Kolovoz 14, 2025, 11:01:06 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: T8 ILI T5 rasvijeta  (Posjeta: 1410 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dejanb82

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • adriana
T8 ILI T5 rasvijeta
« u: Ožujak 29, 2012, 19:38:54 poslijepodne »
zanima me dali se isplati mjenjanje rasvijete t8 u t5 , poklopac je orginal,akvarij je 270 l vode,rasvijeta je 140 w + reflektori, kako bi se bilje i ribe ponašale,kakva su iskustva s tim?   -?

Offline stomed

• Punopravni član
Odg: T8 ILI T5 rasvijeta
« Odgovori #1 u: Ožujak 29, 2012, 19:53:17 poslijepodne »
koliko sad imas, 4 lampe od 36w? u svakom slucaju nebi trebao imati tako velik broj lampi da dobijes istu kolicinu svjetla, T5 rasvjeta je puno jaca, i po vatu a ima i vise vata na istu duzinu, i snjom mozes imati dosta vise svjetla nego s T8 ali onda i vise gnojiti s elementima i co2 da bilje brze raste, netko to voli netko ne.
ako ti je sve dobro i sada ja nebih trosio novac na to da sam na tvom mjestu

Offline dejanb82

• Punopravni član
  • adriana
« Odgovori #2 u: Ožujak 29, 2012, 19:58:25 poslijepodne »
bilje mi raste i ovako,imam 2 x 30 4 x 20,ma svašta sam čuo pa sam stavio temu :up:

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #3 u: Ožujak 29, 2012, 20:01:05 poslijepodne »
Sve ovisi sto zelis postici, i imas li realne potrebe za jacom rasvjetom.

Kakve su lampe u poklopcu, mislim na kolicinu i tip? Koje bilje, kolicina i zahtjevnost? Gnojenje, co2.....sve to to igra ulogu.

Ja osobno kod promjene sa t8 na t5 nisam primjetio niti jednu jedinu pozitivnu stvar cijele operacije. Istina, nesto vise svjetla ima, ostrija je svjetlost i sve, ali zbog samog tipa akvarija, biljaka u njemu, nedostatka ozbiljnog gnojenja i co2 jednostavno nema razlike. Za sto nisu krive lampe, da me pogresno ne shvatis. A novci koje treba uloziti bas i nisu mali.

Bilje ce ti zahtjevati vise gnojiva, co2, ako ga nemas, uglavnom nikakvih spektakularnih promjena nece biti samim time sto promjenis rasvjetu, niti ces imati ukoliko nisi spreman ozbiljno zagaziti u vode pametnog gnojenja, dodavanja elemenata i slicno. A posebice ne ako u akvariju imas bilje koje ti odlicno uspjeva i sa trenutnom rasvjetom.

Moje misljenje - ne isplati se.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #4 u: Ožujak 29, 2012, 20:22:17 poslijepodne »
kako bi se bilje i ribe ponašale

koje bilje koje ribe? većina riba ne voli prejako svjetlo, a bilje bez co2 i pojačanog gnojenja bi moglo stradati, alge navaliti. i nije baš jednostavno u gotovi poklopac staviti drukčiju rasvjetu.

Offline dejanb82

• Punopravni član
  • adriana
« Odgovori #5 u: Ožujak 29, 2012, 20:33:13 poslijepodne »
ok dečki  :up: hvala,dovoljno sam čuo,mislim da se ipak neću bacati u novi trošak,mislio sam da je to jednostavnije, ovako nema algi bilje raste,ribe dobro pa neka tako i ostane  :up:

Offline nesa1

• Punopravni član
  • Dob: 59 Lokacija: Vrsac
« Odgovori #6 u: Ožujak 30, 2012, 12:41:35 poslijepodne »
Sve ovisi sto zelis postici, i imas li realne potrebe za jacom rasvjetom.

Kakve su lampe u poklopcu, mislim na kolicinu i tip? Koje bilje, kolicina i zahtjevnost? Gnojenje, co2.....sve to to igra ulogu.

Ja osobno kod promjene sa t8 na t5 nisam primjetio niti jednu jedinu pozitivnu stvar cijele operacije. Istina, nesto vise svjetla ima, ostrija je svjetlost i sve, ali zbog samog tipa akvarija, biljaka u njemu, nedostatka ozbiljnog gnojenja i co2 jednostavno nema razlike. Za sto nisu krive lampe, da me pogresno ne shvatis. A novci koje treba uloziti bas i nisu mali.

Bilje ce ti zahtjevati vise gnojiva, co2, ako ga nemas, uglavnom nikakvih spektakularnih promjena nece biti samim time sto promjenis rasvjetu, niti ces imati ukoliko nisi spreman ozbiljno zagaziti u vode pametnog gnojenja, dodavanja elemenata i slicno. A posebice ne ako u akvariju imas bilje koje ti odlicno uspjeva i sa trenutnom rasvjetom.

Moje misljenje - ne isplati se.

Sve si mi dileme resio. Hvala na odgovoru.
Zadnjih par nedelja i ja sam razmisljao o prelasku na T5.
Tank je Malawi.
Ostajem na T8. Mada mnogo njih i dalje hvali T5 rasvetu...

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #7 u: Ožujak 30, 2012, 13:00:56 poslijepodne »
T5 rasvjetu vidim jednostavno i samo energetski efikasnijom. Znači, s manje vata dobije se više svjetla. Ako nekom treba puno svjetla može natrpati veći broj T8 cijevi i dobit će isti efekt kao i sa 20% manjim brojem T5 cijevi. Razlike u spektru između T5 i T8 istog naziva npr. Sylvania Aquastar ne vidim kao neku prepreku ili razlog kupnje. Tko već ima T8 rasvjetu, a to ga svjetlo zadovoljava nema ekonomskog razloga za prelazak na T5. Uostalom komu treba prelazak na T5 kad je došao LED?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #8 u: Ožujak 30, 2012, 14:28:26 poslijepodne »
Ako je malawi, tebi je u principu dovoljna jedna jedina neonka da svjetli, 30w i amen. ili dvije slabije, ako bas hoces "mijesati" svjetlo. Cak mislim da je za tvoj od 270 litara dovoljna jedna 30w t8 cijev, na mom 200 litara je i to prejako svjetlo.

Jasno, sve to ovisi i koji ugodjaj zelis postici, u pravilu malawi su jako slabo osvjetljeni akvariji.