Lipanj 27, 2025, 00:40:29 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Koju UVB lampu da uzmem?  (Posjeta: 1149 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline SuiciTe Basta

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 35
Koju UVB lampu da uzmem?
« u: Travanj 22, 2012, 20:47:20 poslijepodne »
Sta vi mislite koja je od dole ponudjenih UVB sijalica najbolja za Lacertu Viridis-zelembaca?

JBL SOLAR UV - SPOT
REPTI GLO 5.0 COMPACT
REPTISTAR 8.0 UVB 23 W
Arcadia D3 compact 7% UVB 23W
TR Desert Pro Compact 10.0 UVB 23W
Repti Glo 10.0 Compact

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Odg: Koju UVB lampu da uzmem?
« Odgovori #1 u: Travanj 23, 2012, 09:15:20 prijepodne »
Pusti tog jadnog zelembaća nazad u prirodu, tamo gdje si ga ulovio. U terariju će ti ionako krepati.

Offline SuiciTe Basta

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #2 u: Travanj 23, 2012, 10:26:49 prijepodne »
Eh ovako, kao prvo nisam nikoga pitao za misljenje da li bi trebao da vratim gustera nazad u prirodu "gdje sam ga i ulovio"....sada ti meni samo objasni kako sam u sred zime mogao uhvatiti gustera u Sarajevu !?! Tebi hvala sto se brines za zivot mog zelembaca, ali mogu te utjesiti i smiriti kad ti kazem da ga imam vec dvije godine, i vidi ti to, ziv i zdrav je! Dao sam vise od 500KM za njegov terarij, sve ima sto mu treba, samo moram da mijenjam UVB sijalicu....koristio sam repti glo 2.0 prosli put, ali sada mogu da nabavim samo one sto sam gore zapisao, pa sam samo htio da pitam koja bi mu najbolje prijala. Kad sam vidio post mislio sam da ce nesto pametno pisati....ako hoces da mi pomognes, bujrum...a ako neces mozda ce neko drugi....na kraju krajva mogu sam izabrati jednu bas kao i prosli put, ali samo hocu da priupitam jer ima sigurno puno iskusnijih na forumu koji ce mi preporuciti nesto bolje....

Offline Chilii

• Urednica terra redakcije
  • Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • AkTer jedna od šest :)
« Odgovori #3 u: Travanj 23, 2012, 11:25:36 prijepodne »
Zanimljivo kako u prijašnjim postevima nisi nigdje pisao da imaš ovog guštera već si tražio savjete i postavljao potpuno početnička pitanja, a sad je odjednom 2 godine kod tebe.

Nino je jedan od najboljih poznavatelja guštera na ovom forumu, dao ti savjet koji preporučam da poslušaš.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #4 u: Travanj 23, 2012, 12:34:50 poslijepodne »
Domaće vrste lacertida naprosto ne uspijevaju dugoročno u terarijskim uvjetima. Imao sam donekle uspjeha s L. trilineata-om, ali samo zato jer su životinje bile u vanjskim terarijima od 4.-10. mjeseca svake godine. Meni su inače domaće vrste, pogotovo L. viridis, L. agilis i neke forme P. melisellensis-a najlješi gušteri općenito, ali nemam ih u kolekciji primarno zato jer im se ni uz kakvu tehniku ne mogu osigurati adekvatni uvjeti za kvalitetnu egzistenciju. Svi uzgajivači navedenih vrsta (i većine ostalih vrsta europskih Lacertida) - a poglavito su to entuzijasti iz Njemačke, Nizozemske i Britanije - drže svoje životinje u vanjskim, otvorenim terarijima ili staklenčkim nastambama (pokrivenim specijalnim akrilnim pločama koje propuštaju 98% UV spektra).
Dao sam ti dobronamjeran savjet - ne zbog tebe, već zbog nesretne životinje koja u terariju, pogotovo u rukama početnika, nema nikakve šanse.