Samo neka nastave tako, nece im skoditi

Sto se tice teleskopa stvarno mislim da treba malo stati na loptu jer vjerujem da svi imamo galeriju propalih hobija.
Da mi je bio teleskop sedamdesetih ili osamdesetih vjerujem da bi se zalidio do besvjesti i buljio mjesecima. Ali to su bila vremena kada i nije bilo bas pretjerano raspolozive zabave.
Sada sam ispunio sebi djeciji san dovukao doma teleskop, montirao na balkon i udri.
Prvo na ajfonu pokrenem SkyWalk i mislim si kako je to nekad bilo zeznuto da si morao uciti prepoznavati nebo, a danas taknes touch i igracka ti na displayju projicira sliku s kamere i ucrtava objekte - u realnom vremenu.
Prvo okrenes prema Mjesecu i kad ga pogodis ne zatvaras vilicu od ushita, tuces se s detetom oko mjesta za okularom, on zove mamu da to mora vidjeti

U tren oka sakupio se cijela obitelj i svi se izredavaju. Kad odrade svoj red ajmo pogledati nesto drugo, neki planet. Gledas na display i vidis da je Jupiter u krasnoj poziciji. Naciljas i za par minuta gledas tu malu lopticu na kojoj nazires pruge. Opet se svi izredavaju ali im ovaj put moras pojasniti sto zapravo viđe

Onda krenes na neko poznato sazvjezde i ushicen shvatis da golim okom vidis tri tockice, a kroz teleskop pet

Sljedece vece sam sjedis na balkonu i divis se Mjesecu

Onda pocnu veliki planovi o odlasku van grada i o montazi kamere ali na kraju cijelu zimu teleskop stoji u prasini.
Posloze se planeti sto objave u svim medijima pa je red da se to pogleda. Prvo ti ga je mrako ocistiti, pa ga moras izvuci van, sakupi se obitelj i svi gledate te tri svjetlece tockice koje jednako izgledaju sa ili bez teleskopa. Oni se razidu pa ti gledas Mjesec