Srpanj 18, 2025, 13:33:14 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Otapanje co2 u vodi ?  (Posjeta: 6528 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
Otapanje co2 u vodi ?
« u: Travanj 16, 2012, 21:44:50 poslijepodne »
Evo , kolege otvorio sam ovu temu da se vecina koja koristi co2 izjasni i pomogne mi . Zanima me sto vam se najbolje pokazalo za otapanje co2 u vodi i da ima dobar ucinak . Za sad imam neki bezvezni difuzor al nisam zadovoljan , preporuceno mi je ovo kao odlican difusor , pa me sad zanimaju vasa misljenja opcenito tako da mogu dobro odlucit  -?  :up:
Nemora nuzno bit difusor , moze neki prijedlogi i za atmomizere , uglavnom ono sto se vecini pokazalo vecini  -?

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
Odg: Otapanje co2 u vodi ?
« Odgovori #1 u: Travanj 16, 2012, 22:00:50 poslijepodne »
Ja sam baš danas komentirao kak mi biljke u 60 litarnom akvariju kod cure rastu bolje otkad mi se razbio keramički difuzor i kad sam stavio onu spiralu od JBLa. Zanimljivo jer sam bio uvjeren da je taj difuzor bio učinkovitiji.

A i biljke su mi općenito rasle najbolje u ovom 160 litarnom akvariju u potpisu koji je isto imao prvo Nutrafinove ljestve, a onda tu JBLovu spiralu. Tak da mislim da ću u slijedeći setup staviti tak nešto oldskool, ili možda isprobam onaj Rentin izum, duple ljestvice. :) 
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Venom

• Punopravni član
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #2 u: Travanj 16, 2012, 22:03:23 poslijepodne »
Ja sam baš danas komentirao kak mi biljke u 60 litarnom akvariju kod cure rastu bolje otkad mi se razbio keramički difuzor i kad sam stavio onu spiralu od JBLa. Zanimljivo jer sam bio uvjeren da je taj difuzor bio učinkovitiji.

A i biljke su mi općenito rasle najbolje u ovom 160 litarnom akvariju u potpisu koji je isto imao prvo Nutrafinove ljestve, a onda tu JBLovu spiralu. Tak da mislim da ću u slijedeći setup staviti tak nešto oldskool, ili možda isprobam onaj Rentin izum, duple ljestvice. :) 

Hmm , cini mi se da znam kako izgleda za JBL spiralica (ako moze slika) , a ovo za duple ljestve nisam nigdje na forumu nasao ...
Mene nekako vuce ovo sto sam stavio pod link ... , stavi se na izlaznu cijev vanjskog filtera i dok dode i akv. vec je otopljen skoro skroz ...

Offline zdgrunf

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Re: Odg: Otapanje co2 u vodi ?
« Odgovori #3 u: Travanj 16, 2012, 22:09:42 poslijepodne »

Mene nekako vuce ovo sto sam stavio pod link ... , stavi se na izlaznu cijev vanjskog filtera i dok dode i akv. vec je otopljen skoro skroz ...

Nije rastopljen nego su mjehurici sitniji nego kod staklenih difuzora npr. Stvar je dobra i dobro radi.

Offline Venom

• Punopravni član
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #4 u: Travanj 16, 2012, 22:11:44 poslijepodne »

Nije rastopljen nego su mjehurici sitniji nego kod staklenih difuzora npr. Stvar je dobra i dobro radi.

Aha , pa da tako nesto su mi rekli , imam vec 2 preporuke za taj sistem , jos me zanima ova JBL spirala al 100% cu uzet ovaj s linka ...
Mjehurici su manji i izlaze zajedno s filterom po cijelom akv.  :up:

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #5 u: Travanj 16, 2012, 22:13:29 poslijepodne »
Da, ali navodno dosta smanji protok filtera (ne znam iz vlastitog iskustva jer ga nikad nisam imao). Ovo od JBLa se zove JBL Proflora Taifun, a o dvostrukim CO2 ljestvicama se pričalo TU, a OVO je originalna tema pa malo pogledaj. 
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline deklok

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
« Odgovori #6 u: Travanj 16, 2012, 22:15:10 poslijepodne »
Do sada sam isprobao 3 otapanja...

Znaci prvi je bio slim filter od duhana za motanje
Drugi je bio Nano difuzor
A danas sam upogonio Nutrafin CO2 boca i ljestve i ne izgledaju lose samo mi je cudno to otapanje u ljestvama? I uz taj Nutrafin dobijes one njihove praskove sto su se jako pokazali losi i trajali su 2 sata i uzeo sam ih i bacio i napravio DIY smjesu koja je proradila u 10 min...

Offline Venom

• Punopravni član
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #7 u: Travanj 17, 2012, 10:31:41 prijepodne »
Hmm , mislim si uzet Rhinox 2000 i povise njega stavit neku protocnu pumpu tako da siba mjehurice . Sto kazete na to  -?

