Srpanj 20, 2025, 20:02:37 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Morski akvarij na AKTERU  (Posjeta: 7446 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Roni

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Morski akvarij na AKTERU
« u: Travanj 02, 2012, 15:25:33 poslijepodne »
I ove godine organizira se AKTER i na njemu će biti morski akvarij  :zagrljaj:

Vjerujem da vam je jasno da je morska akvaristika nažalost najmanje zastupljena na AKTER-u iz objektivnih razloga a ove godine probat ćemo ju ipak dignut na stepenicu više.

Razlog zašto ovo radimo je što svake godine nakon AKTERa nekoliko ljudi krene u morsko-akvarističke vode i cilj nam je da približimo ljudima što više ljepota morske akvaristike i naravno damo im do znanja da nije to toliko problem i bauk koliko se na prvu čini.

To neće biti moguće bez pomoći što više ljudi pa vas zbilja molim pomoć kako bi za 6 mjeseci imali na AKTER-u jedan respektabilam morski akvarij.

Zamišljeno je da imamo morski akvarij od preko respektabilnih 500 litara koji bi bio izložen tako da se vidi kako cijela priča funkcionira. Ne znam još da li bi to bilo prozirno postolje ili nešto slično ali će akvarij definitivno biti ogledni primjer funkcioniranja cijelog sustava. Poanta je da ljudi vide kako sustav radi što se tiče tehnike a i da vide bar dio ljepote koja živi u našim morskim akvarijima.

Podijelio bi akvarij i pomoć u 2 kategorije:

1.   Organizmi i sve ono što se nalazi u samom glavnom tanku
2.   Oprema i sve oko glavnog tanka

Pa krenimo redom...

1.   Organizmi i sve ono što se nalazi u samom glavnom tanku

•   KORALJI
Ukoliko želite pomoći bilo bi lijepo da već sad ljudi odvoje jedan ili dva fragića negdje sastrane i jednostavno ih uzgajaju i rade sve kao i do sad narednih 6 mjeseci kako bi taj frag na kraju mogli staviti u naš AKTER morski akvarij. Kasnije ako želite možemo staviti te fragove na aukciju, možete ih prodati ako je netko zainteresiran ili se možete dogovoriti s nekim da mu “uzgajate“ frag do aktera i onda mu prodate/poklonite. Naravno možete uzeti nazad sebi koralj nakon aktera.

•   RIBE
Ovaj dio znam da je težak i nezahvalno je očekivati da će netko samo tako posuditi ribicu-dvije za akter ali ako ima koja dobra duša puno ljudi će biti zahvalno.

•   KAMENJE
Ovo će nam definitivno faliti i bilo bi od velike pomoći kad bi se našlo dobrovoljaca da donira kamenčić-dva da možemo staviti u akvarij. Znate i sami koliko je to teško nabaviti i zato imamo objektivni problem s tim. Kamenje ne mora biti vrhunske kvalitete nego da posluži tih tjedan dana trajanja aktera. Ista je priča kao i sa koraljima kasnije ga se može uzeti nazad ili prodati ili što god već
•   MORSKA VODA
Pošto bi bilo jako skupo da RO vodu solimo, mislim da ćemo ići po more na najbližu lokaciju. Ako će netko slučajno dolaziti tih dana a da se može računati da će dovesti nešto mora biti će to od velike pomoći. I odmah da kažem ovo ne plaćamo nego je na dobrovoljnoj bazi da mi ne iskaču priče sa naplatom mora sad

2.   Oprema i sve oko glavnog tanka

•   SKIMER
Ovo je od opreme daleko najveći problem jer nam ipak treba skimer za 500 litara. Ako ima netko rezervni ili neku sličnu kombinaciju bili bi više nego zahvalni. Ja ću možda moći dati moj skimer tih tjedan dana ali će mi onda trebati bar nekakav da mi drži sustav dok neće biti skimera.
•   Rasvjeta
Ako netko ima viška isto nam pomaže ali to još javim jer postoje neke naznake da to možda imamo riješeno.

