Već neko vrijeme razmišljam o nabavci nekog vodozemca a da nije žaba. Axolotl(Ambystoma mexicanum) mi se čini najbolji jer je koliko sam ćuo dobar za početnike, a i zato jer me podsječa na čovijeću ribicu.
Na forumu sam našao samo dvije teme o njima(bump), a na netu par care sheet-ova. Nigdje nije pisalo koliki je minimum akvarijia pa ako netko zna bilo bi mi drago da kaže i nisam shvatio koja hrana je najbolja, negdje je pisalo živa na drugom posebne granule itd. pa ako netko zna i to bih volio da mi kaže?
Unaprijed hvala!
Ovdje imas cijelu stranicu posvecenu axolotlima:
LINK. Za pocetak ti moze posluziti i akvarij 60x30x30 cm, kasnije kupujes akvarij ovisno o velicini zivotinje. Odrasli u prosjeku narastu 20-28 cm tako da bi akvarij od 100+ cm duzine bio pozeljan za primjerka te velicine sto zbog kretanja sto zbog odrzavanja odgovarajuce kvalitete vode. To su ceste laboratorijske zivotinje tako da ces na netu naci da je odrasle moguce drzati u smijesno malom prostoru, ali jasno je da to nisu uvjeti za zivot nego prezivljavanje. Temperatura vode bi trebala biti oko 15-20 stupnjeva, axolotla isto nije ok drzati na 25 stupnjeva cijelo vrijeme tako da za pravilno drzanje realno treba chiller.
Prirodna hrana je ono cime bi trebao hraniti zivotinju, kupovne hrane su samo dodaci prehrani. Ne postoji najbolja hrana za axolotle, potrebno ih je hraniti raznoliko.
Imas ih u pet centrima
Pa nije svaki vodozemac kojeg vidis u pet shopu za kupiti axolotl. Konkretno ih zadnjih 10-15 godina nikad nisam vidio u pet shopu tu u Zg.
Ako sam dobro shvatio ovi bijeli axolotli su albino?
Da, to bi bio albino, iako ne potpuni jer ima crne oci. Zahvaljujuci selektivnom uzgoju danas dolaze u nekoliko varijacija. Prirodna boja je smeđe-siva.
U prirodi zbog devastacije stanista prakticki izumiru i zato su na CITES listi. Međutim u zatocenistu ih ima dosta kao pokusnih zivotinja i kucnih ljubimaca tako da kao vrsta sigurno nece izumrijeti. U EU ih se redovito moze naci u pet shopovima po 10-20 eura.