Srpanj 20, 2025, 14:29:15 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Novi setup?  (Posjeta: 2833 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline maxbunker

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 39
Novi setup?
« u: Ožujak 30, 2012, 13:12:42 poslijepodne »
Evo ovako, sa prijašnjim setupom nisam baš zadovoljan...Pa me zanima, htjeo bih izvaditi podlogu i staviti novu, znači malo bolje bih to uredio.. A kuda sa ribama i biljkama, nemam drugi akvarij? Da, i vratio bih istu vodu nazad, znači zacikliranu, jel bi ribe mogle odmah ići nazad, strah me da nebih uginule, zbog stresa možda, znači vađenje van pa opet nazad u akvarij? Ajd malo pomognite, tnx unaprijed!!!  -?

Zasad to ovako izgleda....
« Zadnja izmjena: Ožujak 30, 2012, 13:18:40 poslijepodne od maxbunker »

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Novi setup?
« Odgovori #1 u: Ožujak 30, 2012, 13:26:51 poslijepodne »
Biljke u kantu sa vodom, ribe u drugu kantu sa vodom iz akvarija, velicina kante ovisi o ribama, sto vise to bolje. Ostatak vode koji ti ne stane rasporedi po dodatnim kantama i to je to. U onu prvu sa ribama ubaci filter (ako je unutarnji) ili ubaci crijeva od vanjskog, kao i grijac, i mogu danima biti u tome bez problema, dok ti ne preslozis kako ti pase.

Kod vracanja, jasno, prvo voda, sadis bilje,  filter da se sve slegne koji sat, ribe normalno odmah prebacujes u akvarij, najbitnija stvar je da ti zaciklirani filter cijelo vrijeme radi, da ga ne gasis. I racunaj da si malo zeznuo ravnotezu akvarija i filtraciju kad rasturis podlogu, ali ako imas dobar filter, to nije nista sto bi ti moglo ozbiljno ugroziti ribe.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #2 u: Ožujak 30, 2012, 13:35:23 poslijepodne »
Računaj s tim da zaciklirana voda ne znači puno, bakterije su ne stijenkama akvarija, cijevi, a ponajviše u podlozi i filteru, a ne u vodi. Ne znam što bi mijenjao u podlozi ali bilo bi dobro i da sačuvaš dio šljunka na koji trebaš paziti kao i na filter - znači bez pranja u vodovodnoj vodi.

Offline maxbunker

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Ožujak 30, 2012, 13:48:25 poslijepodne »
Biljke u kantu sa vodom, ribe u drugu kantu sa vodom iz akvarija, velicina kante ovisi o ribama, sto vise to bolje. Ostatak vode koji ti ne stane rasporedi po dodatnim kantama i to je to. U onu prvu sa ribama ubaci filter (ako je unutarnji) ili ubaci crijeva od vanjskog, kao i grijac, i mogu danima biti u tome bez problema, dok ti ne preslozis kako ti pase.

Kod vracanja, jasno, prvo voda, sadis bilje,  filter da se sve slegne koji sat, ribe normalno odmah prebacujes u akvarij, najbitnija stvar je da ti zaciklirani filter cijelo vrijeme radi, da ga ne gasis. I racunaj da si malo zeznuo ravnotezu akvarija i filtraciju kad rasturis podlogu, ali ako imas dobar filter, to nije nista sto bi ti moglo ozbiljno ugroziti ribe.

Pumpa je JBL e 900

Offline maxbunker

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Ožujak 30, 2012, 13:51:03 poslijepodne »
Računaj s tim da zaciklirana voda ne znači puno, bakterije su ne stijenkama akvarija, cijevi, a ponajviše u podlozi i filteru, a ne u vodi. Ne znam što bi mijenjao u podlozi ali bilo bi dobro i da sačuvaš dio šljunka na koji trebaš paziti kao i na filter - znači bez pranja u vodovodnoj vodi.

