=EfJiNPZ38kY&feature=player_embedded

Offline Vele bit

• Punopravni član
Odg: Ex. jugoslavenski svemirski program, WTF??!!!
« Odgovori #1 u: Svibanj 03, 2012, 23:51:42 poslijepodne »
Eto sad znamo od kud krugovi u žitu.. U Đuri Đakoviću su razvijali novi prototip kombajna, slučajno im poletio pa im se to svidlo :D

Offline smcm5

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Svibanj 03, 2012, 23:56:27 poslijepodne »
hm interesantno

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
« Odgovori #3 u: Svibanj 04, 2012, 05:33:35 prijepodne »
ovo bilo vec tu nije? Ili sam to vidio na drugom forumu?
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline Vele bit

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 04, 2012, 08:11:59 prijepodne »
ovo bilo vec tu nije? Ili sam to vidio na drugom forumu?
Kolko ja znam, nije.

Offline smileyzg

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Svibanj 04, 2012, 08:20:28 prijepodne »
koliko god zvuči "nategnuto" - čak bi moglo biti i istinito... previše se "slučajnih činjenica" poklapa u povjestima ne samo bivše YU, nego i USA i SSSR...

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #6 u: Svibanj 04, 2012, 08:40:21 prijepodne »
bilo je to nedavno na tv-u, gledao sam, koliko se sjecam.. ali neznam na kojem tocno programu, slagat cu, mislim da je bilo na realityu, ili negdje drugdje sam to vidio, nije bitno.. ali moglo bi biti istinito, ipak je Jugoslavija bila snazna, tako da nista nije ni cudno da se tako nesto krije iza nje.. sve je moguce danas..
« Zadnja izmjena: Svibanj 04, 2012, 08:44:41 prijepodne od alen_zgb »

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 04, 2012, 09:42:56 prijepodne »
bilo je u večernjem isto..ali nikad nisu ništa razvili

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #8 u: Svibanj 04, 2012, 10:36:31 prijepodne »
je...ak je i bilo, takve stvari se ne "razvijaju" javno... nit ostaje pisanih tragova....

Offline elSiD

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #9 u: Svibanj 04, 2012, 12:05:15 poslijepodne »
Jednom davno sam čitao u Globusu ili Feralu (fakat se ne sječam točno) da su imali i nuklearni program (prije Krškog) ali im je glavni problem bio dobijanje dovoljno čistog grafita za moderiranje fizije pa je sve ostalo u povojima... sad kad sam ovo vidio nekak si mislim da možda i nije sve na tome stalo.

btw, taj aerodrom tj. svemirski centar koji spominju (ispod zemlje), jel to možda tamo na granici Hrvatske i Bosne relativno blizu Bihaća? Pitam zato što sam jednom sa svojim starim vozio onuda i stari mi je pričao za taj aerodrom da su ga koristili (NATO ili UN ili ko već) za vrijeme rata... sad tu vidim da je 'oštećen za vrijeme rata' pa mi nije jasno jel to ista lokacija ili je riječ o različitim lokacijama?

Izgleda da je Tito bio malo više ispred svog vremena po pitanju tih skrivenih kompleksa, jer, koliko znam, postoji još sličnih lokacija diljem ex-Yu... oni tuneli na Visu(?) ak se ne varam...?

Ma ovo je brutalno zanimljivo! Yuga je fakat bila sila na koju se moralo računati u svjetskim okvirima, a gle nas sad...  :doh:
More one talks less can he hear.

Offline elSiD

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Svibanj 04, 2012, 12:15:42 poslijepodne »

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #11 u: Svibanj 04, 2012, 13:00:57 poslijepodne »
To sa jugoslovenskim svemirskim programom je toliko blesavo da više nije niti šaljivo. OVO je prava istina:
http://www.njuz.net/kenedi-prodao-titu-program-radnickog-samoupravljanja/
 :n035: :n035: :n035: :n035: :n035:
Željava naravno zaista postoji ali to nije bila neka velika tajna niti za vrijeme juge - jedino su bili malo neodređeni po pitanju lokacije i detalja.