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #8 u: Travanj 17, 2012, 10:38:13 prijepodne »
Radi ti reaktor odlično,malo ćeš dobiti od svih nas ideja,tek kad sam probaš,u biti češ vidjeti što hoćeš i što ti treba
Ja sam svoga prije godinu dana pustio u rad,pa dok sam riješio ulaz CO2,pa kol gnojiva,pa svijetlo pa protok.......
Ugl,tek nakon 6mj sam vidjeo stabilan tank i gandja je rasla ko luda
Reaktor mi je super jer nije u tanku,ne čistiš ga i naznaš da ga imaš,a radi
Samo moraš pazit kojeg naručuješ,radi dim crijeva filtera

Offline amchudin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #9 u: Travanj 17, 2012, 13:37:50 poslijepodne »
razmisli o bazuci / bazuka

Offline Venom

• Punopravni član
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #10 u: Travanj 17, 2012, 21:11:14 poslijepodne »

Mozes pojasnit malo  -?

Offline zdgrunf

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #11 u: Travanj 17, 2012, 22:21:49 poslijepodne »

Mozes pojasnit malo  -?
Bazooka co2 atomizer, najsličniji je GLA atomizeru po performansama.

Sent from my LG-P500 using Tapatalk

Offline deklok

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
« Odgovori #12 u: Travanj 17, 2012, 22:34:50 poslijepodne »

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #13 u: Travanj 17, 2012, 22:56:09 poslijepodne »
Da,taj ide u aq,a reaktor izvan,mislim da su obadva dobri,sad je pitanje da li vanjski,za koji mislim da je ipak bolji jer raspršuje unutar struje filtera
To se jako lijepo vidi u aq kao lagana izmaglica
"Bazuku"još moraš negdje smjestiti ispod pumpe i u tank
Ma sve je to super,glavno da ćera!

Offline Venom

• Punopravni član
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #14 u: Travanj 18, 2012, 10:59:43 prijepodne »
Da,taj ide u aq,a reaktor izvan,mislim da su obadva dobri,sad je pitanje da li vanjski,za koji mislim da je ipak bolji jer raspršuje unutar struje filtera
To se jako lijepo vidi u aq kao lagana izmaglica
"Bazuku"još moraš negdje smjestiti ispod pumpe i u tank
Ma sve je to super,glavno da ćera!

Ova bazuka ne izgleda lose , mozda da stavim nju i povise neku protocnu pumpu i to je to . Difuzor mi je ispod izlaza filtera , co2 radi vec par dana (tocnije 3) i u ta 3 dana mi je valisneria narasla 5+cm , za nevjerovat vec je na povrsinu izbila . Izgleda da se to otapa i sljaka ali opet nije to to , vidim ja koliko mjehurica ode u zrak , bezpotrebno  :nerv:

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #15 u: Travanj 18, 2012, 11:51:50 prijepodne »
Osnovna jednadžba prijenosa tvari ovisi o razlici koncentracija (CO2 u vodi i CO2 zasićenja), o međufaznoj površini (koja ovisi o veličini mjehurića - manji mjehuri -> veća površina), vremenu kontakta mjehura i vode, te konstanti prijenosa tvari.
Isključivo možemo u akvaristici djelovati na međufaznu površinu i vrijeme boravka. Jer koncentracija zasićenja CO2 ovisi o temp. koju ne možemo spuštati čime se povećava topljivost CO2.
Dakle difuzor koji razbija mjehure u sitnije mjehuriće čime povećava površinu i ljestve koje produljuju put mjehura, odnosno vrijeme boravka mjehura u akvariju.
Tehnička rješenja su brojna - apsorberi, kolone, punila, dispergiranje, tuševi, difuzori. Svi povećavaju prijenos.

Offline Microsorium

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #16 u: Svibanj 05, 2012, 07:11:16 prijepodne »
ja sam probao sve i svašta. davnih dana denerle ljestve. radile su ok ali kad sam prešao na DIY CO2 = nula bodova jer se kvasac nakupljao na dnu i gušio sistem. onda sam našao male unutrašnje filtere koji imaju onaj dodatak / cjevčicu na izlaznoj cijevi za uštekat tanko crijevo. tu sam spojio CO2 i fini mjehurići idu u aq. pokazalo se dobro. Onda sam na taj izlaz montirao dugo (1,5 m do 2 m) crijevo da izbačeni CO2 kruži u njemu i bolje se otapao, ali opet: kvasac i alge na unutrašnjoj strani crijeva ...
da i prije toga je bila jedna zgodna opcija: vodena pumpa unutar akvarija na čijem izlaznom jetu je bila naopako postavljena plastična (PET) boca od Coca Cole. Voda se snažno miješala unutar boce a unutra sam ubacivao CO2 koji se super otapao ... jedini problem: bilo je ružno za vidjet u ak. Sad sam na ovo sistemu s kojim si otvorio temu, čini se ok.