I ove godine organizira se AKTER i na njemu će biti morski akvarij

Vjerujem da vam je jasno da je morska akvaristika nažalost najmanje zastupljena na AKTER-u iz objektivnih razloga a ove godine probat ćemo ju ipak dignut na stepenicu više.
Razlog zašto ovo radimo je što svake godine nakon AKTERa nekoliko ljudi krene u morsko-akvarističke vode i cilj nam je da približimo ljudima što više ljepota morske akvaristike i naravno damo im do znanja da nije to toliko problem i bauk koliko se na prvu čini.
To neće biti moguće bez pomoći što više ljudi pa vas zbilja molim pomoć kako bi za 6 mjeseci imali na AKTER-u jedan respektabilam morski akvarij.
Zamišljeno je da imamo morski akvarij od preko respektabilnih 500 litara koji bi bio izložen tako da se vidi kako cijela priča funkcionira. Ne znam još da li bi to bilo prozirno postolje ili nešto slično ali će akvarij definitivno biti ogledni primjer funkcioniranja cijelog sustava. Poanta je da ljudi vide kako sustav radi što se tiče tehnike a i da vide bar dio ljepote koja živi u našim morskim akvarijima.
Podijelio bi akvarij i pomoć u 2 kategorije:
1. Organizmi i sve ono što se nalazi u samom glavnom tanku
2. Oprema i sve oko glavnog tanka
Pa krenimo redom...
1. Organizmi i sve ono što se nalazi u samom glavnom tanku• KORALJIUkoliko želite pomoći bilo bi lijepo da već sad ljudi odvoje jedan ili dva fragića negdje sastrane i jednostavno ih uzgajaju i rade sve kao i do sad narednih 6 mjeseci kako bi taj frag na kraju mogli staviti u naš AKTER morski akvarij. Kasnije ako želite možemo staviti te fragove na aukciju, možete ih prodati ako je netko zainteresiran ili se možete dogovoriti s nekim da mu “uzgajate“ frag do aktera i onda mu prodate/poklonite. Naravno možete uzeti nazad sebi koralj nakon aktera.
• RIBEOvaj dio znam da je težak i nezahvalno je očekivati da će netko samo tako posuditi ribicu-dvije za akter ali ako ima koja dobra duša puno ljudi će biti zahvalno.
• KAMENJEOvo će nam definitivno faliti i bilo bi od velike pomoći kad bi se našlo dobrovoljaca da donira kamenčić-dva da možemo staviti u akvarij. Znate i sami koliko je to teško nabaviti i zato imamo objektivni problem s tim. Kamenje ne mora biti vrhunske kvalitete nego da posluži tih tjedan dana trajanja aktera. Ista je priča kao i sa koraljima kasnije ga se može uzeti nazad ili prodati ili što god već
• MORSKA VODAPošto bi bilo jako skupo da RO vodu solimo, mislim da ćemo ići po more na najbližu lokaciju. Ako će netko slučajno dolaziti tih dana a da se može računati da će dovesti nešto mora biti će to od velike pomoći. I odmah da kažem ovo ne plaćamo nego je na dobrovoljnoj bazi da mi ne iskaču priče sa naplatom mora sad
2. Oprema i sve oko glavnog tanka• SKIMEROvo je od opreme daleko najveći problem jer nam ipak treba skimer za 500 litara. Ako ima netko rezervni ili neku sličnu kombinaciju bili bi više nego zahvalni. Ja ću možda moći dati moj skimer tih tjedan dana ali će mi onda trebati bar nekakav da mi drži sustav dok neće biti skimera.
• RasvjetaAko netko ima viška isto nam pomaže ali to još javim jer postoje neke naznake da to možda imamo riješeno.
To je zasad to što se tiče stvari koje trebaju da bi složili jedan lijepi akvarij. Staklo, postolje, pumpe, reaktore, produžne, smo već nabavili ili je u procesu nabave.
Također ćemo trebati volontere koji će pomoći slagati, nositi, voziti, i sve što se radi oko AKTER-a.
Nadam se da vam je jasno da je cijela priča humanitarnog karaktera i da je samim time svaka pomoć dobrodošla. Oko morskog i svega što će biti u vezi morskog na AKTER-u smo zaduženi: Božidar (
https://www.akvarij.net/forum/index.php?action=profile;u=3436) i ja (
https://www.akvarij.net/forum/index.php?action=profile;u=5304).
Pa ako ste voljni bilo kako pomoći molim vas da nam se javite putem PP-a ili na mail.
Hvala svima unaprijed.P.S. Naravno da je ova tema ujedno i poligon za razne komentare, ideje i dogovore u vezi svega što sam napisao.