To je zasad to što se tiče stvari koje trebaju da bi složili jedan lijepi akvarij. Staklo, postolje, pumpe, reaktore, produžne, smo već nabavili ili je u procesu nabave.
Također ćemo trebati volontere koji će pomoći slagati, nositi, voziti, i sve što se radi oko AKTER-a.

Nadam se da vam je jasno da je cijela priča humanitarnog karaktera i da je samim time svaka pomoć dobrodošla. Oko morskog i svega što će biti u vezi morskog na AKTER-u smo zaduženi: Božidar (https://www.akvarij.net/forum/index.php?action=profile;u=3436) i ja (https://www.akvarij.net/forum/index.php?action=profile;u=5304).
Pa ako ste voljni bilo kako pomoći molim vas da nam se javite putem PP-a ili na mail.

Hvala svima unaprijed.

P.S. Naravno da je ova tema ujedno i poligon za razne komentare, ideje i dogovore u vezi svega što sam napisao.
« Zadnja izmjena: Travanj 02, 2012, 15:31:44 poslijepodne od Roni »
http://www.roni-reef.com (nema više, recesija je)

Offline penzic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zgb
Odg: Morski akvarij na AKTERU
« Odgovori #1 u: Travanj 02, 2012, 16:37:24 poslijepodne »
Kad se smije trkeljati onda  i ja mogu.
U Zagrebu ima najmanje dva dućana u kojima imaju akvariji s morskom vodom,a ništa unutra.Bilo bi super kad bi mogao s njima dogovoriti da skupljaju donirane koralje i kamenje,napiše "nije za prodaju".Ljudima je lakše donositi koralje u dućan nego ga čuvati 6 mj.Kasnije donaciju prodaš za humanitarku.
Super je vidjeti akvarij 500 l, ali mislim da bi i jedan stolitraš s unutarnjim skimmerom privukao više novih moreljubaca.

Offline božidar

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zagreb-trnje
« Odgovori #2 u: Travanj 02, 2012, 18:29:21 poslijepodne »
          U stvari smo zamislili da u zavisnosti od zainteresiranih  "volontera" imamo još jedan manji, jadranski akvarij  jer kamenje za scape i organizme za njega je jednostavnije pribaviti a i zbog toga što i jadranski može biti itekako lijep, naravno bili bi vrlo zadovoljni ako bi netko želio izložiti neki nano morski.  Ali glavni reprezentativni tank će biti pravi koraljni greben, onakav kakav ljudi najčešće vide ili zamišljaju, bilo bi idealno da je u njemu i  "nemo" postava riba. Ovo sa donošenjem organizama u prodajne centre mislim da ne igra jer nitko neće dati svoje koralje anemone i druge organizme nekome ( a pogotovo u trgovine) i da slučajno riknu , tada bi mi ostali bez donacija koralja a svi ( koji bi nam na taj način nešto dali a mi upropastili) to bi nam nabijali na nos na svakom idućem Akteru. Dakle svi koji nam žele donirati nešto od organizama neka ga uzgoje i razviju u svom akvariju jer onda imaju uvid o njegovom zdravlju i kad nam ga daju znaju da su nam dali ono što vrijedi.
         Tehnika : kao što je Roni rekao htjeli bismo da na ovom Akteru ljudima približimo morsku akvaristiku na način da im prikažemo sve segmente koje ona zahtijeva a ne samo glavni tank sa koraljima i ribama, dakle da vide što sve od opreme treba za održavanje lijepog i zdravog akvarija. I tu smo malo u gabuli jer grijače skoro svaki od nas ima viška barem jedan dva ali skimer eventualno kalcij reaktor razne reaktore (ugljen-rowa-biopeletsi) rijetko tko uglavnom nitko. Naravno da ćemo probat naći nekog sponzora međutim to nije sigurno pa molimo ako netko ima višak opreme za morski akvarij da nam posudi (ili donira) za vrijeme trajanja Aktera.
         I, naravno da smo otvoreni za ideje pogotovo ako to uključljučuje i aktivno sudjelovanje u pripremama i slaganju na Akteru, dakle samo naprijed sa prijedlozima.

