Lipanj 25, 2025, 11:18:48 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: JESETRI u vrtnim ribnjacima- puno savjeta kako pustupati sa njima  (Posjeta: 7262 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline noktopus

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Slovenija
    • www.aquareja.si
JESETRI u vrtnim ribnjacima- puno savjeta kako pustupati sa njima
« u: Travanj 03, 2012, 00:46:13 prijepodne »
Jesetre najčešče povezujemo sa kavijarjem i vrlo malo nas zna, da su jesetri sve češči i u vrtnim jezercima i u drugim divljim ribnjacima, a o njihovom uzgoju se vrlo malo zna,zato sam na mojoj spletnoj stranici napisao nekoliko uputa o njihovom uzgoju u vrtnim jezercima.

OVDJE možete pronači nekoliko uputa kako da gojite jesetre, i nešto odgovor na najčešča pitanja o njima.

Koliko je najmanji ribnik u kojem možemo imat jesetre?
Jeli može jeseter živjeti uz druge ribe u ribnjaku?
Jeli ga možemo stavit u akvarij?
Jeli oni jedu bilje u ribnjaku?
Jeli su stvarno čistači u ribnjaku?
Kako brzu rastu?
Zašto noču plivaju po rubu ribnjaka?
Kada jih je najbolje hranit?

Ovo je nešto od pitanja na koje možete nači odgovore, i vjerujem, da čeju vam pomoči ako več imate u svome ribnjaku kojeg jesetra, a dobro bih bilo,da si ovo pročitate ako vas interesuje da bih ovu ribu imali u svome ribnjaku.

Lepotan na donji fotografiji mi je kot fotografiranja dobro obradio ruke, jer ima kožu kao šmirgl papir, zato u dodiru sa večima jesetrima treba upotrebit rukavicu, sad to znam prije nisam.

Na fotografiji je jesetar koji je u  7 godina narastao iz 20cm na  110cm i ima  7.5 kg,živi u vrtnom ribnjaku od 25.000l vode, uz njega žive i dva manja jesetra i oko 25 koja koji su skoro svi veličine iznad 50cm.
Manji albino jesetar živi u istome ribnjaku, isto je star 7 godina ali je narasto tek do 60cm,jer ne raste tako brzo kao njegov rodžak-acipenser baerii.
Uz dobru filtraciju vode i pravilnu prehranu može svako imat ovakve lepotane u svojoj bari.

« Zadnja izmjena: Travanj 03, 2012, 01:02:07 prijepodne od noktopus »

Offline biosvera

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
Odg: JESETRI u vrtnim ribnjacima- puno savjeta kako pustupati sa njima
« Odgovori #1 u: Travanj 03, 2012, 10:12:04 prijepodne »
wow super stvarno prekrasne ribe meni se malo čini da su pre komplicirane neznam zašto ali kad sam pročitao što sve moraš imat da bi ih držao koliko kisika ona hrana  :roll:

Offline Modron_maze

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 03, 2012, 13:01:53 poslijepodne »
Vrlo zaniljiva živina.
Kako nabaviti. Kašku kavijara stavit u jezero i čekat da se izlegu?  :)

Offline biosvera

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
« Odgovori #3 u: Travanj 03, 2012, 13:06:40 poslijepodne »
imaš ih na njuškalu  ;)

Offline brle

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #4 u: Travanj 03, 2012, 13:08:51 poslijepodne »
prekrasni su
091/3852348

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #5 u: Travanj 03, 2012, 20:53:16 poslijepodne »
Prekrasne su! Velika, mirna, elegantna idrevna bića! Meni puno bolje od Coia..

Koliko ove narastu?
Nadam se na kao i ove

Offline noktopus

• Punopravni član
    • www.aquareja.si
« Odgovori #6 u: Travanj 03, 2012, 22:28:01 poslijepodne »
Koliko narastu zavisi od same vrste, ali u vrtnim ribnjacima narastu nekako ovako:

ALBINO JESETER (acipenser rutenus) - u  5 do 10 gfodina  naraste  do 60 cm
DIJAMANTNI JESETER (Acipenser gueldenstaedti) - u 5 do 8 godina naraste do 90 cm
SIBIRSKI JESETER (acipenser baerii) - u 4 do 6 naraste  do 90 cm

Spolno je zreo teku 12 -15 godini,a živi do 30 godina.

