Srpanj 18, 2025, 06:53:46 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Kaj velite na ovo?  (Posjeta: 3925 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline gmatanic

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
Odg: Kaj velite na ovo?
« Odgovori #50 u: Travanj 08, 2012, 18:43:32 poslijepodne »
Vodik je kompliciran zbog izuzetno teskog skladistenja u samom vozilu te ostalih popratnih detalja koji su opisani u gornjem linku s BMW-ovim pokusaja na tom polju.

da, znam... upravo zato i nije loša ta osnovna ideja. Jer kad bi se pronašao učinkovit način izdvajanja vodika iz vode, skladištili bi vodu, a izdvojeni vodik bi išao na sagorijevanje.
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #51 u: Travanj 08, 2012, 20:25:49 poslijepodne »
dal bi se dala instalirat turbina na javni vodovod, ne legalno vec teoretski? onda koristis protok u cjevima za dobijanje struje u stanu. cini mi se da bi to moglo raditi, ako pad pritiska nebi bio prevelik nitko i nebi primjetio, barem od stanara, sad neznam dal imaju koje druge nacine kontrole za to ali ideja mi je nekako sigurnija nego da se krade struja direktno iz zajednicke mreze. bio bi manji problem prostemat zid i sve pospajat ali dalo bi se to napraviti, pogotovo ako kroz vlastiti stan mozes, u slucaju nekog kvara tad i tako nitko nemoze doci na pregled bez tvog pristanka

Ideja nije losa osim sto se posvadala s osnovama fizike :)
Kad bi imala uporiste u stvarnosti bilo bi dovoljno sloziti jedno veliko akumulaciono jezero i na usisni kanal serijski spojiti par stotina turbina s cime bi namirili cijeli kontinent.

Ako zanemarimo mali detalj o susjedima koji ce prigovarati kad ostanu bez vode, treba malo razmisliti i gdje uglaviti ovakve hrpe krameraja:
http://www.builditsolar.com/Projects/Hydro/hydro.htm

pa nisam mislio da se nade energija za sve vec samo da sebi radis struju, nebi ni trebala velika turbina, moze bit prilicno mala i u zatvorenom kucistu, nju u zid i ostatak u trokrilni ormar. vodu koja prolazi kad kod netko otvori slavinu nebacam vec dalje preko turbine prolazi u cijev samo s manjim pritiskom, nemora ga neznam koliko izgubiti, 1 bar vise/manje, a imam ustedu na razlici potrosene struje

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #52 u: Travanj 08, 2012, 20:57:42 poslijepodne »
da, znam... upravo zato i nije loša ta osnovna ideja. Jer kad bi se pronašao učinkovit način izdvajanja vodika iz vode, skladištili bi vodu, a izdvojeni vodik bi išao na sagorijevanje.

Ucinkovit nacin dobivanja energije postoji u obliku fuzijskog reaktora i uz malo srece prvi ce biti operativan za koje desetljece, a kad imamo efikasan nacin dobivanja elektricne energije cemu se gnjaviti i proizvoditi gorivo za neucinkovite motore s unutarnjim izgaranjem gdje vise nema prostora za poboljsavanje ucinkovitosti od 35%.

Ucinkovite elektromotore imamo, baterije isto tako postoje ali su jos debelo preskupe te sve sto nam treba je jeftin i cist izvor elektricne energije za koju odavno postoji popratna infrastruktura.

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #53 u: Travanj 08, 2012, 21:05:19 poslijepodne »
pa nisam mislio da se nade energija za sve vec samo da sebi radis struju, nebi ni trebala velika turbina, moze bit prilicno mala i u zatvorenom kucistu, nju u zid i ostatak u trokrilni ormar. vodu koja prolazi kad kod netko otvori slavinu nebacam vec dalje preko turbine prolazi u cijev samo s manjim pritiskom, nemora ga neznam koliko izgubiti, 1 bar vise/manje, a imam ustedu na razlici potrosene struje

Uzmi kao primjer lampu na biciklu pogonjenu dinamom i primjeti kako se osjeti kad ga prikljucis kotacu, a proizvodi svega par W.  Dakle sto god iskemijao tu neces niti u ludilu dobiti vise od desetak wata i to ne konstantno nego kako netko otvori vodi. Da bi mogao koristiti tu energiju moras imati pretvarac koji trosi struju i kad nista ne radi te sam generator trazi napon za pobudu - iz tog razloga velike vjetroturbine imaju minimalnu brzinu kod kojih se gase jer vise trose nego sto proizvode.