HR/ZG/trnje

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
« Odgovori #3 u: Travanj 02, 2012, 18:34:43 poslijepodne »
          U stvari smo zamislili da u zavisnosti od zainteresiranih  "volontera" imamo još jedan manji, jadranski akvarij  jer kamenje za scape i organizme za njega je jednostavnije pribaviti a i zbog toga što i jadranski može biti itekako lijep

Ako se bude slagao jadranski akvarij ... ja dostavljam organizme!

Offline božidar

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 02, 2012, 18:38:48 poslijepodne »
 :up: super, hvala , kada vidimo kako stojimo sa akvarijima (staklima) javimo da možeš okvirno znati za količinu organizama koja je potrebna
HR/ZG/trnje

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #5 u: Travanj 02, 2012, 19:26:58 poslijepodne »
Nešto lijepog Jadranskog kamena imam ja iz svog akvarija, nešto komada keramike...sve je mrtvo, ali...sa zadovoljstvom posaljem u Zgb da se stavi u neki sump...za par mjeseci ce i te kako biti iskoristivo...(kamenje je stvarno prva liga...i, jako lijepo izgleda)
Nažalost od opreme mi nije ostalo baš nista...sve podijelio....
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline bolek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #6 u: Travanj 02, 2012, 22:58:29 poslijepodne »
Evo stavit cu koji frag sa strane za aukciju a ak ce trebat popunit budem nekaj i posudio.
Što se tiće vode mozemo se dog da svatko napravi izmjenu i donese.
Ribe posudujem ak ce ih netko doc lovit.
Ak netko ima mrtvog kamenja koje bi posudio moze ga predat meni na oživljavanje :D :D
Ajmo ljudi koji frag neće nikog osiromašit :klap: :klap:
I'm Normally Not a Praying Man, but If You're up There, Please save Me Superman

Offline Klanjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • Bolje vrabac u ruci nego riba iza ormara.
« Odgovori #7 u: Travanj 02, 2012, 23:16:42 poslijepodne »
Ovo imam pa vidite jel vam kaj pomogne:
Akvarij 180 lit+sump sa 3 rupe bez bulkova
p400 skimmer
2400 lit stream wave x2
4800 lit stream wave
20 lit kantu punu mrtvog tropskog kamena
I nači če se koji fluid reaktor.
Mudrost se krije u riječima velikog Aristotela:
"Sinko, ako tebi treba filozofija da piješ vino, mislim da imaš ozbiljnih problema."

Offline božidar

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 02, 2012, 23:40:27 poslijepodne »
to ti je prazan akvarij ? sump s 3 rupe ili akvarij ? 
ako dočeka Akter naravno da nam treba  :) . Za kamen ćemo se dogovoriti da se kod nekog ciklira, a i sve ostalo    :up:   čujemo se za par dana , nadamo se da će se javiti još netko od ekipe pa da napravimo inventuru ponuđene opreme .
HR/ZG/trnje

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 02, 2012, 23:48:07 poslijepodne »
Akvarij je sa tri rupe 1x40 2x32 dočekati če jer stoji več god i pol u podrumu tak da nije problem,kamen je još na ispiranju sa ro vodom tak da bi on nadam se kroz 3 tjd bio spreman
za cikliranje
"Sinko, ako tebi treba filozofija da piješ vino, mislim da imaš ozbiljnih problema."

Offline božidar

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 02, 2012, 23:50:58 poslijepodne »
 :up:  može dimenzija sumpa i akvarija
HR/ZG/trnje

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 02, 2012, 23:53:09 poslijepodne »
Neznam  napamet mislim da je 90x40x50 a sump je nešto sitno manji

Offline božidar

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 02, 2012, 23:55:23 poslijepodne »
probaj izmjeriti ovih dana pa javi, i točne dimenzije rupa da znamo za bulkove.
HR/ZG/trnje

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
« Odgovori #13 u: Travanj 03, 2012, 08:28:32 prijepodne »
Matičnu koloniju nebih donirao, ali frag uvijek može...

