Svibanj 01, 2025, 07:59:15 prijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Pronalazak divovskog škorpiona  (Posjeta: 1332 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bravo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Pronalazak divovskog škorpiona
« u: Prosinac 01, 2005, 21:01:00 poslijepodne »

Evo nešto i za terariste

OTKRIĆE
 Životinja od jednog i pol metra živjela je u Škotskoj prije 350 milijuna godina
Pronađeni tragovi divovskog škorpiona

Svi oni kojima se od pogleda na škorpiona diže kosa na glavi trebali bi biti sretni što nisu živjeli prije 330 milijuna godina. Da su se nekim slučajem tada šetali uz neku škotsku rijeku, mogli su nabasati na divovskog škorpiona, toliko velikog da su mu bez saginjanja mogli pogledati ravno u oči.

Znanstvenici već neko vrijeme znaju da je postojalo šesteronožno biće latinskog naziva Hibbertopterus, daljni rođak današnjih škorpiona, no smatrali su da je živjelo samo u vodi. Nedavno pronađeni fosilizirani tragovi te divovske beštije iz Škotske dokazuju pak da je ta životinja, dugačka više od metra i pol i široka jedan metar, izlazila i na kopno.

To je dokaz da su prvi kralježnjaci koji su umjesto peraja imali četiri uda na kopnu susretali velike člankonošce, skupine kojoj pripadaju insekti i rakovi kazao je evolucijski biolog Blair Hedges sa Sveučilišta u Pennsylvaniji.

Tragove je pronašao Martin Whyte sa Sveučilišta u Sheffildu. Pažljivom analizom zaključio je da se Hibbertopterus kretao sporo i s trzajima. Utore u obliku polumjeseca s vanjske strane ostavili su udovi, unutrašnje oznake napravio je trbuh, a duboku središnju brazdu urezao je rep.
Sporo kretanje s mnogo stajanja i činjenica da je po tlu vukao stražnji dio tijela upućuju na to da životinju nije nosila voda, već da se sama kretala kazao je Whyte.

Iako je Hibbertopterus djelovao zastrašujuće, stručnjaci kažu da nije napadao veće životinje, nego da se hranio isključivo malim organizmima.

Bez obzira na to, bilo je zasigurno strašno susresti ga kaže Whyte. Hibbertopterus je izumro prije 250 milijuna godina.

www.vecernji-list.hr
Edited by: Boris

Offline Zluf

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
    • flertanje
« Odgovori #1 u: Prosinac 01, 2005, 21:26:00 poslijepodne »
Imao je sigurno ukusniju guzicu od škampa

Offline petra

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 60
  • Sad sam malo veći
    • http:/
« Odgovori #2 u: Prosinac 01, 2005, 21:38:00 poslijepodne »
Užas, očajno se bojim škorpiona, i dosta sam se ih nagledala u djetinjstvu dok sam ljetovala kod svoje bake u Tučepima. Crna klišta obitavaju dolje na jugu, e sad koliko su opasni ne znam samo znam da sam doćživljavala šokove od njih.
Zagreb/Botinec
 Čudno je kako je malo potrebno da budemo sretni, i još čudnije kako često nam baš to malo nedostaje

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #3 u: Prosinac 01, 2005, 21:44:00 poslijepodne »
nisu uopče opasni, mislim ovi naši primorski, nemrem reći morski jer ne žive u moru..;o)), a inaće bio je prava mrcina...moj pandinus je mali pa je mrcina, a daj zamisli beštiju od pol metra...brrrrrrrr      
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline zulu

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Prosinac 02, 2005, 22:55:00 poslijepodne »
Kul.Ja bi takvog...Nazvala bi ga Mrvica...
Helou ljudovi!!! Hau ar vi duing tudej? Dec oukej!

Natura in minimis maxima!