Uz malo srece i nekoliko tisuca kuna ulaganja te puno gnjavaze mozda uspijes trajno upogoniti malu LED lampicu - onda ti je bolje s DX-a naruciti ovo za 5 USD i trositi HT-ovu struju, ako te jos nosu ustekali na VoIP
http://www.dealextreme.com/p/12-led-telephone-line-powered-desk-light-night-lamp-11969

:)

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #54 u: Travanj 09, 2012, 10:45:31 prijepodne »
nisam ja ni probao racunati koliko bi se energije moglo dobiti, samo eto, palo mi napamet. al da sam ispocetka mislio kako je ful dobra ideja onda je vjerojatno ni nebi podjelio ovdje:)
nista, cekam da usavrse bezicni prijenos onda, lopata, bandera, i zavojnica od dva metra :D

a sta mislis o ovom tipu i kako je on dobivao energiju iz vode? uredaji mu i nisu bas prekomplicirani, samo je poimanje malo drugacije - http:// en.wikipedia.org/wiki/Viktor_Schauberger 
navodno je usavrsio i vodeno kretanje bez otpora spiralnim kretanjem, tvrdio je da i urod bilja moze znatno poveacati, itd. dosta tog zanimljivog

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #55 u: Travanj 09, 2012, 13:10:09 poslijepodne »
Ucinkovit nacin dobivanja energije postoji u obliku fuzijskog reaktora i uz malo srece prvi ce biti operativan za koje desetljece, a kad imamo efikasan nacin dobivanja elektricne energije cemu se gnjaviti i proizvoditi gorivo za neucinkovite motore s unutarnjim izgaranjem gdje vise nema prostora za poboljsavanje ucinkovitosti od 35%.

Ucinkovite elektromotore imamo, baterije isto tako postoje ali su jos debelo preskupe te sve sto nam treba je jeftin i cist izvor elektricne energije za koju odavno postoji popratna infrastruktura.

Slažem se s ovim drugim.
Negdje sam u bespućima interneta naletio na video ili tako nešto o kompaniji koja je zamislila da se problem baterija kod el. automobila riješi tako da zapravo automobil kupiš bez baterije, odnosno ne platiš ju, nije tvoja, nego dovezeš auto na javna mjesta kao današnje benzinske pumpe i jednostavno ti izvade praznu bateriju, ubace punu, a ovu praznu stave na punjenje i vozi miško. Razvili su i sustav izmjene baterija, koji je u potpunosti automatiziran i sam postupak traje par minuta. Problem je vjerojatno i dalje u previsokoj cijeni, odnosno bateriju samo formalno ne bi kupio, a zapravo bi ju vjerojatno otplatio nekoliko puta kroz cijenu usluge.

Ako se ne varam, teoretska iskoristivost motora SUI ovisi o stlačivanju, odnosno omjeru volumena koji smjesa zauzima kad je klip u donjoj mrtvoj točki i onog volumena koju smjesa zauzima kada je klip u gornjoj mrtvoj točki. Povećanjem tog omjera povećava se učinkovitost motora. Nažalost sa današnjim gorivima, taj omjer nije moguće povećavati, jer daljnjim stlačivanjem dolazi do samozapaljenja goriva i detonativnog izgaranja koje zbog načina na koji se odvija pravi štetu na cilindru i na čelu klipa. Kad bi imali gorivo koje bi izdržalo veće temperature prije nego dođe do samozapaljenja, mogli bi povećati taj omjer i time učinkovitost motora. Dakle treba nam bolje gorivo. Teoretski. Ako se ne varam  :)
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #56 u: Travanj 09, 2012, 18:29:38 poslijepodne »
Slažem se s ovim drugim.
Negdje sam u bespućima interneta naletio na video ili tako nešto o kompaniji koja je zamislila da se problem baterija kod el. automobila riješi tako da zapravo automobil kupiš bez baterije, odnosno ne platiš ju, nije tvoja, nego dovezeš auto na javna mjesta kao današnje benzinske pumpe i jednostavno ti izvade praznu bateriju, ubace punu, a ovu praznu stave na punjenje i vozi miško. Razvili su i sustav izmjene baterija, koji je u potpunosti automatiziran i sam postupak traje par minuta. Problem je vjerojatno i dalje u previsokoj cijeni, odnosno bateriju samo formalno ne bi kupio, a zapravo bi ju vjerojatno otplatio nekoliko puta kroz cijenu usluge.

Problem je sto su baterije vrlo osjetljive biljke i dovoljno je par vozila s neispravnim sustavom ili nekoliko stritrejsera-akera da osteti ili unisti velik broj baterija, a onda sve ide u...

Buducnost su hibridna vozila koja su vec danas dostupna i kod kojih ta kombinacija reze ionako malu potrosnju jos za pola. Vec neko vrijeme pikiram na hibridni Piaggio MP3 i prema onome sto vidim tvornicko jamstvo na bateriju je 7 godina, sto je vec prihvatljivo.

Zapravo dovoljno je pogledati unatrag i vidjeti s kakvim su vozilima pocetkom proslog stoljeca radili dostave ili rusili brzinske rekorde :)