Offline DRC VZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #12 u: Svibanj 04, 2012, 13:06:57 poslijepodne »
e stvarno ako je to istina onda smo bili napredni a sad smo 25. HDZ-ovih  godina  unazat

Offline elSiD

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Svibanj 04, 2012, 13:46:46 poslijepodne »
A tko će ga znati, više i nije toliko bitno - bitno je da smo danas dužni ko Grčka, zahvaljujući demokratskim izborima i sličnim bacanjima pijeska u oči mutavog naroda (ne mislim samo na hrvate nego na sve narode ex-Yu). Tu se može samo narod okriviti, jer lešinari će uvijek čekati priliku tak da je to i za očekivati od politike, ali da narod tako brzo zaboravlja - to me fascinira!

No ok, odoh u OT...

Čuo sam (iz kavanskih priča) da je Yuga imala uhodan biznis sa nabavljanjem sirovina sa zapada, proizvodeći neke blesave proizvode koje bi onda prodavala istoku jer ovi nisu mogli direktno dolaziti do tih sirovina, pa mi se ne čini toliko nevjerojatno da je možda i sa navodnim svemirskim programom bila ista spika samo u drugom smjeru: CCCP -> Yuga -> SAD

Offline stsith

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #14 u: Svibanj 04, 2012, 15:52:03 poslijepodne »
Sorry al nije bas tocno, Zeljava je bila prilicna tajna i onda i sad, kao i sve vezano uz tadasnju 'vojnu silu' (JNA) obavijena je velom tajni sto namjerno sto iz neznanja sto iz straha od UDBE. Uglavnom koga zanima ta materija ima ovde prilicno opsiran thread sa slikama i opisima ljudi koji su sluzili (bili povezani sa njom u bilo kom obliku) i slike ekipe koja je kasnije 'na vlastitu odgovornost' ulazila u sruseni kompleks...

http://www.mycity-military.com/Ostalo-3/Enigma-JNA-Podzemni-Aerodrom-Zeljava.html

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #15 u: Svibanj 04, 2012, 16:02:32 poslijepodne »
zeljava, kao i jos neke lokacije su ti domaci "area 51" u ono vrijeme, jasno..... svi su znali za njih, cak se to nije previse niti skrivalo, ali opet, jako malo informacija o i iz takvih mjesta su dolazile, pogotovo ne javnosti.

sto se svemirskog programa tice, i nije to toliko u naucnoj fantastici koliko moze djelovati. kao zemlja koja je imala izuzetno jaku vojnu i zrakoplovnu indrustriju, nekakav oblik istrazivanja i na tom polju sigurno nije izostao. dali su sto uspjeli, to sumnjam, medjutim, pred raspad su se javile zanimljive ideje, projekti i kooperacije izmedju yu i britanije,francuske,italije,nema koga ne, a sve bi to jednog dana dovelo sigurno i do realizacije cak i takvih planova i ideja.

Uostalom, yu je, namjerno ili slucajno, i bila otok-drzava koja je u principu mogla relativno uspjesno funkcionirati sama za sebe, bez ikakve "pomoci" sa strane, jer je 99% svojih potreba zadovoljavala sama, od prehrambene, tekstilne, auto, vojne, preradjivacke i svih ostalih industrija, ne sjecam se da se bas nesto izricito nije proizvodilo ili moglo kupiti. mozda ne uvijek u kolicini koja bi bila idealna, ali svakako, bilo je svega i sve je bilo dostupno.  a zahvaljujuci nesvrstanima, neodredjenima i slicnim, i ono sto bi eventualno zafalilo, lako bi se mjenjalo za par tenkova. Danas ima svega, ali je jako malo toga dostupno vecini stanovnika, ne proizvodi se doslovce nista, cak i cackalice iz kine uvozimo.... :D

Offline mario12

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Svibanj 04, 2012, 18:24:39 poslijepodne »
Da nije bilo Tite nikad ameri nebi vidli spacešatl  :D :D
Prestanite pucat u mrtve konje...
Mob. 0993453385

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #17 u: Svibanj 04, 2012, 19:00:17 poslijepodne »
Navlakusa koju su popusili svi nounari i sira publika, svi do jednog.
Autori rade mockumentary ili narodski receno lazni dokumentarac i s ovom pricom su priskrbili paznju javnosti iznad svih ocekivanja.

