mozes, sam mozes napraviti i puno kvalitetniju/hranjiviju podlogu ali moras znati sto stavljas i zasto. najlakse i najednostavnije ako stavljas zemlju, glisnjak, mozda malo treseta uz to, itd. samo trebas znati to obraditi prije stavljanja u tank, nije bas plug n play, otvori i istresi kesu kao kod kupovnih podloga. i nije ni toliko jeftino ako kupujes nekoliko stvari i ako uracunas svoje vrjeme u to, ali ako znas sto radis podloga ce biti hranjivija nego ijedna na nasem trzistu, mogu se kladit u to, a dali se isplati najbolje sam odluci.
uglavnom, najbitinije ti dobro prosijat i mineralizirat zemlju, sijanje mozda cak i vaznije, u tanku se moze mineralizirat ali hrpu loseg treseta komada drveta i sveg zivog neces vise moci izbaciti a raspadanjem toga ces si samo probleme napraviti. u zemlju mozes dodati i crvenu glinu, ili laterit, ima vise zeljeza ali je i skuplji, za druge mikroelemente neznam, moze se dodati i kalij klorid ali je tesko za nabaviti kod nas a i nije tako trajan, otopi se kroz par mjeseci pa i nije neznam kolika beneficija njega stavit. a mozes ici i na sami glisnjak, on se lako obradi prije, nema nista u sebi za sijanje i sad ga ima svuda za kupiti. samo ima i puno vise nutrijenata i moras paziti da ga previse nedodas, odpusta dosta u vodu, hrani alge a mislim da je cak i gusci od zemlje, nije tako rahli i vjerojatno se jace sabija-manje kisika u podlozi, dobro ga je i razrjediti s pjeskom ili nekim drugim medijem. a treset ako stavljas stavljaj sphagnum-bjeli treset, i to samo tanki sloj ispod glavnog substrata. ima svoje prednosti ali sam po sebi nije hranjiv, uz to jako kiseli podlogu a i stvara anaerobne zone pa su mnogi imali problema ukoliko su previse stavili ali to u maloj kolicini je korisno i dobar za staviti ako se ima prilika negdje nabaviti manja kolicina za sitne novce.
-imas puno recepeta na netu pa radije to sve pogledaj prije nego odlucis sto ces raditi
p.s. zasto na gornjem linku pise da mineralizirani substrat traje 1.5-2god a lik koji je promovirao tu metodu kaze da traje puno duze? uostalom, moze se prihranjivati i kroz vodu a mogu se dodavati i tablete u sami substrat, kupovne, zemlja, osmocote, itd. to sve bi trebalo znatno produziti zivotni vjek hranjive podloge
http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/library/52554-how-mineralized-soil-substrate-aaron-talbot-36.html