A da probam, mislio sam, pošto mi je podloga oko 3 - 4 cm, da je maknem malo od stakla i samo preko nje novu podlogu stavim znači drugačiji pjesak i kamenje, onda bi izgledalo kao jedna cjelina?

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 30, 2012, 14:04:20 poslijepodne »
Po meni bi onda bilo bolje da uz dno nalijepiš samoljepljivu traku širine 3-4 cm i tako sakriješ zemlju. Na tom dijelu ispod podloge se ionako vole skupljati alge - posebno cianobakterija što nije lijepo za vidjeti.

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #6 u: Ožujak 30, 2012, 14:22:47 poslijepodne »
Izgleda ljepo i uredno, ja se ne bi zaje.... sa zamjenom podloge. Ako baš hočeš mjenjat ja sam to radil postepeno na način da sam prilikom redovnih zamjena vode usisal pola sloja stare podloge i preko toga stavljal novi. u starom su ipak bakterije i ostali dobri sastojci za bilje. Dakle nisam mical biljke nek sam tak postupno usisal u 4-5 navrata. Budi samo svjestan da ti može doći do pojave diatome (relativno bezopasna alga) koja se voli javljat kod promjene podloge. Pojedu nju ancistrusi, al opet... Kažem akvarij ti ljepo izgleda s ovom podlogom. Ak te baš živcira to posadi toliko bilja da se podloga ne vidi :).

Offline maxbunker

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Ožujak 30, 2012, 19:25:52 poslijepodne »
Po meni bi onda bilo bolje da uz dno nalijepiš samoljepljivu traku širine 3-4 cm i tako sakriješ zemlju. Na tom dijelu ispod podloge se ionako vole skupljati alge - posebno cianobakterija što nije lijepo za vidjeti.

A nisi me skužio, mislio sam da staru podlogu malo maknem od stakla i preko nje nasipam novi pjesak, tako da se samo vidi novi pjesak, a u biti je ispod stara podloga. Znači staru podlogu ne diram nego preko novu dodam i malo bolje rasporedim biljke...

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 30, 2012, 19:30:43 poslijepodne »
pa možeš onda šlaufom isisati tu podlogu naprijed i na njeno mjesto nasuti novi pijesak. nema potrebe za razvljivanjem cijelog akvarija. ali bez obzira na to traka bi sakrila alge koje će se ili su se već pojavile.

Offline maxbunker

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Ožujak 30, 2012, 20:54:54 poslijepodne »
pa možeš onda šlaufom isisati tu podlogu naprijed i na njeno mjesto nasuti novi pijesak. nema potrebe za razvljivanjem cijelog akvarija. ali bez obzira na to traka bi sakrila alge koje će se ili su se već pojavile.

Znam, al moram makar ribe izvaditi da ih ne plašim, i pola vode, malo da biljke rasporedim...

Offline maxbunker

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Ožujak 30, 2012, 20:55:59 poslijepodne »

Znam, al moram makar ribe izvaditi da ih ne plašim, i pola vode, malo da biljke rasporedim...i da nemam algi, zasad, akvarij je 2 mjeseca u funkciji.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Ožujak 30, 2012, 21:37:20 poslijepodne »
ne boje se ribe toga, dođu, njuškaju i smetaju. kad se pojavi mrežica u akvariju sasvim je drukčija situacija

Offline maxbunker

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Travanj 03, 2012, 19:40:15 poslijepodne »
Evo mali update, danas napravljeno....

Offline duba555

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: vt
« Odgovori #13 u: Travanj 06, 2012, 10:38:06 prijepodne »
o da sada puno bolje, sada samo napisi koja je sada podlaoga............

Offline maxbunker

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Travanj 07, 2012, 21:24:35 poslijepodne »
o da sada puno bolje, sada samo napisi koja je sada podlaoga............

Ostalo ok 50% stare (pjesak i vulkanit), preko toga sam nasipao JBl Manado i crni pjesak iz Pet Shopa, granulacije 1 - 3mm i dodao oko nešta pjeska granulacije oko 5mm.