Ili jos jednostavnije - zajebancija.

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Svibanj 04, 2012, 19:27:17 poslijepodne »
sto se svemirskog programa tice, i nije to toliko u naucnoj fantastici koliko moze djelovati. kao zemlja koja je imala izuzetno jaku vojnu i zrakoplovnu indrustriju, nekakav oblik istrazivanja i na tom

Zemlja koja je imala tako mocnu zrakoplovnu industriju da im je krunski proizvod zvan Orao pljunuta kopija britanskog Hawka, sklepan bez elementarne opreme za takav avion, zapadno naoruzanje, te uz slabasan Rols Royce motor jer ta mocna industrija nije nista mogla sama razviti osim limarije.
Kad su u njega utukli novac ekvivalentan hidroelektranama Derdap onda su uvalili Rumunje kao kooperante. Par takvih slicnih pushiona, malo kopanja rupetina po bosanskim planinama i evo redukcija i nestasica osamdesetih kad su dosli dugovi na naplatu.

Isto kao i s ostatkom price, kloniranje ruske opreme uz nesto sitno modifikacija i uvaljivanje bratskim nesvrstanim jaranima kako bi se kvalitetnije pobili.

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Svibanj 04, 2012, 19:38:29 poslijepodne »
Popušili novinari kažeš? Pa ne bi bilo u redu da su ti novinari puno sofisticiraniji od svoje publike, ljudi bi dobili komplekse i promjenili novinu ili kojiveć medij. Znaš onaj francuski "mockumentary" nisam siguran za naslov uglavnom o tome kako je Kubrick amerima snimio spuštanje na Mjesec na svom setu preostalom od "2001" u zamjenu za neke protuusluge, ja se poderao od smijeha a dosta ljudi ga je shvatilo mrtvo ozbiljno, makar je čak i pisalo na kraju da je sve to zajebancija

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Svibanj 04, 2012, 19:43:43 poslijepodne »
O da, jos kad im je Rumsfeld pricao price iz njihovih vlaznih snova nisu niti docekali kraj od srece :)

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
« Odgovori #21 u: Svibanj 04, 2012, 20:29:17 poslijepodne »
Par takvih slicnih pushiona, malo kopanja rupetina po bosanskim planinama i evo redukcija i nestasica osamdesetih kad su dosli dugovi na naplatu.

Amen.

Svaka ti dala sročio si sve u dvije rečenice.
Brzo se zaboravilo kako je bilo kad su krediti Yugi počeli stizati na naplatu...

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Svibanj 04, 2012, 21:03:17 poslijepodne »
Zemlja koja je imala tako mocnu zrakoplovnu industriju da im je krunski proizvod zvan Orao pljunuta kopija britanskog Hawka, sklepan bez elementarne opreme za takav avion, zapadno naoruzanje, te uz slabasan Rols Royce motor jer ta mocna industrija nije nista mogla sama razviti osim limarije.
Kad su u njega utukli novac ekvivalentan hidroelektranama Derdap onda su uvalili Rumunje kao kooperante. Par takvih slicnih pushiona, malo kopanja rupetina po bosanskim planinama i evo redukcija i nestasica osamdesetih kad su dosli dugovi na naplatu.
Meni je taj Orao ličio na britansko/francuskog Jaguara dok mi na Hawka puno više liči Galeb G4? Nema veze tvrdnje da je JNA bila najveća vojska u Evropi ili ako se dobro sjećam četvrta ili peta u svijetu su naprosto smiješne, pretpostavljam da se potežu još od propagande iz 1990/1991 kad sam tako nešto prvi puta čuo.
Uzmimo za usporedbu npr. jednu Francusku - oni su sami razvili i proizvodili nosače aviona, atomske podmornice, balističke projektile, nadzvučne lovce i bombardere, atomske i hidrogenske bombe da spomenemo samo tehnološki najzahtjevnije stvari od kojih SFRJ/JNA nije bila u stanju napraviti ništa. I SFRJ da je bila veća vojna sila od Francuske - nekako teško za povjerovati.