Kot nas su u vrtnim ribnjacima več negde oko 10 godina, prije jih nije bilo nigde, i svaki koji je narastao više od 1m je živa atrakcija,jer može se naučit da ti jede iz ruke.

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #7 u: Veljača 10, 2014, 12:37:21 poslijepodne »
Da ne otvaram novu temu, jer ne znam o njima ništa više nego kaj sam i sama pročitala na netu. Samo eto da vas jezeroljupci obavijestim da su u pet centru, Heinzelova, ostale još dvije jesetre, acipenser baerii.
Znači, za veća jezerca. Već su duge cca 15-20 cm, ali nisu baš najjeftinije. 120 kn.
Moram napomenuti da kod nas, naravno, nema za kupiti hranu za njih, pa sam dok je ne naručim s neta uzela onu najviše proteinsku-za diskuse, jer me striček koji ih prodaje uvjeravao da ih on hrani sa spirulina tableticama i da to one jedu i da se time hrane.  :dead: (i da kaj si ja mislim da ni pseće hrane nema iznad 70% proteina, a kamoli riblje- htjela sam mu reć da je pas uglavnom svejed-a ova riba mesojed, no ... nije bilo smisla)
isti tren kad je došla kod mene (doduše za sada je u 120 l akvariju) se bacila na hranu za diskuse a danas bu dobila i bloodwormse.
Pustike, Turopolje

Offline ninci

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 11, 2014, 10:49:34 prijepodne »
Eh i da... jučer je dovatila jednu zlatnu ribicu... iako je preživjela, rep joj je fest očerupan.
Pa toliko o tome da je miroljubiva... ili je pak samo izgladnjela, od dosadašnjeg hranjenja spirulinom.
Pustike, Turopolje

Offline noktopus

• Punopravni član
    • www.aquareja.si
« Odgovori #9 u: Veljača 11, 2014, 19:37:38 poslijepodne »
Neznam gde ti držiš te jesetre  u akvariju ili u ribnjaku ?

Znaj da te ribe trebaju puno hrane,i ako češ jih hranit hranom za diskuse češ bankrotirat.
Dosta bolje je ako možeš kde nabavit hranu za pastrve, u kojem uzgajalištu češ je jeftino moč nabavit.
 Zimi jedu negde oko 1% od vlastite teže na dan, a ljeti jim trebaš dat barem 6% od njihove težine na dan.
Imaj u umu, da te ribe narastu preko 1.5 m i za to jim treba puno klope.
« Zadnja izmjena: Veljača 11, 2014, 19:45:33 poslijepodne od noktopus »

Offline ninci

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 12, 2014, 11:10:20 prijepodne »
Za sada je u akvariju od 120 l. još sa 5 zlatnih ribica, čeka da završim ne baš tako malo jezerce, iako bi joj moglo biti malo knap ako naraste 1,5, ali čitala sam da znaju ostati i nešto manje-1 m, što će biti sasvim ok.
Uzela sam najmanju ima do 15 cm, i da, jako je mršava i hranim je dva puta dnevno i to obilno. rekla sam da sam uzela hranu za diskuse jer bolje nije bilo za kupiti ali na netu ima za naručiti baš hranu za njih. ( http://www.orchardfisheries.co.uk/sturgeon-food-pellets ) ali hvala za savjet za hranu, mogla bi to nabaviti ovu za pastrve.

a ova moja je ili jako izgladnjela ili uopće nije tako miroljubiva ribica. na jednoj zlatnoj ribici na boku je onako, krug-ožiljak, gdje se valjda zaljepila na nju-ko paklara. to se očito dešava noću, jer kad ih ja gledam- ne šljivi ih ni pol posto.
Iako mi ništa baš nije jasno, jer fakat je onak mirna, kad sam je ulovila u mrežicu nije se ni pomaknula a kamoli zabatrgala, a i ulovila sam je bez problema... vjerojatno bi je i rukom mogla uhvatiti a ona ne bi pružala baš nikakav otpor, a i nije baš neki brzi plivač.
Pustike, Turopolje