Srpanj 23, 2025, 15:48:59 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Klor u akvariju  (Posjeta: 3880 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ivica07

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Klor u akvariju
« u: Ožujak 28, 2012, 23:31:13 poslijepodne »
Trebam pomoc...! Akvarij mi je u upotrebi vec nekih 2 mjeseca, cikliran nekih 3 tjedna i pustene ribice u njega.. Kuoio sam od tere testere (6 u 1) i svi parametri su ok osim sto mi pokazuje da je kolicina klora previsoka.. Svaki vikend zamjenim 15 ak % vode iz spremnika (50 l bacva u koju sam stavio vodu iz spine i sredstvi protiv klora koji usto veze na sebe i teske metale, voda stoji u njoj min 7 dana).. Pa bi molio za pomoc kako da se rijesim klora u akvariju.. Pred dva dana sam stavio u pogon vanjski filter od sere za akvarije do 400 l i naravno pustio jos i unutarnji filter da paralelno rade da se novi zaciklira..

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
Odg: Klor u akvariju
« Odgovori #1 u: Ožujak 28, 2012, 23:39:10 poslijepodne »
Ti testeri ti nis ne valjaju pa nemoj ni trosit novce na njih  :up:. Ako vec zelis da ti voda odstoji, dovoljno ti je dan prije nego ju mjenjas iako mnogi od nas sipaju direktno u akvarij i onda dodaju neki preparat protiv klora.

Samo se nemoj previse zivcirat oko svega toga i uzivaj u hobiju.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Ožujak 28, 2012, 23:44:48 poslijepodne »
Ako ti voda vec stoji u bacvi, mislim da je nepotrebno dodavati ista. U bacvu stavi neki mali filter bez materijala, cisto da voda cirkulira, ako imas viska, stavi i grijac, da ti je voda odmah na zeljenoj temperaturi i to je to. 2-3 dana i voda je spremna za akvarij. Potroseni dio zamjenis friskom vodom iz pipe, i opet ostavis....

Testeri nisu bas pouzdani, najbolji tester si ti - pogledaj ribe, bilje, dekoraciju, pomirisi vodu. Zvuci glupo, ali svaka promjena stetna za zivot u akvariju se prvo vidi upravo na zivotu u akvariju, kad koncentracija necega predje onu granicu tolerancije.

tetra 6 u jedan....2 test trakice. 2 case obicne vode iz pipe, sipane jedna za drugom. po jednoj trakici voda je idealna, po drugoj, voda ima apsolutno sve negativno sto taj tester moze pokazati.

15% izmjene vode je relativno malo, pokusaj sa barem 20-25%, ovisi sto drzis i koje je velicine akvarij.

Offline Ivica07

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 29, 2012, 08:12:03 prijepodne »
Hvala na savjetima..  :D

Offline Šima

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #4 u: Ožujak 29, 2012, 08:27:25 prijepodne »
negdje sam cak procitao da ne valja da voda dugo stoji.
ovih tvojih 7 dana mi se cini predugo.
kao sto kaze kolega damir, najdulje 3 dana, jer kloru treba 24h da ishlapi iz pipovace.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #5 u: Ožujak 29, 2012, 08:54:59 prijepodne »
Dobro, ako cemo iskreno, malo je upitno dali klor stvarno ishlapi nakon nekog vremena, ili ipak ne. Opet, s druge strane, malo je upitno i sve te silne tekucine za pripremu vode, dali i one djeluju bas 100%.

U biti, vodi koja stoji nista nece, ili barem nebi trebalo biti, ukoliko imas kakvu pumpu unutra da ona stalno kruzi. U biti, sve ovisi koliko vode mjenjas i trebas na tjednoj bazi, tko ima mali akvarij, i mjenja neku manju litrazu, neznam uopce koliko se isplati zezati sa nekom bacvom, bocica nekog aquatana ili necega je 50-60kn, a ako ti to izdrzi 2 mjeseca, onda ne vidim poante. S druge strane, ako mjenjas veliku kolicinu vode, kroz vise akvarija ili slicno, onda te tekucine postaju preskupe, bacva, grijac i pumpa je sve sto ti treba.

Offline Ivica07

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 29, 2012, 13:56:08 poslijepodne »
Akvarij mi je 110 l pa mi se vise isplati imat dodatnu bacvicu za vodu. Iskoristit cu pumpu i grijac ( kupio sam kompletni akvarij od juwela) a posto vidim da je bolje imati vanjski filter sam i to rijesio. Upravo sam kupio jos jedan grijac tako da orginal filter sa grijacem ide u bacvicu da voda cirkulira kroz njega..  :)

Offline stomed

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 29, 2012, 15:08:14 poslijepodne »
ishlapi klor sigurno, samo nisam siguran dali bas potpuno u kratkom vremenu, ovo za 24h., velika je razlika dali voda cirkulira, otvorena posuda, itd. inace mislim da je klor prilicno hlapljiv, a ako pocnu stavljati kloramin onda ce trebati duze, za njega kazu da treba i do 7 dana
vodu bi mogao filtrirat i preko aktivnog ugljena, ocisti klor, teske metale, i jos puno toga sto se moze naci u vodi, samo i nije bas jeftina solucija poput bacve

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #8 u: Ožujak 29, 2012, 15:48:01 poslijepodne »
Nece nitko stavljati kloramin, barem u Zagrebu. :) Cak se i klorira manje nego sto je propisano zakonom jer nema potrebe, barem prema mojim informacijama, imamo prakticki sterilnu vodu. Ovo sto se dodaje je za slucaj nekog incidenta poput pucanja cijevi, a to nije da se ne dogadja  :D
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Denis M

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #9 u: Ožujak 30, 2012, 14:51:08 poslijepodne »
Moja metoda je slijedeča jednom tjedno imam izmjenu trećine vode.Vodu točim iz špine u kante koje stoje do iduče izmjene i tako u krug,voda stoji u podrumu na stalnoj temperaturi i bez svijetla.