Citat:
Isto kao i s ostatkom price, kloniranje ruske opreme uz nesto sitno modifikacija i uvaljivanje bratskim nesvrstanim jaranima kako bi se kvalitetnije pobili.
Ne znam jesi li čitao onaj Forsythov roman po kojem je snimljen film Psi rata, toga u filmu nema ali u romanu britanski plaćenik za svoj projekt državnog udara dio opreme nabavlja u SFRJ - par minobacača i jugoslovenskih kopija češke "bazuke". Dovoljno je bilo pokazati (inače pomalo sumnjiv) "end user certifikate" porijeklom iz afričke nerazvijene unt nesvrstane zemlje odvesti lokalnog funkcijonera na krkanac i "little schljivovic" i naravno platiti u devizama da bi svi administativni problemi nestali, nikakvo čudo da taj svjetski bestseler nikada nije izašao u SFRJ.

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Svibanj 04, 2012, 21:15:52 poslijepodne »
Inače koga zanima Željava bilo je o tome na hr.rec.bicikli unutar zadnjih par godina, neki su bili tamo a neki su se spremali ići. Ja se sjećam da sam još dosta davno na TVZ vidio dokumentarce ili propagandnu kako vam drago o podzemnoj bazi sa migovima, ne sjećam se da su baš rekli lokaciju ili išli u detalje ali u svakom slučaju ako je bilo na TV nije bila totalna tajna kao Area51 npr.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #24 u: Svibanj 04, 2012, 21:25:49 poslijepodne »
Andrej> da, za nevjerovati, ali imala je izuzetno jaku vojnu industriju.

A orao jednostavno nije, niti moze biti "pljunuta kopija hawka". Vjerovatno si mislio da je Galeb kopija hawka, jer su jako slicni. A orao dijeli slicnost sa jednim drugim avionom - jaguarom.

Za sve ostalo, prouci malo ako te zanima kakve su politicke igre igrane bas vezano za taj avion, i koliko su sad i britanija kocili razvoj nadzvucnog borbenog aviona, u srcu komunizma, a opet u zemlji koju vojno direktno nije kontrolirala majcica rusija. pa su ga opet napravili, ne onako kako su htjeli, vec kako su mogli. da je nesto extra valjao - nije. ali da je bilo puno puno vise od onoga sto su neke danasnje europske uzdanice mogle, smjele i znale napraviti, to svakako. Naglasak na ovo "smjele".

Podmornice, nosaci aviona, spejs-satlovi....  komunisticke zemlje u to vrijeme nisu imali niti resursa, niti su smjele proizvoditi ista sto bi ugrozilo demokratski i kapitalisticki svijet. Izuzetci od tog pravila kojeg su postavili amerikanci su bili - rusija, kina i jugoslavija. svaka u skladu sa svojim resursima i mogucnostima, rusija jasno i naravno nije imala premca u tome "mi" smo bili daleko od toga, ali jos uvijek dovoljno visoko da jna bude tretirana kao respektabilna vojna sila. ovo peta u svijetu, prva u europi.....propaganda da, samo koliko se ja sjecam, jna je bila treca vojna sila u europi, i to ustvari i nije propaganda, niti nesto ekskluzivno, jer osim rusije i britanaca, tko je uopce i smio imati nekakvu vojsku, razvijati naoruzanje i gomilati vojnike? Ama bas nitko, oduzmi rusiju i sve njene satelite i zemlje kojima je na ovaj ili na onaj nacin vojno upravljala, tko ti ostaje? Njemci, koji ni petarde u ono vrijeme nisu smjeli proizvoditi, britanci, talijani koji su bili u slicnom polozaju kao i njemci, francuzi, koji bez sad-a i britanije ionako nebi bili vojno nikakvi.....

a da babo nije malo previse balansirao, pa malo podrzavao amere  i saveznike, pa onda malo ruse, pa malo izmedju, odnosno da je ostalo posljeratno stanje kad su ameri sakom i kapom dijelili izuzetno aktualno naoruzanje i tehnologiju.....

no, nebitno ustvari, prosla vremena. ali reci da juga nije imala jaku vojnu industriju, jednostavno ne stoji. Mozda nije bila tehnoloski najbolja, imala je mana i svega, ali da nije bila jaka....