Što se postavke akvarija tiče, neznam kak mislite sve to realizirat da izgleda na nekaj posebno, ali vam želim sve najbolje! :up:

Za moj ukus rađe bi išao na neki cool aquascape s kamenom i par koralja, nego na "reef kakav svi zamišljamo"...

Offline božidar

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Travanj 03, 2012, 10:09:05 prijepodne »
Stina znamo da je to što želimo gotovo pa nemoguće napraviti na ovom Akteru, ali morali smo si zadati neki cilj, i sada stremimo k njemu . Sve zavisi s kakvim i u kojoj količini organizama ćemo raspolagati te naravno kamenju jer za tu veličinu akvarija za neki donekle zanimljiv scape trebali bi imati oko tridesetak kila kamenja minimum i pijeska da prekrije dno bar 5-6mm. Zato smo i digli temu već sada da zamolimo sve morske akvariste da nešto doniraju ili posude, od tehnike ako imaju do donacije fragova, jer mislimo da bi svaki morski akvarist mogao sada odvojiti jedan frag i njegovat ga da do Aktera bude donekle razvijen da se vidi raznolikost, jer cilj nam je približiti morsku akvaristiku široj publici i zainteresirati ih za nju a ne imati greben kao doma, ali i pokazati ljudima sve što je bitno da bi se takav akvarij uspješno razvijao (sva moguća oprema i kojekakvi dodaci). I zato još jednom, izgled ovog Akterskog morskog akvarija u velikoj mjeri zavisi od nas zaljubljenika u morsku akvaristiku.
HR/ZG/trnje

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #15 u: Travanj 03, 2012, 11:15:27 prijepodne »
10tak kg kamenja je kod mene

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
« Odgovori #16 u: Travanj 03, 2012, 16:03:42 poslijepodne »
Od mene uvijek možete nešto očekivat, samo me treba kontaktirati (oni koji su za to zaduženi) tjedan dana ranije!! :up:

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #17 u: Travanj 13, 2012, 17:28:21 poslijepodne »
Organizirajte neku dostavu,ima kod mene palitoja,2 fragića  :up:

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #18 u: Travanj 15, 2012, 19:18:13 poslijepodne »
Koralji od mene u svakom slucaju, ribe malo teze  :-[
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline plavi1980

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0958374183
« Odgovori #19 u: Travanj 16, 2012, 00:03:48 prijepodne »
I moze i od mene koji frag a anemona moze na posudbu qvadrica od cca 30 cm

Offline simeZg

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Travanj 21, 2012, 00:13:03 prijepodne »
mozete racunati i na moje koralje... odvojiti cu par komada i cuvati ih do aktera.... za sad imam sigurno e. lamelosu, frag crvenih zoa i frag smedih sa neon okom!
Struja je jedina imenica ženskoga roda koja se ne smije dirati golom rukom!

Offline simeZg

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Travanj 21, 2012, 00:34:35 prijepodne »
prijedlog: mozda bi bilo dobro da ekipa koja misli cuvati fragove, napise sto misle da izbjegnemo duple!
Struja je jedina imenica ženskoga roda koja se ne smije dirati golom rukom!

Offline Roni

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Travanj 23, 2012, 10:36:32 prijepodne »
prijedlog: mozda bi bilo dobro da ekipa koja misli cuvati fragove, napise sto misle da izbjegnemo duple!

Apsolutno! Napisat ću ja detalje ubrzo.

Offline white

• Trade Count: (-1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: ZAGREB
  • 095/742-0003
« Odgovori #23 u: Svibanj 03, 2012, 12:29:01 poslijepodne »
i od mene ce biti koji koralj ...to nema problema

Offline Roni

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Rujan 11, 2012, 23:31:12 poslijepodne »
Bliži se AKTER.

manje više sa svim ljudima iz ove teme koji su ponudili pomoć sam se čuo na ovaj ili onaj način.

No zamolio bih i ostale koji su se voljni uključiti i posuditi/donirati/staviti za prodaju koji koralj da se jave kako bi dogovorili.

Ono što nam fali je neki komadić montipore i neke vrste akropore, calustrae, i možda pavona.
No bez obzira ako imate nešto za popuniti morski javite se.

Svima unaprijed hvala